Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Παζάρι με ΔΝΤ - ΕΕ για τα νέα σκληρά μέτρα ξεκινά η κυβέρνηση – Αποκλίσεις στο ΠΣΑ

Παζάρι με ΔΝΤ - ΕΕ για τα νέα σκληρά μέτρα ξεκινά η κυβέρνηση – Αποκλίσεις στο ΠΣΑ
(upd2) Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνει από τις επόμενες ημέρες - μάλλον από Τετάρτη -  όταν θα έρθουν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της ΕΕ καθώς το ταξίδι αναβλήθηκε λόγω της ηφαιστειακής τέφρας το επόμενο πακέτο μέτρων που καλείται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση κατ’ απαίτηση της ευρωπαϊκής τρόικας σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού οικονομικής βοήθειας.
Τις διαβουλεύσεις με τα στελέχη του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ( ΕκΤ), οι οποίοι θα εγκατασταθούν στην Αθήνα,  θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αύριο Τρίτη και ώρα 12.00 θα προβεί σε απολογισμό πεπραγμένων στην οικονομία, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι μηνών κυβερνητικού έργου.
Ενώ κατά τις πληροφορίες, το κλιμάκιο θα συναντηθεί και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.
Σύμφωνα με ανώτερους υπηρεσιακούς παράγοντες στις συναντήσεις του υπουργού με την τριμερής επιτροπή θα ξεκαθαρίσουν το εύρος  και το είδος των δημοσιονομικών μέτρων που υποχρεούται να λάβει η Ελλάδα από την στιγμή που θα αιτηθεί το ευρωδάνειο των 40-45  δισ. εκ των οποίων τα 10 – 15 δισ. ευρώ θα βάλλει το ΔΝΤ.
Για την κυβέρνηση «κόκκινη γραμμή» στις διαβουλεύσεις με την τρόικα – όσο αυτή μπορεί να μην παραβιαστεί  με την σπέκουλα που τα παρατηρείται στα ελληνικά ομόλογα - είναι να μην πάρει άλλα μέτρα μέσα στο 2010 πέρα από αυτά που περιγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας .
Σενάριο, το οποίο φαντάζει αδύνατο για δύο λόγους:
Ο πρώτος είναι ότι λίγο προτού έρθει το κλιμάκιο της με τα στελέχη της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ , αποχώρησε από την Αθήνα τα δύο κλιμάκια του ΔΝΤ που «σφυγμομέτρησαν»  τον προϋπολογισμό , το σύστημα των κρατικών δαπανών και τον μηχανισμό είσπραξης των εσόδων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους ο προϋπολογισμός θα εμφανίσει απόκλιση εσόδων κατά 2-3 μονάδες στα τέλη του έτους ,έναντι στόχου αύξησης 9%. Δηλαδή 1 δις. με 1,6 δις. ευρώ λιγότερα από τα 54,16 δις. ευρώ της πρόβλεψη του ΠΣΑ. Εξέλιξη που αποδίδεται στην υστέρηση του εισπρακτικού μηχανισμού (-10% ο ΦΠΑ στο τρίμηνο), δηλαδή στην αδράνεια των εφοριών αλλά και στις αυξημένες ανάγκες των Ασφαλιστικών Ταμείων που ήδη υπολογίζονται σε 1 δις. ευρώ (ΟΑΕΕ, ΝΑΤ κ.λπ.).
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι για να δώσει λεφτά το ΔΝΤ θα πρέπει πρώτα να  αποτιμήσει την οικονομική κατάσταση. Να  μετρήσει  τις ανάγκες σε ρευστότητα που θα έχει εφέτος και τα επόμενο δύο χρόνια το Δημόσιο και  μετρά θα φτιάξει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης στο οποίο θα προστατεύονται με κάθε τρόπο οι στόχοι του ΠΣΑ . Έτσι τυχόν πρόσθετα μέτρα θα κινούνται κατά πρώτο λόγο στον τομέα των δαπανών με πρόσθετες περικοπές, ενώ δεν αποκλείεται να φθάσουν ακόμα και στον τομέα των εσόδων με αύξηση φόρων (ΦΠΑ στο 25%). Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι ο περιορισμός του ελλείμματος του δημοσίου και η τιθάσευση του δημόσιου χρέους.
Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται αισιόδοξη ως προς την έκβαση των διαβουλεύσεων που θα έχει με τα στελέχη της ΕΕ και του ΔΝΤ και διά στόματος  Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τονίζει ότι «παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία διαβουλεύσεων θα υπάρξει κοινός τόπος και ότι όλες οι πλευρές θα καταλήξουν σε μία ικανοποιητική συμφωνία».

Ακολουθεί η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τη λήξη του σημερινού υπουργικού συμβουλίου για την οικονομία:
Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για το Συμβούλιο Ecofin. Όπως ξέρετε, σήμερα, επρόκειτο να ξεκινήσει η συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για την εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης. Αυτό έχει αναβληθεί για μερικές μέρες, εξαιτίας του προβλήματος στις διεθνείς αερομεταφορές. Ελπίζουμε να ξεκινήσει την Τετάρτη.
Η συζήτηση αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί θα δώσει τη δυνατότητα, αν αποφασίσει η ελληνική Κυβέρνηση να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, να κινηθούμε πάρα πολύ γρήγορα. Από εκεί και πέρα, εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας, που είναι ο προϋπολογισμός, οι διαρθρωτικές αλλαγές και όλα εκείνα τα μέτρα, που κάνουν την οικονομία πιο δυνατή.


Μάριος Χριστοδούλου
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης