Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σαμαράς: Ζητάω εκλογές και επαναδιαπραγμάτευση Μνημονίου - Που είναι ο πάτος στο βαρέλι; Μας έφυγε ο πάτος… - Τα περί επιστροφής στη δραχμή είναι "κουβέντες της πεντάρας" - Να μην μπουν οι τράπεζες στο ΤΧΣ

Σαμαράς: Ζητάω εκλογές και επαναδιαπραγμάτευση Μνημονίου - Που είναι ο πάτος στο βαρέλι; Μας έφυγε ο πάτος… - Τα περί επιστροφής στη δραχμή είναι
(upd4)Το αίτημα για εκλογές επανέλαβε για πολλοστή φορά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από το βήμα της ΔΕΘ, κατά τη συνέντευξη τύπου, αναφέροντας ότι χρειάζεται ισχυρή λαϊκή εντολή για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Κάποια Κυριακή θα έχουμε εκλογές. Πατώντας το κουμπί όμως δεν αλλάζουν όλα, ξεκαθάρισε ο κ. Σαμαράς, διαβεβαιώνοντας ότι δόση δεν θα χαθεί. Θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο Β. Εμείς το έχουμε καταθέσει και έτσι θα πάμε σε επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.
Δεν αρμέγουν την αγελάδα την σκοτώνουν, δήλωσε ασκώντας σημαντική κριτική για την οικονομική πολιτική της κυβέρνηση. Ενώ είπαν ότι θα μειώσουν το έλλειμμα 4%, το αύξησαν 22%, τονίζοντας ότι έχουν γίνει την ώρα της μεγαλύτερης ύφεσης φορολάτρες σπάζοντας όλα τα ρεκόρ οικονομικής πολιτικής. Που είναι ο πάτος στο βαρέλι; Μας έφυγε ο πάτος… Βρείτε μου ένα οικονομικό βιβλίο που να λέει σε περίοδο ύφεσης αυξάνεις τους φόρους, ανέφερε ο Σαμαράς. Στο τέλος του χρόνου θα έχουμε κλείσει τρία χρόνια μέσα στα οποία η ελληνική οικονομία θα έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα στην ιστορία της από τον β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πρόσθεσε.
Επιτέθηκε παράλληλα προσωπικά στον κ. Βενιζέλο καταλογίζοντάς του ότι άλλα έλεγε αρχικά για το «χαράτσι» και άλλα έκανε, ότι «πρωταγωνίστησε σε μια ερασιτεχνική μπλόφα του πήγαινε-έλα με την τρόικα» και ότι υπέγραψε τη «συμφωνία-φιάσκο», όπως είπε, για τις εγγυησεις με τη Φινλανδία.
Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε πως επαναδιαπραγματευτεί με την Τρόικα το μνημόνιο.
«Ποτέ δεν ξεκινάς μια επαναδιαπραγμάτευση με την προϋπόθεση ότι θα αποτύχεις. Κάνεις ότι μπορείς για να δεχθούν αυτές τις προτάσεις» είπε, σημειώνοντας πως:
Το πρώτο ερώτημα που θα έθετε στην τρόικα είναι αν υπάρχουν προβλήματα στο plan A
Το δεύτερο που θα τους έλεγε είναι αν υπάρχει Plan B
Και το τρίτο που θα ζητούσε είναι σαφή εντολή του λαού για την επανεκκίνηση της οικονομίας. «Όσο ισχυρότερη θα είναι η εντολή, τόσο ισχυρότερος θα είναι και εκείνος που θα διαπραγματευθεί», δήλωσε με έμφαση.

Σε ερώτηση για το αν φοβάται αν γίνει πρωθυπουργός της δραχμής, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι αυτά είναι κουβέντες της πεντάρας. Θυμίζω ότι τα περί επιστροφής στη δραχμή ειπώθηκαν από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Υπουργοί, επίτροποι.. δεν αναφέρω ονόματα, είπε, ο κόσμος βλέπει...
Είπε πως ήδη η εργασιακή εφεδρεία, τα αυθαιρετά και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι μέτρα που πρότεινε η ΝΔ και τα υιοθέτησε η κυβέρνηση.
«Δόση δεν θα χάσουμε αλλά θα δώσω την μάχη να τους πείσω για την διαφορετική πολιτική που θέλουμε να εφαρμόσουμε. Το διακύβευμα είναι το ευρώ και όχι η Ελλάδα. Γι αυτό ζητάω ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού».
Κανένας στην κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει την κατάσταση στην οικονομία. Δεν κυκλοφορεί κανείς ανάμεσα στους ανέργους και τα λουκέτα. Είναι ανίκανη να πιάσει τους στόχους της η κυβέρνηση, την ώρα που το κόμμα του ΠΑΣΟΚ καλά κρατεί... διορίζουν από την πίσω πόρτα. Στο τέλος του έτους κλείνουν τρία χρόνια στα οποία η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία άνευ προηγουμένου καθίζηση. Γι αυτό παίρνουν ημίμετρα. Δεν δίνουν καμία σημασία στην ανάκαμψη. Είχαν το ΕΣΠΑ και αράχνιαζε. Τι έκαναν όλα αυτό το διάστημα. Γιατί δεν προχώρησαν γρήγορα στις αποκρατικοποιήσεις.
Eπιτέθηκε παράλληλα προσωπικά στον κ. Βενιζέλο καταλογίζοντάς του ότι άλλα έλεγε αρχικά για το «χαράτσι» και άλλα έκανε, ότι «πρωταγωνίστησε σε μια ερασιτεχνική μπλόφα του πήγαινε-έλα με την τρόικα» και ότι υπέγραψε τη συμφωνία-φιάσκο, όπως είπε, με τις εγγυησεις.
Σε ερώτηση για το αν θα καταργήσει το χαράτσι για τα ακίνητα και αν ναι με τι θα το αντικαταστήσει, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «δεν είπα να μην πληρώσει κανείς... ο Νόμος είναι Νόμος. Αν έλεγα είμαι υπέρ ο κόσμος θα είχε τα λεφτά να πληρώσει;»
Η κυβέρνηση έπρεπε το 2011 να είχε λιγότερες δαπάνες. Μέχρι τώρα έχει περισσότερες δαπάνες. Αν είχα δηλώσει συναίνεση θα είχαμε αποφύγει το χαράτσι; Οι στόχοι της κυβέρνησης είναι θεωρητικοί. Σε τι θα συναινέσω; Θα σας φέρω ένα παράδειγμα: Ξέχασαν από τη γραφειοκρατεία να εισπράξουν 1,5 δισ. ευρώ από φόρους στα ακίνητα. Και τώρα ζητούν τα 2 δις μέσω της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα.
Αν υπάρχουν θυσίες χωρίς αποτέλεσμα, η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική, ανέφερε ο κ. Σαμαράς. Είπα στο ΠΑΣΟΚ... έλα να μειώσουμε το κράτος.. το ψηφίσαμε και στη Βουλή. Τι έγινε; Ψηφίσαμε τον εφαρμοστικό για τη μείωση του κόστους του κράτους. Τι έγινε; Αντ' αυτού λέει παντού ότι η Νέα Δημοκρατία φταίει. Λες και διοικεί η Νεα Δημοκρατία. Και την ώρα που τα λένε αυτά διορίζουν 25 χιλ. από την πίσω πόρτα. Ζητούν συναίνεση... κλείστε τα μάτια και σκεφτείται τι θα γινόταν αν το έλεγε ο Καραμανλής στο Παπανδρέου αυτό.
Πριν την κάθε δόση υπάρχει μία κρίση. Μετά την κάθε κρίση υπάρχει και ένα νέο μέτρο. Το Πασοκ είναι ιδεολογικά πελαγωμένο. Όταν το Πασοκ ζητά περισσότερο χρόνο εμείς ζητάμε άλλο τρόπο. Γιατί όταν θα φτάσουμε την 10η δόση θα έχει αποδεκατιστεί η μεσαία τάξη.
Η κυβέρνηση αυξάνει συνέχεια τους φόρους. Τι περιμένει από αυτήν την πολιτική όταν όλοι οι συντελεστές των άλλων χωρών μειώνονται;
Η Ισπανία μείωσε τους συντελεστές για τα νεόδμητα από 8% σε 4% και πήρε τα συγχαρητήρια. Η Ιρλανδία αρνούμενη να αυξήσει τον επιχειρηματικό συντελεστή πέτυχε 1,8% ανάπτυξη, όπου κανένας δεν το περίμενε. Οι αριθμοί - αποτελέσματα της κυβέρνησης είναι θεαματικά υπέρ μας. Το να μειωθεί η φορολογία δεν αποτρέπει στο να μαζέψουν τα έσοδα τους. Ακόμη και οι βαλκανικές χώρες έχουν μικρότερο φόρο. Στην Ελλάδα όπου ανεβάσαμε τους φόρους τα έσοδα έπεσαν.
Αυτές οι αυξήσεις τη φορολογίας διώχνουν τις επιχειρήσεις εκτός Ελλάδας. Αν έλεγε στους επιχειρηματίες ότι αντί να αυξήσω το ΦΠΑ αναλαμβάνεις να πάρεις άλλο έναν υπάλληλο; Αντ' αυτού διώχνει τώρα τρεις, ανέφερε ο Σαμαράς.
Προτείναμε την οριστική τακτοποίηση των αυθαιρέτων - Εξηγήσαμε 9-12 δισ. σε 4 χρόνια και 2,5 δισ. τον πρώτο χρόνο. Η κυβέρνηση κάνει μισό το μέτρο. Δεν κάνει οριστική την τακτοποίηση με αποτέλεσμα να μην πάει κανείς. Ούτε το 1/6 θα μαζέψουν. Μακάρι να μην είχα δικαιωθεί.
Σε ερώτηση για το τι θα κάνει η ΝΔ με τους "γαλάζιους Φωτόπουλους", ο κος Σαμαράς ανέφερε ότι Φωτόπουλος (ΓΕΝΟΠ) είναι ΔΕΚΟ, ο Λυμπερόπουλος (ταξί) είναι επαγγελματίας. Από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε τις δηλώσεις Λυμπερόπουλου.
Υπάρχει όμως μία γενικότερη γονατογραφεία.. (για την προχειρότητα των νομοσχεδίων). Τα νομοσχέδια είναι μείγματα νεοφιλελευθερισμού με σοβιετισμού.
Πήρε αποστάσεις από την στάση του γαλάζιου συνδικαλιστή Θ. Λυμπεροπούλου αλλά στήριξε τα αιτήματα των ιδιοκτητών ταξί.
«Απολύτως καταδικαστέες οι ακραίες συμπεριφορές του Θ. Λυμπεροπούλου και εμείς σταθήκαμε απέναντι από την πρώτη στιγμή. Το νομοσχέδιο Ραγούση για τα Ταξί είναι πρόχειρο και γραμμένο στο γόνατο. Χωρίς πληθυσμιακά κριτήρια και με ελεύθερες άδειες δημιουργούνται καρτέλ και εγώ τα καρτέλ θα τα πολεμήσω. Συμφώνησε η ΝΔ, ο τότε υπουργός Δ. Ρέππας και η Τρόικα και έρχεται ο Γ. Ραγκούσης και τα διαλύει όλα. Και γι’ αυτό όμως φταίει η ΝΔ. Διάβασε μάλιστα και μια δήλωση του Μ. Χρυσοχοίδη ο οποίος είχε ταχθεί κατά της απελευθέρωσης των ταξί χωρίς πληθυσμιακά κριτήρια»
Η κυβέρνηση κοιμήθηκε όλο το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα τα χρονικά πλαίσια να είναι πλέον ασφυκτικά. Η ίδια η κυβέρνηση λέει ότι το πούλημα θα γίνει ξεπούλημα. Η αξιοποίηση της  δημόσιας περιουσίας είναι ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί. Γι' αυτό η ΝΔ συμμετέχει στο Ταμείο περιουσίας.
Όμως υπάρχει σχέδιο για τις παραγωγικές δομές της χώρας; Πως θα προχωρήσουν στις αποκρατικοποιήσεις; Σαμαράς: Οι αποκρατικοποιήσεις απαιτούν διεργασίες...δεν ξέρω τι έχουν κάνει...
Όταν πουλάς σε μία τιμή διπλάσια ή τριπλάσια από τα καθαρά κέρδη μίας εταιρείας δεν πουλάς αλλά χαρίζει (αναφέρθηκε στον ΟΠΑΠ). Όταν αυτός που θα αγοράσει σε δύο ή τρία χρόνια κάνει απόσβεση τότε υπάρχει πρόβλημα. Ο λαός θα βάλει την υπογραφή του σ'αυτό; Αν η αγορά ξέρει ότι εσύ πουλάς όσο όσο οι τιμές θα πέσουν ακόμη περισσότερο. Αν δώσεις ένα κομμάτι πχ της ΔΕΗ, πρέπει να του πεις τι θα μου φέρεις εσύ σαν επενδύσεις. Δεν πουλάς μόνο... Θα πρέπει να πετύχουμε αυτά τα έσοδα και τις επιχειρηματικές προοπτικές.
«Η ΝΔ δεν εκβιάζεται. Αν το νέο Μνημόνιο κινηθεί προς σωστή κατεύθυνση, δεν έχω πρόβλημα να το ψηφίσω είτε με 180 είτε με 300 βουλευτές. Αν όμως δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν το ψηφίζω, ακόμη και 200 να ζητάς το Σύνταγμα»,απήντησε ερωτώμενος αν θα στηρίξει το Μνημόνιο 2 στη Βουλή.
Διευκρίνισε πάντως πως το Σύνταγμα δεν προβλέπει 180 ψήφους, εκτός αν μιλάμε για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. «Αλλά τότε πάμε αλλού και δεν το έχει πει κανένας», πρόσθεσε, επικαλούμενος δηλώσεις Βενιζέλου ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, θα γίνει μόνο για να εκβιαστεί η ΝΔ.
Ως πρωθυπουργός, ο αρχηγός της ΝΔ, ανέφερε ότι προτεραιότητες είναι οι εξής:
• Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου
• Μείωση της σπατάλης «Όπου υπάρχει σπατάλη θα τη σκοτώσουμε.
• Τήρηση των δεσμεύσεων της ΝΔ για τους χαμηλοσυνταξιούχους
• Ύπαρξη ισχυρών συμβολισμών σε όλες τις αποφάσεις, πχ αποκρατικοποιήσεις
• Έλεγχο του πόθεν έσχες από το 1974
• ΑΟΖ, που σχετίζεται και με την οικονομία
• Ιθαγένεια

Υπεραμύνθηκε της πρότασης της ΝΔ για την εργασιακή εφεδρεία. Ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε πως εκτός από τον ανθρώπινο παράγοντα το κράτος θα κερδίσει αν δεν γίνουν απολύσεις. Περιέγραψε τα κριτήρια για την εργασιακή εφεδρεία.
«Κερδίζεις περισσότερα αν βάλεις έναν υπάλληλο στην εργασιακή εφεδρεία από το να τον απολύσεις .Όσοι είναι πάνω από τα 50 ετών μπαίνουν στην εργασιακή εφεδρεία και ακολουθούν για δύο τριετίες όσοι βρίσκονται μεταξύ των 40 – 50 ετών. Προειδοποιώ την κυβέρνηση. Μην τολμήσει απολύσεις προσωπικού με κομματικά κριτήρια. Μην το κάνει όπως στην απογραφή που μέτρησε τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά δεν είπε πότε τους προσέλαβε. Εμείς δεν έχουμε τακτική ρεβανσισμού, δεν μας πάει».
Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για σύσταση εξεταστικής επιτροπής μετά τις καταγγελίες για «φούσκωμα» του ελλείμματος του 2009
«Χωρίς ντοκουμέντα δεν μπορώ να κατηγορήσω κανένα. Τι ακριβώς συνέβη από την στιγμή που ανέλαβε την εξουσία το ΠΑΣΟΚ. Ο λαός θα πρέπει να μάθει γιατί μας πέταξαν έξω οι αγορές και δεν μπορέσαμε να δανειστούμε ο λαός θα μάθει όλοι την αλήθεια και ότι έχω πει ισχύει.  Σε περίπτωση που αποκαλυφθεί οργανωμένο σχέδιο πλαστογράφησης στοιχείων .Η ΝΔ θα είναι αμείλικτη. Τους τρεις τελευταίους μήνες του 2009 τα 10 δισ ήταν του ΠΑΣΟΚ και όχι της ΝΔ. Εμείς θα επιβεβαιωθούμε η κυβέρνηση θα έχει πρόβλημα και όχι μόνο ηθικό».
«Δεν πρόκειται ποτέ να δεχθώ εν επιγνώση μου ό,τι σχετίζεται με διαπλοκή», σημείωσε ερωτώμενος για τα συμφέροντα στα ΜΜΕ, διευκρινίζοντας πάντως πως δεν θα ανατρέξει σε παλαιότερες υποθέσεις.
Ο Αντώνης Σαμαράς, επανέφερε ακόμη την πρότασή του για έλεγχο του πόθεν έσχες των πολιτικών από το 1974 και μετά. «Θα φέρουμε τη δικαιοσύνη, χωρίς βουλευτές, να ψάξει εξ΄ αρχής όλα τα πόθεν έσχες και εκεί που θα υπάρξει απόκλιση θα υπάρξει και καταγγελία», υπογράμμισε.
Το συνολικό χρέος της Ευρώπης είναι μικρότερο από της Αμερικής ή της Βρετανίας. Το πρόβλημα είναι ότι το σύστημά της έχει «ακαμψίες» και «αναπηρίες», εξήγησε ο κος Σαμαράς, λέγοντας πως «Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι το χρέος της»
Ο πρόεδρος της ΝΔ, ισχυρίστηκε πως το «γυμνό κομμάτι», είναι πως το Ταμείο Στήριξης δεν έχει μεγάλο αποθεματικό και πως εκεί χτυπάνε οι κερδοσκόποι, ενώ έθεσε ξανά την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου.
Ο κ. Σαμαράς απευθύνθηκε στους νέους, λέγοντας τους η ΝΔ έχει σχεδιο. Δεν μας πρέπει δεύτερη πίκρα ξενιτιάς. Δεν μπορούμε όμως να ζήσουμε μία δεύτερη αιμορραγία σαν αυτή του '50 και του '60. Αυτό που θα πω στους νέους είναι ότι είναι το πιο πολύτιμο κομμάτι του τόπου.  Δεν θα πω ψέματα. Η κατάσταση είναι άσχημη. Το ΠΑΣΟΚ ότι ήταν να πει το είπε. Είναι γραμμένο στο Μνημόνιο.
Αναφορικά με το σχήμα του υπουργικού ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η εμπειρία και η γνώμη του κ. Καραμανλή είναι πολύτιμη. Παράλληλα είπε ότι όποιος αξίζει από την κοινωνία έξω και μπορεί να βοηθήσει, θα τον καλέσω χωρίς κανένα ενδοιασμό. Αυτό έλειπε να έχω έναν αξιο, έστω και εξωκοινοβουλευτικό, και να μην τον αξιοποιήσω. Αλλά για να φορέσει κάποιος υπουργικό κοστούμι στην κυβέρνηση μου πρέπει πριν αν έχει φορέσει φόρμα εργασίας.
Σε δύο με τρία χρόνια θα μπορεί η Ελλάδα να αλλάξει από τότε που αρχίσει να εφαρμόζεται το σχέδιο της ΝΔ. Πλέον έχουν χειροτερεύσει τα πράγματα. Πρέπει να κατεβάζουμε το χρέος μας 5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, ώστε σε 20 χρόνια να μειώσουμε το χρέος στο 60% του ΑΕΠ, όπως επιτάσσουν οι νέοι κανόνες για την οικονομική διακυβέρνηση που απαιτεί η Ευρώπη.  Θα περάσουμε στο Σύνταγμα την υποχρέωση για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
Συγκεκριμένα, τον πρώτο χρόνο, όπως είπε, θα ξεκινήσει η μείωση του ελλείμματος, τον δεύτερο χρόνο θα αρχίσει η πτώση των speads και η έξοδος στις αγορές, τον τρίτο χρόνο θα ξεκινήσει η ανάκαμψη και τον τρίτο με τέταρτο χρόνο θα υπάρχει η προοπτική για μηδενισμό δημοσιονομικού ελλείμματος. Κάθε χρόνο πρέπει να κατεβάζουμε το χρέος μας 5%, με βάσει τα όσα έχουν υπογραφεί στην Ευρώπη, εξήγησε ο Αντώνης Σαμαράς, δικαιολογώντας γιατί ζήτησε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η ΝΔ είναι υπέρ των αναδιαρθρώσεων στον τραπεζικό τομέα. Μάλιστα χαρακτήρισε θετική την τελευταία συγχώνευση με την ξένη παρουσία. Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις από τις συνεχείς υποβαθμίσεις και τις εκροές καταθέσεων, ενώ το πρωτεύον είναι να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα ώστε μέσω αυτού να υπάρξει η ανάκαμψη.
Το πως θα προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις δεν ξέρω, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. Πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για να μην υπάρξει καρτελ, αλλά δεν με νοιάζει η τράπεζα, με νοιάζει ο ρόλος της τράπεζας. Σήμερα η ΕΚΤ δεν δέχεται τα κρατικά ομόλογα. Πνίγονται οι τράπεζες πνίγεται και η αγορά.
Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τις τράπεζες να μην μπουν στο ΤΧΣ, αλλά να κρατήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια υψηλή. Το ΤΧΣ που έφτιαξε το Μνημόνιο, αν βάλουν οι τράπεζες το χέρι μέσα κρατικοποιούνται, και μετά η κυβέρνηση θα τις πουλήσει όπως ετοιμάζεται να κάνει τώρα με τον ΟΠΑΠ, δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, άσκησε σημαντική κριτική από τον έλεγχο με την Black Rock. Όλα αυτά γίνονται την ώρα που η οικονομία χρειάζεται τις τράπεζες, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Χθες στην επίσημη ομιλία ο κ. Σαμαράς είχε δηλώσει:
Σαμαράς: Μόνη λύση οι εκλογές με ισχυρή εντολή για καθαρές λύσεις - Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση - "Εμείς δεν θα σας πούμε λεφτά υπάρχουν"

Την ανάγκη ενός σοκ για την πλήρη αναγέννηση και επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας που σήμερα βουλιάζει, ανέφερε από το βήμα της ΔΕΘ o πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση προς την κυβέρνηση και θέτοντας ως μόνη λύση στο διευρυμένο πολιτικό αδιέξοδο τη διενέργεια εκλογών.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε την ανάγκη να μπει ένα τέλος στην ύφεση, προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη. "Για να τελειώσει η κρίση, πρέπει αμέσως να υπάρχει ανάκαμψη. Η ανάκαμψη απαιτεί όμως ρευστότητα", σημείωσε, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν θα επιτρέψει "η Ελλάδα να γίνει το κλωτσοσκούφι κανενός κερδοσκόπου". "Εκείνο που είπαμε από την αρχή είναι ότι χρειάζεται ενίσχυση της οικονομίας όχι μόνο περικοπές και οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν", υποστήριξε.
"Δεν θα χαϊδέψω αυτιά. Δεν είμαι εδώ για να πω ψέμματα. Είμαι εδώ για να πω αλήθειες", σημείωσε ο κ. Σαμαράς, επιρρίπτοντας σημαντικές ευθύνες στην κυβέρνηση για την περιβόητη φράση "λεφτά υπάρχουν". "Δεν θα σας πω... λεφτά υπάρχουν. Ούτε το 2009 υπήρχαν, ούτε σήμερα υπάρχουν. Τα εύκολα ψέμματα τα χορτάσατε", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε "Μη μας ζητάνε τα ρέστα εκείνοι που έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες". "Θυσίες κάναμε και θα κάνουμε, αλλά να βλέπουμε και αποτελέσματα, όχι να καταδικαστούμε σε μάταιες θυσίες χωρίς αποτελέσματα", πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Οφείλουμε να αλλάξουμε τη χώρα. Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση των Ελλήνων, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, ενώ επισήμανε ότι η ΝΔ θα είναι αμείλικτη αν αποκαλυφθεί οργανωμένο σχέδιο πλαστογράφησης των πραγματικών στοιχείων για το έλλειμμα.
Όπως παράλληλα σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, "η συμφωνία της 21ης Ιουλίου είναι σημαντική αλλά η κυβέρνηση έκανε μια σειρά από σφάλματα. Η κυβέρνηση διέλυσε την οικονομία", ενώ κατηγόρησε προσωπικά τον κ. Παπανδρέου ότι κατέστρεψε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό. "Ο Πρωθυπουργός μας ζήτησε να αποστομώσουμε όσους συκοφαντούν την Ελλάδα. Ο ίδιος συκοφάντησε την Ελλάδα", τόνισε μεταξύ άλλων.
"Τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή τα διακινούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υπουργοί και επίτροποι, όχι η ΝΔ, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι η ΝΔ είναι το κόμμα του Κ. Καραμανλή που έβαλε τη χώρα στην Ευρώπη, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωζώνης και έτσι πρέπει να παραμείνει.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε τη στήριξη του κόσμου, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι "όλοι μαζί κινδυνεύουμε και όλοι μαζί θα σωθούμε".
Αναφερόμενος στα νέα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, με αιχμή το ειδικό τέλος στα ακίνητα, ο κ. Σαμαράς σημείωσε "Είμαι ενάντια σε κάθε κίνημα 'δεν πληρώνω', αλλά ο κόσμος δεν έχει άλλα να πληρώσει...".
"Συνεχίζουν απτόητοι το ντελίριο των νέων φόρων. Ναι λέμε κι εμείς στη δημοσιονομική πειθαρχία. Αλλά πειθαρχία χωρίς ανάπτυξη είναι θάνατος για την οικονομία", σημείωσε επίσης ο κ. Σαμαράς, επαλαμβάνοντας τη θέση τη ΝΔ για την ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών.
Ο κ. Σαμαράς πρότεινε να μειωθεί το ΦΠΑ στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από 2 χρόνια και να επιστρέψει το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Παράλληλα τόνισε τη σημασία άμεσων επενδύσεων και την αποκατάσταση συντάξεων και επιδομάτων. "Οι φορολογικές επιδρομές μείωσαν τα έσοδα. Ζητούμε φόρο επιχειρήσεων 15% και φόρο μερισμάτων 15%. Στα εισοδήματα ο ανώτατος συντελεστής να γίνει 40% και να υποχωρήσει τα επόμενα χρόνια στο 30%", δήλωσε.
Βασικό στοιχείο, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, είναι η διοικητική αλλαγή και πρότεινε ενοποίηση των υπουργείων. "Να υπάρξουν μέχρι 12 υπουργεία", πρότεινε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε κατά της κατ' όνομα εφεδρείας και των μαζικών απολύσεων. "Σε εποχές κρίσης δεν δημιουργείς νέους ανέργους. Οι απολύσεις στο δημόσιο θα φέρουν και απολύσεις στον ιδωτικό τομέα. Αν έχεις ανέργους χάνεις από τους φόρους. Να μειωθεί το κόστος χωρίς απολύσεις. Οι επιπτώσεις από τις απολύσεις θα είναι οδυνηρές", τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη να κοπεί ο ομφάλιος λώρος πολιτικής και δικαστικής εξουσίας. "Τέρμα οι δικαστικές αποφάσεις που διαρκούν χρόνια", σημείωσε και πρόσθεσε "Θα ελέγξουμε αναδρομικά την περουσιακή κατάσταση όσων ανέλαβαν εξουσία. Να σπάσει η σιωπή".
"Δεν εμποδίζεται από την τρόικα η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Την ώρα που η κυβέρνηση ζητάει έντοκα δάνεια ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ μεγαλύτερο από 15 δισ. αραχνιάζει στα συρτάρια των υπουργών. Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε. Εμείς θα τα ξεμπλοκάρουμε άμεσα", σημείωσε σε άλλο μέρος της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε "Η πληρωμή των 7 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι για μας προτεραιότητα".
"Επεξεργαζόμαστε λύσεις για τις μεγάλες και ζημιογόνες ΔΕΚΟ που επιβαρύνουν σκανδαλωδώς τον Έλληνα. Θα καταργήσουμε όσα μέτρα πήρε η κυβέρνηση και δημιουργούν καρτέλ. Στόχος είναι να ανοίξουμε τα επαγγέλματα όχι όμως σε λίγους. Όχι να επιβάλλουμε συνθήκες ολιγοπωλίου και καρτέλ, σημείωσε επίσης.
"Το πρόγραμμα προσαρμογής έχει αποτύχει. Πρέπει να πιάσουμε τους στόχους χωρίς να διαλύσουμε τη χώρα. Επαναδιαπραγμάτευση δεν είναι αυτή η φαρσοκωμωδία που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες μέρες", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς.
"Πιστέψτε με. Έχετέ μου εμπιστοσύνη. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Θα ξαναπάρουμε την Ελλάδα στα χέρια μας. Τέρμα οι εμμονές, τέρμα οι ψευδαισθήσεις, ήρθε η ώρα της παραγωγής, της δημιουργίας, της αξιοκρατίας. Θα τα καταφέρουμε γιατί βρισκόμαστε σε πόλεμο επιβίωσης και όλοι ξέρουν ότι στα χαρακώματα δεν υπάρχουν λάθη. Η Ελλάδα μπορεί. Σας το υπόσχομαι", κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αναλυτικότερα οι προτάσεις της ΝΔ
-  Μείωση των φορολογικών συντελεστών με αντίστροφη αύξηση των ποινών για όσους φοροδιαφεύγουν και συμφηφισμό οφειλών προς το Δημόσιο και μείωση του ΦΠΑ στα επίπεδα του 2009, επιστροφή του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ. Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμα ότι θα απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα σε 200 σελίδες. Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη προσέλκυσης αληθινών επενδύσεων και "όχι σαπουνόφουσκες σαν το Σχέδιο Μάρσαλ".
- Συγχώνευση των υπουργείων -μέχρι 12- από την πρώτη ημέρα της νέας κυβέρνησης της ΝΔ μέχρι το τέλος της τετραετίας.
- Διοικητική μεταρρύθμιση με μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά όχι σε εποχές ύφεσης όπως η συγκεκριμένη εποχή. Για την εφεδρεία, πρότεινε παραμονή για μία ή δύο τριετίες, μετεκπαίδευση ώστε να βρουν δουλειά ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα, όταν περάσει η κρίση.
- Στην Παιδεία τόνισε τη συναίνεση την οποία έδωσε η ΝΔ αφού έγιναν δεκτές οι προτάσεις του κόμματος. Τόνισε, όμως, ότι χρειάζονται ακόμα πολλά βήματα για τη στήριξη του δημόσιου ΑΕΙ, όπως η εισαγωγή του ιδιωτικού πανεπιστημίου μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση. Αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα των σχολικών βιβλίων, λέγοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι πότε θα δοθούν, αλλά τι γράφουν. Προανήγγειλε αναθεώρηση του περιεχομένου των βιβλίων από Επιτροπές υπό την Ακαδημία Αθηνών.
- Μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη με ανώτατο όριο εκδίκασης υπόθεσης και αλλαγής του τρόπου ανάδειξης της ηγεσίας τους. Παράλληλα, δεσμεύθηκε να αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου του πολίτη και της τιμής των πολιτικών με αναδρομικό έλεγχο «πόθεν έσχες» από το 1974.
- Για τη μετανάστευση προανήγγειλε άμεση κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια, διαπραγμάτευση με την ΕΕ για τον επαναπατρισμό όλων των λαθρομεταναστών που ζουν στην Ελλάδα υπό άθλιες συνθήκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης