Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Νέα παρέμβαση Obama για την κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη - Διαλλακτικότερη η Merkel - Στο Ecofin της Παρασκευής και ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ

tags :
Νέα παρέμβαση Obama για την κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη - Διαλλακτικότερη η Merkel - Στο Ecofin της Παρασκευής και ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ
Η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει αδύναμη έως ότου επιλυθεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, εν μέσω των συνεχιζόμενων αναταράξεων και ανησυχιών στις αγορές σχετικά με την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, ανέφερε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατηγορώντας ουσιαστικά την Ευρωπαϊκή ηγεσία ότι δεν έχει πράξει τα δέοντα για τις αδύναμες χώρες. Μάλιστα, εκτάκτως ο αμερικανός Υπουργός Οικονομικών T. Gaithner θα συμμετάσχει στο Ecofin της Παρασκευής.
Σε συνέντευξή του στον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά είναι οι μεγάλες χώρες της ΕΕ που θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την κρίση.
«Η Ελλάδα είναι προφανώς το μεγαλύτερο άμεσο πρόβλημα. Οι Ευρωπαίοι κάνουν κάποια βήματα για να επιβραδύνουν την κρίση αλλά όχι για να άρουν την κρίση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τι θα συμβεί με την Ισπανία και την Ιταλία εάν οι αγορές συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις σε αυτές τις πολύ μεγάλες χώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα.
«Αυτή τη στιγμή έχετε ένα ενιαίο νόμισμα αλλά όχι ένα ενιαίο σύνολο οικονομικών πολιτικών, και αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσκολία», σχολίασε, επίσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή κρίση προκαλεί μεγάλα προβλήματα και στην διεθνή, παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Η κρίση έχει «τεράστιες συνέπειες για την Αμερική, ολόκληρο το ημισφαίριο, όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες», υπογράμμισε.

Merkel: Θα πρέπει να ζυγίζουμε τα λόγια - Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη

Μετά την παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου, η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, δήλωσε ότι πρέπει να γίνει οτιδήποτε για να κρατηθεί η ευρωζώνη ενωμένη πολιτικά. Η Merkel ανέφερε ότι δεν πρόκειται να αφήσει την Ελλάδα να πάει σε μια «ανεξέλεγκτη χρεοκοπία», εξαιτίας του ρίσκου μετάδοσης στις άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Παράλληλα, η Merkel, μαλάκωσε τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα αναφέροντας ότι «η επιστροφή της Τρόικα στην Ελλάδα δείχνει ότι η Αθήνα έχει πραγματοποιήσει κάποια απαραίτητα βήματα».
Ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε πολύ γρήγορα ένα domino effect. Γι’ αυτό πρέπει να αποφύγουμε μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουμε δεν θα πληγεί μόνο η Ελλάδα αλλά τουλάχιστον κάποιες από τις άλλες χώρες.
Η Merkel, μάλιστα, χωρίς να κατονομάζει συγκεκριμένους πολιτικούς, δήλωσε ότι όλοι θα πρέπει να ζυγίζουν τα λόγια τους πολύ προσεκτικά. Η αβεβαιότητα είναι αρκετά μεγάλη.

Στο Ecofin της Παρασκευής ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τίμοθι Γκάιτνερ θα συμμετάσχει την Παρασκευή στη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ecofin) στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
"Επειτα από πρόσκληση της πολωνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στο Βρότσλαβ για να συμμετάσχει στις 16 Σεπτεμβρίου 2011 σε μία συνάντηση του Συμβουλίου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ και στο χρηματοπιστωτικό φόρουμ" που οργανώνεται από τον κύκλο Eurofi, αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης