Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Κόκκινο πανί» για την Τρόικα οι παροχές - ΕΣΠΑ, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στο βάθος... φοροελαφρύνσεις για επιχειρήσεις και καταναλωτές τα «όπλα» του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

«Κόκκινο πανί» για την Τρόικα οι παροχές - ΕΣΠΑ, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στο βάθος... φοροελαφρύνσεις για επιχειρήσεις και καταναλωτές τα «όπλα» του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
ΕΠΑ, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενδεχομένως φοροελαφρύνσεις για επιχειρήσεις που θα συμβάλουν στην αύξηση της απασχόλησης, θʼ αποτελέσουν τον βασικό «κορμό» των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού από το βήμα της 76ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Η πίεση της Τρόικας για πρόσθετα μέτρα που θα συμβάλλουν στον περιορισμό του ελλείμματος κάτω από το 8,7% που δείχνει να διαμορφώνεται φέτος, αναγκάζουν την κυβέρνηση να πάει με ένα υποτυπώδες «πακέτο» παροχών στη ΔΕΘ.
Στην ουσία δεν πρόκειται για παροχές αλλά για μέτρα - ασπιρίνη ενάντια στην οικονομική κρίση που έχει παραλύσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα της χώρας.
Μοναδικό «όπλο» του Πρωθυπουργού θα είναι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ένα «πακέτο» το οποίο φθάνει τα 2,9 δις. ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της ανεργίας και της πρωτοφανούς ύφεσης την οποία βιώνει η ελληνική οικονομία.
Οι άνεργοι φθάνουν πλέον τα 793.685 άτομα επιβεβαιώνοντας τις Κασσάνδρες που έκαναν λόγο για 1 εκατ. μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση με νέα προγράμματα επιδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και με αύξηση των επιδομάτων που θα «ανακουφίζουν» ( σ.σ. όσο μπορούν...) τους μακροχρόνιους άνεργους .
Το θέμα είναι αυτές οι επιδοτήσεις να μη μείνουν μόνο σε επίπεδο εξαγγελιών όπως συνέβη με αυτές του 2010, αλλά να φτάσουν τα λεφτά αυτά στους επιχειρηματίες που είναι οι τελικοί δικαιούχοι.
Με τον τρόπο αυτό θα αναχαιτιστεί η ύφεση ενώ θα παραχθούν έσοδα που θα γεμίσουν τα άδεια κρατικά ταμεία.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση εξετάζει να καθιερώσει χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης για τις επιχειρήσεις που θα συμβάλλουν αύξηση της απασχόλησης.
Κατά τις πληροφορίες, το νέο σύστημα θα μειώνει έως και 50% τους φόρους σε επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους από ένα αριθμό και πάνω που θα καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών.
Ως κριτήριο για τη χαμηλή φορολογία θα είναι το ύψος των ασφαλιστικών υποχρεώσεων της κάθε επιχείρησης.
Την εφαρμογή του μέτρου θα αναλάβει ο ειδικός Φορέας Φόρων και Ασφαλιστικών Εισφορών που θα συσταθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.
Μία εξαγγελία, η οποία δεν αποτελεί «καθαρό» φορολογικό δώρο για τους καταναλωτές είναι η μείωση του ΦΠΑ, πιθανότατα κάτω και από το ψυχολογικό φράγμα του 20%.
Σήμερα ο ΦΠΑ βρίσκεται στο 23% και η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του στο 19% για να κινηθεί η αγορά.
Ωστόσο ανώτεροι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι ακόμη και μία υποχώρηση στο 20% θα είναι μία ευχάριστη έκπληξη για τους καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Η μείωση πιθανότατα θα ισχύσει από τον Απρίλιο του 2012 και εφόσον έχει βρεθεί μέτρο ισοδύναμου χαρακτήρα που θα αντισταθμίζει τις απώλειες των εσόδων από την μείωση του φόρου.
Ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να δώσει διέξοδο από αυτή την κατάσταση με την άμεση υλοποίηση των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν το «πρόσωπο» του δημόσιου τομέα.
Ο κ. Παπανδρέου σκοπεύει να επαναλάβει το μήνυμα του Υπουργικού Συμβουλίου για καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, νέο μισθολόγιο και εργασιακή εφεδρεία ώστε να καταστεί ξεκάθαρη στην Τρόικα η βούληση της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης