Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σπάει το φράγμα των 300 δισ. το χρέος του 2009... λόγω δανείου του ΕΛΓΑ

 Σπάει το φράγμα των 300 δισ. το χρέος του 2009... λόγω δανείου του ΕΛΓΑ
Επί το δυσμενέστερον πρόκειται να αναθεωρήσει η κυβέρνηση το δημόσιο χρέος του 2009....
Κατά τις πληροφορίες, στους ελέγχους που έκαναν οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών στον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους διαπίστωσαν ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι 298,5 δις. ευρώ που αναφέρεται  στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά 303,24 δις. ευρώ.
Από το αρχικό ποσό του χρέους λείπουν 4,5 δισ. ευρώ που αποτελούν δάνεια για λογαριασμό του ΕΛΓΑ που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση για να καλύψει τις ανάγκες του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων.
Από τον Ιούνιο του 2008 έως και τον Σεπτέμβριο του 2009 στο Γενικό Λογιστήριο τηρούσαν «σιγή ιχθύος» γι’ αυτό το δάνειο.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Λέγκας το κράτησε «κρυφό» μέχρι τις εθνικές εκλογές, ώσπου με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να σπάσει τα «δεσμά της σιωπής» και να το μαρτυρήσει στον Φίλιππο Σαχινίδη• στον οποίο «παρέδωσε» το χαρτοφυλάκιο του.       
Παρά το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στον οποίο προχώρησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τους συνεργάτες του και των αναθεωρήσεων που επήλθαν σε όλα τα μεγέθη της οικονομίας και ιδιαίτερα του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, το δάνειο του ΕΛΓΑ συνέχισε να παραμένει «κρυφό».                 
Ώσπου ήρθε το κλιμάκιο της Eurostat λίγο πριν από το Πάσχα να βρει το «μυστικό» χρέος  των 4,5 δις. ευρώ στους ελέγχους που έκανε σ τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού.     
Μετά την ανακάλυψη τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, δεν σταμάτησαν λεπτό να πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να εγγράψει αυτό το ποσό στο συνολικό λογαριασμό του κρατικού χρέους.
Τούτο συνεπάγεται με μία νέα επί χείρω αναθεώρηση του μεγέθους του χρέους και μάλιστα σε μια στιγμή που η Αθήνα «φλέγεται» από τα υψηλά επιτόκια δανεισμού και την δυναμική του δημοσίου χρέους να παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της στάσης των αγορών.
Όσο θα αυξάνεται το δημόσιο χρέος, τόσο περισσότερους τόκους είναι αναγκασμένο να πληρώνει το ελληνικό δημόσιο.
Οι αγορές ακόμη δεν έχουν πεισθεί ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις δανειακές της ανάγκες, μετά την καθυστέρηση που σημειώνει το πρόγραμμα των διαθρωτικών αλλαγών και ιδιαίτερα οι αποκρατικοποιήσεις, τα έσοδα του οποίου θα αποτελέσουν ανάσα για το χρέος (5,75 δισ. ευρώ στην τριετία 2010 – 2012).
Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις του 2010 υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσουν το 1 δις. – 1,5 δισ. ευρώ έναντι 2,5 δις. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ που προσδοκούσε αρχικά το οικονομικό επιτελείο για να μειώσει ισόποσα το δημόσιο χρέος.     
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας η διαδρομή του χρέους την επόμενη τριετία θα είναι η εξής: Το δημόσιο χρέος (γενικής κυβέρνησης) θα ανέλθει στα 294,950 δις. ευρώ (!) ή 120,4% του ΑΕΠ φέτος σημειώνοντας αύξηση 7,4% σε σχέση με το 2009.
Η πρώτη εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου είναι ότι το χρέος του 2009 διαμορφώθηκε στο 113,4% του ΑΕΠ ή 272,3 δις. ευρώ το 2009 εφόσον πρόκειται για το χρέος της γενικής κυβέρνησης ή τα 298,5 δις. ευρώ αν πρόκειται για το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης.
Το 2011 το δημόσιο χρέος θα αυξήσει την δυναμική του και θα αυξηθεί οριακά στο 120,6%, για να αρχίσει να υποχωρεί από το 2012 στο 117,7% και στη συνέχεια το 2013 στο 113,4%.
Οι αγορές θεωρούν ότι δύσκολα η Ελλάδα θα μπορέσει να τιθασεύσει το χρέος, το οποίο στην διετία 2007 – 2009 αυξήθηκε κατά 64 δις. ευρώ, όσα  δηλαδή σκοπεύει το ελληνικό δημόσιο να δανεισθεί το 2011. Οι δανειακές ανάγκες για το 2012 φθάνουν στα 70 δισ. ευρώ.                 
Το σενάριο αυτό το στηρίζουν στην σκόπελο της ύφεσης που θα παραμείνει φέτος βυθισμένη η χώρα κάτι που θα δυσχεράνει την προσπάθεια αύξησης των εσόδων και πιθανόν να απαιτήσει πρόσθετα μέτρα από την πλευρά των δαπανών, ώστε το έλλειμμα να περιορισθεί  κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ έχει ήδη επισημάνει στην ελληνική κυβέρνηση ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί η μείωση του ελλείματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ ( στο 2,8% συγκεκριμένα) έως το τέλος του 2012, χωρίς πρόσθετα μέτρα.           
Σε περίπτωση που συνεχίσει να βαδίζει ως έχει τότε ο στόχος του ελλείιμματος θα επιτευχθεί στο τέλος του 2013, δηλαδή ένα χρόνο αργότερα από αυτόν που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Οι αμφιβολίες των αγορών στο σκέλος της εξυπητέρησης του ελληνικού χρέους αποτυπώθηκε στην δημοπρασία των εντόκων γραμματίων ( 6μηνα – 12μηνα) που επιχείρησε μέσα στην εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο.    
Τα επιτόκια με τα οποία δανείσθηκε η Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκαν (έντοκο γραμμάτιο 52 εβδομάδων) το επιτόκιο ανήλθε στο 4,85%, από 2,20% στην προηγούμενη δημοπρασία, καταδεικνύοντας ότι οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την ελληνική κρίση χρέους  γι' αυτό ο κρατικός δανεισμός εξακολουθεί να είναι πολύ ακριβός, αν όχι δυσβάστακτος.
Συνολικά, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 1,56 δισ. ευρώ (360 εκατ. ευρώ από μη ανταγωνιστικές προσφορές), ενώ αναζητούσε ποσό 1,2 δισ. ευρώ. Υποβλήθηκαν προσφορές συνολικού ύψους 8,527 δισ. ευρώ.
Έως τώρα η χώρα έχει δανειστεί περισσότερα από 25,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% περίπου του ΑΕΠ. Το συνολικό πρόγραμμα δανεισμού για φέτος ανέρχεται στα 53,4 δισ. ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης