Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Τρία χρόνια προθεσμία για σωθεί το ευρώ» - οι συνέπειες μίας ελληνικής χρεοκοπίας είναι καταστροφικές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Με το Σίσυφο παρομοιάζει η Monde τον Παπανδρέου

«Τρία χρόνια προθεσμία για σωθεί το ευρώ» - οι συνέπειες μίας ελληνικής χρεοκοπίας είναι καταστροφικές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Με το Σίσυφο παρομοιάζει η Monde τον Παπανδρέου
(Upd)Με τίτλο η Ευρώπη έχει «τρία χρόνια προθεσμία για σώσει το ευρώ», το οικονομικό περιοδικό Economist δημοσιεύει ένα εκτενές άρθρο, στο οποίο επιχειρεί να προβλέψει τι θα συμβεί με την Ελλάδα και, κατά συνέπεια, με το ευρώ.
Ξεκινώντας με μία αναλυτική παρουσίαση του δεύτερου πακέτου που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα, το περιοδικό διερωτάται «αν αυτό σημαίνει ότι τελείωσε η ελληνική κρίση».
Όπως επισημαίνει το περιοδικό, παρότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι τα χρήματα επαρκούν, η αλήθεια απέχει.
Όπως τονίζει, «η διάσωση που αποφασίστηκε, παρότι μεγαλύτερη απ’ ό,τι περίμεναν οι αγορές, δεν εξάλειψε τους κινδύνους για ελληνική χρεοκοπία» ακόμη και φέτος.
Όποιος εξετάσει προσεκτικά το ελληνικό χρέος και τα επιτόκια, καταλαβαίνει ότι αν η Ελλάδα δεν επανέλθει σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η πιθανότητες για «κούρεμα» του χρέους είναι πολύ υψηλές.
Το νέο πακέτο διάσωσης, επισημαίνει το Economist, κατάφερε να δώσει πίστωση χρόνου – συγκεκριμένα τρία χρόνια ώστε να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία.
Η μεσοπρόθεσμη τάση στην Ελλάδα είναι χειρότερη από αυτή που λένε οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οπότε η χώρα είτε θα χρειαστεί περισσότερα είτε θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε «αναδιάρθρωση» του χρέους της.
Η διάσταση αυτή οδηγεί σε ένα και μόνο συμπέρασμα, αναφέρει το περιοδικό: αν έχει νόημα να επεκταθεί η βοήθεια προς την Ελλάδα. «Άλλωστε η ιστορία της κρίσης χρέους των αναδυόμενων αγορών, όπως η Αργεντινή, μας έδειξε ότι καλύτερα να χρεοκοπήσει μία χώρα, παρά να σέρνεται σε ένα ατέρμονο κύκλο ακριβών πακέτων διάσωσης».
Αυτό όμως δεν ισχύει για την Ελλάδα, τονίζει το περιοδικό, για δύο λόγους .
Πρώτον, επειδή η ελληνική χρεοκοπία θα αποτελούσε πολύ μεγάλο κίνδυνο για χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, αλλά και η Ιταλία, ενώ θα επέφερε τεράστιες απώλειες στο «εύθραυστο» ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Οι προοπτικές αυτές είναι πολύ ανησυχητικές και δείχνουν ότι «δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο» καθώς πρέπει να γίνουν πάρα πολλά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Η Γερμανία, για παράδειγμα, θα πρέπει να δώσει ώθηση στην εσωτερική κατανάλωση…
Όπως επισημαίνει το περιοδικό, οι Ευρωπαίοι γελιούνται αν νομίζουν ότι η ελληνική κρίση θα λυθεί με το νέο πακέτο. Επειδή η Ελλάδα είναι αρκετά μικρή για να σωθεί, αυτό σημαίνει ότι αγόρασαν χρόνο και πρέπει να τον χρησιμοποιήσουν σωστά!

Le Monde: «Η Ιθάκη μοιάζει πιο μακριά από ποτέ για την Ελλάδα»

Στα στερεότυπα της μυθολογία καταφεύγει για άλλη μια φορά ο ευρωπαϊκός Tύπος για να περιγράψει την «Οδύσσεια» των Ελλήνων.
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde αφιερώνει ολόκληρη σελίδα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ταυτοχρόνως παρομοιάζεται με τον «Οδυσσέα που αναζητά την Ιθάκη» και με τον «Σίσυφο που είναι καταδικασμένος να σπρώχνει το βράχο».
Ο αρθρογράφος θυμίζει την ομιλία-ορόσημο του έλληνα πρωθυπουργού από το Καστελόριζο τον περασμένο Απρίλιο «με την οποία ξεκίνησαν οι περιπέτειες για τους συμπατριώτες του» όταν ο ίδιος είχε διαβεβαιώσει ότι γνωρίζει «το δρόμο για την Ιθάκη».
Ενάμιση χρόνο μετά «η Ιθάκη μοιάζει πιο μακριά από ποτέ» και «το διάστημα που μεσολάβησε φαντάζει αιώνας».
Οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί κρατούν καρότο και μαστίγιο στους Ελληνες, καθώς τα σενάρια χρεοκοπίας διατυπώνονται πλέον δημοσίως, σημειώνει η εφημερίδα. «Το ελληνικό ναυάγιο επιπλέει ακόμα» αλλά λίγοι είναι αυτοί στην Ευρώπη και την Ελλάδα που πιστεύουν ότι θα σωθεί.
«Η τρόικα ταυτίζεται μάλλον με τον Κέρβερο, τον φύλακα της οικονομικής κόλασης στην οποία βυθίζεται η χώρα».
Για τον αρθρογράφο η κυβέρνηση βρίσκεται και αυτή ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη καθώς «από τη μια υπάρχει η οργή και από την άλλη η κόπωση των Ελλήνων που δεν αντέχουν άλλες μεταρρυθμίσεις».
Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποδεχθεί ότι «πολλές φορές στο παρελθόν η χώρα βρέθηκε υπό κηδεμονία» και συνεχίζει την Οδύσσειά του καθώς μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη. «Όμως δεν είναι πολυμήχανος σαν τον Οδυσσέα και το μαρτύριο του χρέους διαιωνίζεται σαν αυτό του Σίσυφου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης