Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Fitch: Πιθανή η χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του ευρώ - Μεγάλο κόστος θα έχει η διάσπαση της ευρωζώνης – Θα υπάρξουν σημαντικές υποβαθμίσεις

tags :
Fitch: Πιθανή η χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του ευρώ - Μεγάλο κόστος θα έχει η διάσπαση της ευρωζώνης – Θα υπάρξουν σημαντικές υποβαθμίσεις
Πολύ μεγάλο το κόστος διάσπασης της ευρωζώνης για να το αντέξουν οι χώρες, εκτιμά πως θα είναι ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα είναι και το σημείο καμπής στις αξιολογήσεις των κρατικών χρεών. Μάλιστα, θεωρεί ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εν τέλει, αλλα δεν θα χρειαστεί να βγει από το ευρώ, καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει αυτόματα και διάσπαση της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον οίκο οι ανησυχίες για την πορεία της ευρωζώνης είναι εξαιρετικά μεγάλες, ενώ οι προωθούμενες αλλαγές στην οικονομική διακυβέρνηση της Ζώνης είναι πολιτικά και τεχνικά ιδιαίτερα περίπλοκες, θα χρειαστούν χρόνο και δεν θα λάβουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών άμεσα. Επομένως, μόνο αυτές οι αλλαγές δεν θα είναι αρκετές για να ανακόψουν την επαπειλούμενη διάσπαση της.
Αναφορικά με την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η πορεία της αναδιάρθρωσης του χρέους της με τη συμμετοχή των ιδιωτών θα κρίνει και τα επίπεδα εμπιστοσύνης της αγοράς προς την ίδια. Πλέον μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα πρέπει να υπάρξει μία διαφορά μεταξύ της κατάστασης της χώρας, κατά την οποία ναι μεν θα είναι βιώσιμο το χρέος, αλλά η ίδια δεν θα έχει πρόσβαση σε ρευστότητα. Η Fitch αναμένει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει αλλά όχι να αφήσει τη ζώνη του ευρώ.
Για την Fitch το να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ είναι μη «λογική» εξέλιξη, ενώ θα είναι και το χειρότερο σενάριο και για τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης. Σε περίπτωση που βγει η Ελλάδα από το ευρώ, οι καταθέσεις και τα κεφάλαια θα μεταφερθούν σε ασφαλείς οικονομίες, ενώ δεν αποκλείεται να προκληθεί κρατική και τραπεζική κρίση.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει καμία άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να απορροφά όλο και περισσότερα κρατικά ομόλογα και επικίνδυνα κεφάλαια από τους τραπεζικούς ισολογισμούς, μέχρις ότου ο EFSF αποκτήσει τελικά την απαραίτητη ευελιξία ώστε να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.
Η συνεχιζόμενη μεταβλητότητα στην ευρωζώνη αναπόφευκτα μπορεί να επηρεάσει και τις αξιολογήσεις των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης. Το κόστος δανεισμού αυξάνεται σημαντικά, το επιχειρηματικό περιβάλλον επιδεινώνεται και η καταναλωτική εμπιστοσύνη πλήττεται. Η πολιτική αντίσταση σε χώρες που είναι υπερχρεωμένες για μεγαλύτερη λιτότητα και δομικές μεταρρυθμίσεις, θα αυξηθεί και το πιστωτικό προφίλ των τραπεζών θα αποδυναμωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης