Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τι ξημερώνει για τα PIIGS δηλαδή τις χώρες της Ευρώπης με τα μεγάλα προβλήματα;

Τι ξημερώνει για τα PIIGS δηλαδή τις χώρες της Ευρώπης με τα μεγάλα προβλήματα;
Στην πραγματικότητα δεν είναι ένας, αλλά πέντε. Οι αδυναμίες τους αναμένεται σύντομα να βρεθούν στο επίκεντρο, αμέσως μόλις καταλαγιάσουν - γιατί θα καταλαγιάσουν κάποια στιγμή - οι ανησυχίες για την ελληνική οικονομία. Ο λόγος για τους υπόλοιπους τέσσερις (πλην της Ελλάδας) πιο αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης, τα γνωστά σε όλους μας PIIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, (Ελλάδα), Ισπανία).....
Η όποια αναφορά στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, περιττή. Άλλωστε όλος ο πλανήτης ασχολείται το τελευταίο διάστημα μαζί της ανελλιπώς! Τι γίνεται όμως με τις υπόλοιπες "προβληματικές" χώρες της Ευρώπης που ενδέχεται να βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα, αμέσως μετά την όποια λύση του ελληνικού ζητήματος; Ήδη τα υπέρογκα ελλείμματα των εν λόγω χωρών δεν περνούν απαρατήρητα, προκαλώντας επενδυτές και αναλυτές να στοιχηματίσουν, απαντώντας σε μια και μόνο ερώτηση: Μετά την Ελλάδα, ποιος;
Στη σκιά της δεινής οικονομικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, οι φωνές για ντόμινο κατασταροφικών αντιδράσεων μεταξύ των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης, με πρώτα και κύρια τα PIIGS, ολοένα και πληθαίνουν. Ήδη, οι κλυδωνισμοί που δέχεται το ευρώ κρίνονται πλέον ανελέητοι. Αρκετοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι η ελληνική κρίση έφερε στην επιφάνεια θεμελιώδεις αδυναμίες της ευρωζώνης. Με πιο τρόπο λοιπόν η Ευρωζώνη μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα  - και μετά την Ελλάδα - την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία;
Οι αγορές και των πέντε χωρών είναι ιδιαίτερα εύθραυστες, ενώ για τα τέσσερα μέλη των PIIGS (πλην της Ελλάδας), η όποια σύγκριση με τη χώρα μας μοιάζει εφιαλτική και είναι ικανή να καταβαραθρώσει ταμπλό και ευρώ! Ήδη, η πλειοψηφία επενδυτών και αναλυτών αντιδρά με μεγάλη καψυποψία απέναντι στην προσπάθεια των χωρών αυτών να μειώσουν τα υπέρογκα ελλείμματά τους, γεγονός που εκτινάσσει στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού και δημιουργεί ένα άκρως εκρηκτικό τοπίο! Καθοριστική για τα όσα περιγράφουμε είναι και η εικόνα που παρουσιάζουν τα CDs των PIIGS. Την ώρα που τα ελληνικά CDs διαμορφώνονται στις 435 μονάδες βάσης, τα ιρλανδικά βρίσκονται στις 148 μ.β, τα πορτογαλικά στις 197 μ.β., τα ιταλικά στις 129 μ.β. και τα ισπανικά στις 151 μ.β.
Ας κάνουμε λοιπόν μια σύντομη περιήγηση στα οικονομικά μεγέθη των PIIGS...

Πορτογαλία

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας πρόσφατα δήλωσε έτοιμη να πάρει «αν είναι απαραίτητο» νέα μέτρα για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, αποκλείοντας όμως να το κάνει «άμεσα».
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας έφτασε στο 9,3% του ΑΕΠ το 2009, ενώ το δημόσιο χρέος εκτιμάται πως φέτος θα εκτιναχθεί στο 85,4% από 76,6% το 2009.
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Jose Socrates έχει δεσμευθεί να μειώσει το έλλειμμα από 9,3% του ΑΕΠ στο 2,8% ως το 2013. Το δημόσιο χρέος της χώρας θα αυξηθεί στο 91% του ΑΕΠ μέχρι το 2011, εκτιμά η Κομισιόν.

Ιταλία

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο, ανήλθε στο 115,8% του ΑΕΠ το 2009, από 105,8% που ήταν το 2008. Το δημόσιο έλλειμμα έφτασε το 2009 στο 5,3%, ενώ το 2008 ήταν 2,7%.
Η ιταλική κυβέρνηση, που έχει διαβεβαιώσει κατ΄επανάληψη ότι η κατάσταση της οικονομίας της χώρας δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της Ελλάδας, υπολογίζει ότι το 2010 το δημόσιο χρέος θα φθάσει στο 116,9%, ενώ το δημόσιο έλλειμμα θα μειωθεί στο 5%.

Ιρλανδία


Το δημόσιο χρέος στην Ιρλανδία τριπλασιάστηκε ραγδαία, σημειώνοντας μία άνοδο της τάξης του 98% μεταξύ των ετών 2007 και 2009.
Το συνολικό χρέος της Ιρλανδίας ανέρχεται στο 222% του ΑΕΠ, την ώρα που το συνολικό χρέος της Ελλάδας βρίσκεται στο 179% και ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 175%.

Ισπανία

Ανοδικά θα συνεχίσουν να κινούνται έως το 2012 τα επίπεδα του δημόσιου χρέους της Ισπανίας, αγγίζοντας το όριο του 74,3% του ΑΕΠ, ενώ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει οριακά στο 74,1% το 2013, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις της ισπανικής κυβέρνησης.
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στο σχέδιο της οικονομικής πολιτικής για τα έτη 2009-2013 που έχει υποβάλει η Ισπανία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Για το 2009, το χρέος ανήλθε στο 55,2% του ΑΕΠ, ενώ το 2010 θα αυξηθεί στο 65,9% και το 2011 στο 71.9%, πριν φτάσει στο υψηλότερο ποσοστό του άνω του 74% το 2012.
Όσον αφορά το δημόσιο έλλειμμα (του προϋπολογισμού), οι στόχοι της κυβέρνησης είναι να το περιορίσει σταδιακά στο 3% έως το 2013, από το 11,4% του 2009.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης