Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ασφυξία στην αγορά από τα νέα μέτρα – η κυβέρνηση παραπαίει, ενώ «σκοτώνει» κάθε ελπίδα ανάκαμψης της οικονομίας

Ασφυξία στην αγορά από τα νέα μέτρα – η κυβέρνηση παραπαίει, ενώ «σκοτώνει» κάθε ελπίδα ανάκαμψης της οικονομίας
Πραγματική ασφυξία αναμένεται να προκαλέσουν στην αγορά τα νέα μέτρα που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση μετά την κυβερνητική Επιτροπή.
Παρότι τα νέα μέτρα δε χτυπούν άμεσα τις επιχειρήσεις, αυτές έχουν ήδη χτυπηθεί από τις πρωτοφανείς αυξήσεις του ΦΠΑ που πλέον αγγίζει το 23%, από την υψηλή φορολογία που υπάρχει στην Ελλάδα και, πάνω απ’ όλα, από το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί λόγω του ότι ποτέ στη χώρα δεν υπήρξε ένα σταθερό και «δίκαιο» φορολογικό σύστημα που να δίνει κίνητρα για επενδύσεις.
Τα χθεσινά μέτρα όμως χτυπούν άμεσα και δραστικά τα τελευταία «προπύργια» της όποιας οικονομικής δραστηριότητας απέμεινε στη χώρα: την κατανάλωση!
Πρώτα απ’ όλα με την ανεργία να ξεπερνά το 16% και μάλιστα να κινείται σε επίπεδα κοντά στο 40% για τους νέους, η κυβέρνηση στέλνει άμεσα στην ανεργία άλλα 30.000 άτομα, με την προοπτική να γίνουν πολλά περισσότερα μέσα στο 2012.
Ταυτόχρονα, μειώνει το αφορολόγητο στο παράλογο ποσό των 5.000 ευρώ το χρόνο, άρα λιγότερα από 450 ευρώ το μήνα.
Τρίτον μειώνει την αγοραστική δύναμη των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων άνω των 1.000 ευρώ (αυτών δηλαδή που έχουν τη δυνατότητα να διαβιώνουν αξιοπρεπώς), οι οποίοι είναι οι τελευταίοι καταναλωτές. Άλλωστε, ποιος απομένει να καταναλώσει σε αυτή τη χώρα; Ο ανασφαλής για τη δουλειά του ιδιωτικός υπάλληλος των 800 ευρώ το μήνα;
Τα «λουκέτα» στην αγορά εκτιμάται ότι θα είναι άμεσα και θα πολλαπλασιαστούν. Τα λουκέτα πλην των οικογενειών που θα μείνουν χωρίς εισόδημα έχουν και άλλες παράπλευρες συνέπειες, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι κάτοχοι των καταστημάτων θα τα έχουν ξενοίκιαστα.
Άλλο ένα εξαιρετικά σημαντικό λάθος της κυβέρνησης είναι ότι δημιουργεί ένα κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες, το οποίο εκτός του ότι σκοτώνει την κατανάλωση και άρα την όποια πιθανότητα για ανάπτυξη, τους αναγκάζει να μην ξοδεύουν χρήματα, καθώς ουδείς γνωρίζει πότε θα έρθει το επόμενο χαράτσι και αν θα έχει χρήματα να το πληρώσει.
Τις ίδιες ακριβώς συνέπειες θα έχει και η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο κίνησης. Θα συρρικνώσει τη συγκεκριμένη αγορά.
Πέραν, λοιπόν, των οικονομικών συνεπειών που είναι παραπάνω από προφανείς, ουδείς μπορεί πλέον να αποκλείσει ακόμη το ενδεχόμενο μίας κοινωνικής αναταραχής, ενός σοβαρού κινήματος «δεν πληρώνω» όχι από άποψη, αλλά γιατί δεν έχω, καθώς και ακόμη πιθανότερα μία πολιτικής αναταραχής που θα έχει δραματικές συνέπειες για την οικονομία σε μία πολύ δύσκολη στιγμή.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και αν τελικά αναγκαστούν να ψηφίσουν τα μέτρα, θα το κάνουν με βαριά καρδιά και κανείς δεν μπορεί πλέον να πει με σιγουριά ότι αυτή η κυβέρνηση που θα κληθεί να επαναδιαπραγματευτεί τη δόση του Δεκεμβρίου, θα εξαντλήσει την τετραετία.
Πολλά θα φανούν σήμερα για τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τη συνεδρίαση στις 2 το μεσημέρι του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασία (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ με διευρυμένη σύνθεση, προκειμένου να ενημερωθούν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και από τους υπουργούς, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Ρέππα, και, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη.

Κλειώ Νικολάου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης