Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Geithner προς Ευρωπαίους: Ενισχύστε το EFSF και σταματήστε να μιλάτε πολύ για χρεοκοπία γιατί μπερδεύετε τις αγορές - Τι μήνυμα έστειλαν οι τραπεζίτες

Geithner προς Ευρωπαίους: Ενισχύστε το EFSF και σταματήστε να μιλάτε πολύ για χρεοκοπία γιατί μπερδεύετε τις αγορές - Τι μήνυμα έστειλαν οι τραπεζίτες
(upd)Δύο πράγματα ήταν αυτά που είπε στους Ευρωπαίους  ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών κατά την παρουσία του στο σημερινό Eurogroup: Το ένα ήταν να εφαρμόσουν άμεσα τις αποφάσεις της ενίσχυσης του έκτακτου μηχανισμού στήριξης, του EFSF, και το δεύτερο να σταματήσουν να μιλούν με πολλές και αντικρουόμενες φωνές μπερδεύοντας τις αγορές.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος ζήτησε συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της ΕΚΤ για την επίλυση της κρίσης, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος, "αρκεί ωστόσο να επιλέξει να τα χρησιμοποιήσει". Ο T. Geithner επανέλαβε τη δέσμευση της αμερικανικής πλευράς ότι θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει την Ευρώπη να διαχειριστεί τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη.
Ωστόσο ζήτησε να συγχρονιστούν οι Ευρωπαίοι στις δηλώσεις τους και να μην εμφανίζουν την εικόνα ξεχωριστών φωνών και πολιτικών. Πρέπει να δουλέψετε και να συνεργαστείτε, φέρεται να δήλωσε ο Αμερικανός. Πρέπει να αποκηρύξετε την καταστροφική πολυφωνία και να ενισχύσετε τη στήριξη των προβλημάτων.
Ο T. Geithner ζήτησε επιπλέον από τους αξιωματούχους της ευρωζώνης να αυξήσουν το EFSF, αν και απέφυγε να συζητήσει πώς θα πρέπει να γίνει αυτό είτε κατά πόσο θα πρέπει να αυξηθούν τα κεφάλαια του ταμείου, αλλά στάθηκε στο γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα κεφάλαια τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες των μεγάλων χωρών, Ιταλίας και Ισπανίας ενώ αυτό θα βοηθήσει και στην επίτευξη λύσης για την Ελλάδα.

Τι μήνυμα έστειλαν οι τραπεζίτες

Να αφήσουν τις ασάφειες και να αναλάβουν δράση, κάλεσαν τους Ευρωπαίους οι τραπεζίτες που συμμετείχαν στη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στην Πολωνία, καθιστώντας σαφές ότι αυτές ήδη πάρει σημαντικές αποφάσεις για να αποδείξουν την ικανότητά τους να περάσουν οποιαδήποτε μελλοντική κρίση.
«Έχει έρθει η ώρα για σαφήνεια και αποφασιστική δράση», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (EBF). «Χρειαζόμαστε ένα σαφές και ομόφωνο μήνυμα που να προέρχεται από τους υπουργούς Οικονομικών, τους κεντρικούς τραπεζίτες και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών».
«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν δεσμευτεί για τη μεταρρύθμισή τους και την υποστήριξη της οικονομίας», αναφέρει η ομοσπονδία ζητώντας από τους υπουργούς Οικονομικών να λάβουν σαφείς δεσμεύσεις πάνω στο θέμα της ενισχυμένης διαχείρισης και της δημοσιονομικής πειθαρχίας στους κόλπους της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης