Τελευταία Νέα
Ελλάδα

H Ελλάδα πάει στις ΗΠΑ για να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις επενδυτικές τράπεζες και να δανεισθεί - Αν δεν τα καταφέρει αρχές Μαίου στο ΔΝΤ

H Ελλάδα πάει στις ΗΠΑ για να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις  επενδυτικές τράπεζες και να δανεισθεί - Αν δεν τα καταφέρει αρχές Μαίου στο ΔΝΤ
Στις ΗΠΑ θα κριθεί ο χρόνος προσφυγής της Ελλάδος στον μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ και της ΕΕ.....
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Ελλάδα με στόχο να διερευνήσει τις προθέσεις των αμερικανών επενδυτών και ταυτόχρονα να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες οι οποίες σόρταραν  επιθετικά τα ελληνικά ομόλογα και κάλυπταν τα hedge funds το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιεί στο τέλος της νέας εβδομάδας road show στις ΗΠΑ.
Στόχος της παρουσίασης είναι στρατηγικός.
Αν κατά τις κρίσιμες επαφές στις οποίες θα παραβρεθεί και ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδος Γ Παπακωνσταντίνου διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος θα προχωρήσει η δολαριακή έκδοση.
Αν από τις επαφές διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί η δημοπρασία λόγω επιτοκίου ή κάλυψης η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τα νέα δεδομένα.
Αυτό το road show είναι κρίσιμο καταλυτικό έως και ιστορικό καθώς αν η Ελλάδα καταφέρει να δανεισθεί από τους αμερικάνους ίσως μεταθέσει ο σχέδιο ενεργοποίησης του μηχανισμού.
Αν δεν καταφέρει να δανεισθεί τότε θα έχουν εξαντληθεί όλες οι εναλλακτικές λύσεις και νομοτελειακά η Ελλάδα θα οδηγηθεί αρχές Μαΐου στον μηχανισμό του ΔΝΤ και της ΕΕ.
Με βάση πληροφορίες από αμερικανικές πηγές με βάση τα τωρινά δεδομένα δύσκολα το ελληνικό δημόσιο θα αντλούσε πάνω από 2 με 2,5 δις δολάρια. Όσον αφορά το κόστος θα πλήρωνε στην μεν 3ετία 6,1% και στην μεν 10ετία 7,6%.
Το road show στις ΗΠΑ της Ελλάδος κρίνει επί της ουσίας τον χρόνο προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης.
Αν η Ελλάδα υποχρεωθεί να καταφύγει στον μηχανισμό στήριξης αυτό θα υλοποιηθεί τμηματικά και σε δόσεις με βάση τις ανάγκες δανεισμού και τις ανάγκες της οικονομίας και κυρίως την πρόοδο του προγράμματος σταθερότητας.
Η Ελλάδα κάθε φορά που πρέπει να καλύψει τις δανειακές τις υποχρεώσεις αντί να προβαίνει σε δημοπρασίες θα προστρέχει στον μηχανισμό στήριξης.
Ο μηχανισμός δεν θα είναι υπό την μορφή αποθεματικού αν και θα προσομοιάζει
Η πρώτη δόση θα μπορούσε να δοθεί μεταξύ 3 και 7 Μαΐου περίπου 10 δις ευρώ εκ των οποίων 2,5 δις ευρώ από ΔΝΤ και 7,5 δις ευρώ από την ΕΕ.
«Η Ελλάδα καθυστερεί αναίτια να προσφύγει στον μηχανισμό βοήθειας και το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου θα πρέπει να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες , να δανεισθεί για να αρχίσει να εκτονώνεται η πίεση στο ΧΑ και κυρίως στα ομόλογα.
Στελέχη 10  ελληνικών και ξένων τραπεζών, Εθνικής , Eurobank, ΤΤ , Barclays, Goldman Sachs, Societe Generale , Credit Agricole , Unicredit Group, Commerzbank και HSBC αναφέρουν σχεδόν ομόφωνα ότι η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης.
Η Ελλάδα δεν έχει προσφύγει καθώς ανησυχεί ότι θα απολέσει την άσκηση οικονομικής πολιτικής αναφέρει στέλεχος της  Barclays και ενδεχομένως αυτή η παράμετρος να είναι κομβική.
Το ΔΝΤ έχει αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε χιλιάδες απολύσεις εξέλιξη που προφανώς η κοινωνία δεν θα αποδεχθεί τέτοια μέτρα.
Στελέχη ελληνικών τραπεζών θεωρούν ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι ζοφερή καθώς το spread στα δυσθεώρητα ύψη αποτελεί το μήνυμα της αγοράς προς την Ελλάδα ελλείψει εμπιστοσύνης η τιμολόγηση κινείται την τρέχουσα περίοδο στο 7% και το καλό σενάριο είναι να μειωθεί στο 6% δηλαδή 100 μονάδες βάσης χαμηλότερα.
Στην Goldman Sachs αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό μια συνεχή αμφισβήτηση το επόμενο διάστημα ακόμη και αν δανειστεί 10 δις ευρώ αρχές Μαΐου οι αγορές δεν θα πάψουν να αμφισβητούν την Ελλάδα.
Άρα είναι προφανές ότι η κερδοσκοπία ως φαινόμενο θα παραμείνει.
Στην HSBC αλλά και στην Credit Agricole θεωρούν ότι η Ελλάδα εφόσον αποφασίσει να προστρέξει στο ΔΝΤ και την ΕΕ θα πράξει σωστά καθώς αυτή είναι η πραγματική επιλογή της Ελλάδος και όχι οι αγορές.
Στέλεχος της Commerzbank αναφέρει ότι η Ελλάδα ενεργοποιώντας τον μηχανισμό θα συμβάλλει στην μεγαλύτερη σταθεροποίηση των αγορών.
Το υψηλό volatility στις αγορές είναι απόρροια της διάχυτης ανησυχίας για την Ελλάδα και την κατάσταση της οικονομίας.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης