Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Παρουσία Geithner (ΗΠΑ) και με προτεραιότητα την αποφυγή μιας νέας τραπεζικής κρίσης στην ΕΕ το Eurogroup της Πολωνίας - Γιατί δεν αναμένονται αποφάσεις για την Ελλάδα

Παρουσία Geithner (ΗΠΑ) και με προτεραιότητα την αποφυγή μιας νέας τραπεζικής κρίσης στην ΕΕ το Eurogroup της Πολωνίας - Γιατί δεν αναμένονται αποφάσεις για την Ελλάδα
Με άρωμα από... ΗΠΑ, προτεραιότητα τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και χωρίς επίσημες αποφάσεις για την Ελλάδα θα πρέπει να αναμένεται το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα στην πόλη Βρότσλαβ της Πολωνίας.
Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες, η ελληνική περίπτωση θα βρίσκεται στη... δεύτερη και όχι την πρώτη γραμμή των αποφάσεων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν ότι για την ώρα είναι αρκετή η πρόσφατη δήλωση στήριξης στις προσπάθειες της Ελλάδας από τη γαλλογερμανική πλευρά, αλλά και οι δεσμεύσεις της Ελλάδας για απαρέγκλιτη τήρηση του προγράμματος, όπως προέκυψε μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης Παπανδρέου - Μέρκελ - Σαρκοζί το βράδυ της Τετάρτης.
Στο Ecofin της Πολωνίας οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να ζητήσουν από την ελληνική πλευρά να διαβεβαιώσει επί της ουσίας για όσα διαβεβαίωσε τους Μέρκελ και Σαρκοζί πριν από δύο 24ωρα ο Γ. Παπανδρέου. Η Ελλάδα, για μια ακόμη φορά, θα προσέλθει στο συμβούλιο με τη βούληση ότι δεν κάνει ούτε βήμα πίσω στην αποφασιστικότητά της να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο.
Αναφορικά με το θέμα των ελληνικών εγγυήσεων που απαιτεί η Φινλανδία για να συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας μας, δεν θα πρέπει να αναμένονται ουσιαστικές αποφάσεις στην Πολωνία. Πρόκειται άλλωστε για κάτι που γνωστοποίησε η ίδια η φινλανδική πλευρά πριν από λίγες ώρες. "Δεν θα υπάρξει επίλυση στο μέτωπο των εγγυήσεων στο Ecofin", δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της χώρας, J. Urpilainen.
Την ώρα που αυξάνονται οι πιέσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης, υπό το φόβο μιας νέας τραπεζικής κρίσης στην Ευρώπη, όλο το βάρος των αποφάσεων των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών αναμένεται να εστιάσει στην αναζήτηση τρόπων διασφάλισης της σταθερότητας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Υπό το πρίσμα αυτό μπορεί να εξηγηθεί και η απρόσμενη χθεσινή απόφαση των κεντρικών τραπεζιτών να προσφέρουν διευκολύνσεις σε δολάρια, ώστε να βγάλουν από το αδιέξοδο τις τράπεζες της Ευρωζώνης, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες ήταν σχεδόν αποκλεισμένες από τις διατραπεζικές αγορές χρήματος.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες ότι επαναφέρει στο τέταρτο τρίμηνο τρία ξεχωριστά προγράμματα παροχής ρευστότητας σε δολάρια. Τα τρία αυτά προγράμματα θα είναι τρίμηνης διάρκειας, ενώ εντάσσονται στη συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων (liquidity swap agreement) που έχει με τη Fed και άλλες τέσσερις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως.
Τα προγράμματα αυτά είναι σταθερού επιτοκίου με παροχή επιλέξιμων εγγυήσεων, ενώ το ίδιο ισχύει και με τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, ήτοι την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) και την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ). Οι ημερομηνίες των δημοπρασιών είναι η 12η Οκτωβρίου, η 9η Νοεμβρίου και η 7η Δεκεμβρίου. Ο μηχανισμός αυτός καθιερώθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 2010 ενώ η ισχύς του έληγε κανονικά στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο το συνέδριο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ θα είναι ξεχωριστό για έναν άλλο λόγο. Και αυτό γιατί στην Πολωνία θα είναι παρών ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο Τ. Γκάιτνερ έχει προσκληθεί επανειλημμένα κατά το παρελθόν να συμμετάσχει, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που αποδέχεται την πρόσκληση. Αυτό δίχως αμφιβολία μαρτυρά τις διαστάσεις που έχει λάβει η ευρωπαϊκή κρίση χρέους και η απειλή που συνιστά για την αναιμική, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες για το αντίθετο, αμερικανική οικονομία.
Οι επίσημες ανακοινώσεις για την παρουσία Γκάιτνερ στο Ecofin κάνουν λόγο για τη συμβολή των ΗΠΑ στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και τη συνέχιση της συνεργασίας των δύο πλευρών του Ατλαντικού σε ό,τι αφορά στη μεταρρύθμιση της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Στην πραγματικότητα, ο Aμερικανός αξιωματούχος δεν αναμένεται να είναι τόσο "ευγενικός" με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, καθώς είναι κάτι περαιτέρω από βέβαιο ότι "θα τραβήξει το αυτί" στους ΥΠΟΙΚ της ΕΕ για τη μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, απαιτώντας ταυτόχρονα την ταχύτερη λήψη και εφαρμογή αποφάσεων, προτού η κατάσταση ξεφύγει πλήρως εκτός ελέγχου...
Οι τελευταίες μάλιστα πληροφορίες θέλουν τον Γκάιτνερ να εισηγείται στους ομολόγους του την αναγκαιότητα ενίσχυσης των διαθέσιμων πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), προκειμένου να είναι σε θέση να επωμιστεί τη διαδικασία αναδιάρθρωσης της κεφαλαιακής δομής των τραπεζών. Η ενίσχυση του EFSF που εκτιμάται ότι θα εισηγηθεί η αμερικανική πλευρά θα είναι στα πρότυπα του αμερικανικού προγράμματος TALF (Term Asset-Backed Securities Loan Facility).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης