Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η κρίση χρέους απειλεί με κατάρρευση τις ευρωπαϊκές τράπεζες – Αναγκαία η άμεση κεφαλαιοποίηση

Η κρίση χρέους απειλεί με κατάρρευση τις ευρωπαϊκές τράπεζες – Αναγκαία η άμεση κεφαλαιοποίηση
Σοκ προκαλεί η απόρρητη έκθεση της Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής της ΕΕ, η οποία προειδοποιεί για τον κίνδυνο μίας νέας πιστωτικής κρίσης στην ευρωζώνη που προκαλείται από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
Λίγο πριν ξεκινήσει το Ecofin της Πολωνίας την Παρασκευή, το Reuters φέρνει στο φως την εν λόγω έκθεση που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μετάδοση της κρίσης χρέους στις τράπεζες και το χρηματοοικονομικό σύστημα.
Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης στη διατραπεζική και ιδιαίτερα στις χορηγήσεις που αιτούν ώστε να ενισχύσουν τα αποθέματά τους σε δολάρια.
Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο λόγω του δημόσιου χρέους, της τραπεζικής χρηματοδότησης και της αρνητικής ανάπτυξης» αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με την οποία προτείνεται περαιτέρω αύξηση των κεφαλαίων των τραπεζών» όπως είχε δηλώσει πριν από μερικές εβδομάδες η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde.

Από τις 14/9 το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Η διατραπεζική κρίση χρέους χτυπά και τις γαλλικές τράπεζες – Οι Αμερικανοί δανείζουν πλέον λίγα… και με διπλάσια επιτόκια του Ευρωπαίους

Με πάνω από 20 δις. δολάρια δάνεισαν σε διμερείς συμφωνίες οι αμερικανικές τράπεζες τις ευρωπαϊκές τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, με τις γαλλικές τράπεζες να φαίνεται ότι είναι οι κύριοι αποδέκτες αυτών των κεφαλαίων μέσα σε λίγες μόνο μέρες.
Οι αμερικανικές τράπεζες υπέγραψαν ιδιωτικές συμφωνίες στήριξης των «δολαριακών» αναγκών των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς η νευρικότητα και έλλειψη εμπιστοσύνης στην διατραπεζική φαίνεται ότι βρέθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, οι συμφωνίες αυτές έχουν τηρηθεί σε άκρα μυστικότητα, ενώ στις συμφωνίες φαίνεται ότι εμπλέκονται, εκτός των ευρωπαϊκών, και βρετανικές τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αμερικανικές τράπεζες εκμεταλλεύτηκαν τη δυσκολία δανεισμού των ευρωπαϊκών τραπεζών, χρεώνοντας τους μάλιστα υψηλότερα επιτόκια από αυτά που επικρατούν στη διατραπεζική. Μάλιστα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το επιτόκιο ήταν διπλάσιο του τρέχοντος, αν και οι Αμερικανοί το πέτυχαν εξαιτίας του επιχειρήματος ότι οι τράπεζες τους θα πρέπει να προστατευθούν (!).
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές τράπεζες που συμμετείχαν σε αυτές τις συνομιλίες ήταν τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες, αλλά δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές ποιες ήταν. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες των ΗΠΑ εκμεταλλεύονται επιπλέον την επιπλέον ρευστότητα που τους έχει παράσχει το σύστημα από την αρχή της κρίσης του 2008.
Απλώς θα υπενθυμίσουμε ότι κάπως έτσι ξεκίνησε η ελληνική κρίση χρέους....

Στην ΕΚΤ κατέφυγαν δύο τράπεζες για την άντληση ρευστότητας σε δολάρια – Ανησυχίες για τη διατραπεζική

Πληθαίνουν πλέον οι ευρωπαϊκές τράπεζες που κάνουν χρήση της διευκόλυνσης που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω της πράξης ανταλλαγής δολαρίων/ευρώ διάρκειας επτά ημερών, αφού σήμερα δάνεισε το ποσό των 575 εκατ. δολ.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν αυτή τη φορά ήταν δύο οι εμπορικές τράπεζες που ζήτησαν δάνειο εκφρασμένο σε δολάρια έναντι εγγυήσεων από την ΕΚΤ με σταθερό επιτόκιο 1,1%. Στις 17 Αυγούστου, υπενθυμίζεται ότι μόνο μία τράπεζα άντλησε το ποσό των 500 εκατ. δολ., φουντώνοντας έτσι τις φήμες ότι οι αμερικανικές τράπεζες έχουν σταματήσει να δανείζουν τις ευρωπαϊκές.
Υπενθυμίζεται ότι χτες έγινε γνωστό ότι οι γαλλικές τράπεζες έχουν αποκλειστεί από αμερικανικά funds τα οποία δεν τις δανείζουν πλέον σε δολάρια, σύμφωνα με αξιωματούχους της BNP Paribas οι οποίοι διαρρέουν ότι η κατάσταση στη διατραπεζική αγορά έχει φτάσει στα όρια της.
Σύμφωνα με τους εν λόγω αξιωματούχους, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα στη διατραπεζική σε ευρώ, τότε η αγορά θα κλείσει ολοκληρωτικά με τις επιπτώσεις να είναι ανυπολόγιστες. Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη πλέον στη διατραπεζική, αναφέρουν οι πηγές, ενώ υπενθυμίζουν και τη φημολογία των αρχών του Αυγούστου, όταν και έγινε γνωστό ότι μία ασιατική τράπεζα έκοψε τις πιστωτικές γραμμές μίας μεγάλης γαλλικής τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης