Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Παπακωνσταντίνου: "Κανένα σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους με ΕΕ-ΔΝΤ"

Παπακωνσταντίνου:
(upd3) Απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ μετέθεσε για το μέλλον την έκδοση ομολογιακού δανείου σε δολάρια. Στον προγραμματισμό δράσεων που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή στις ΗΠΑ, εξαντλείται στο εαρινό συνέδριο του ΔΝΤ, ενώ δεν θα υπάρξει road show της ελληνικής οικονομίας.
Στο πρόγραμμα του κ. Παπακωνσταντίνου περιλαμβάνονται συναντήσεις  με τον ομόλογο του υπουργό  κ. Τ. Γκάιτνερ και τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντ. Στρος Καν.
Ο κ . Παπακωνσταντίνου είπε ακόμη ότι χρειάζεται από 1 έως 3 εβδομάδες για να ενεργοποιηθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας, ενώ αύριο ξεκινούν οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, που θα παραμείνουν για 10 μέρες στην Αθήνα και θα επισκεφθούν ΤτΕ, Υπουργεία, Τράπεζες και κοινωνικούς φορείς
Ο υπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της σημερινής δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων γραμματίων, μέσω της οποίας αντλήθηκαν 1,95 δισ. ευρώ, με υπερκάλυψη του δημοπρατούμενου ποσού κατά 5 φορές. Το επιτόκιο δανεισμού διαμορφώθηκε στο 3,65%.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου τρία είναι τα νομοσχέδια που προωθούνται το αμέσως προσεχές διάστημα και τα οποία αφορούν:
*Το νέο πλαίσιο για τα ψυχαγωγικά και τεχνικά παίγνια
*Εξίσωση των ορίων ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών στο δημόσιο
*Εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης
Ανακοίνωσε επίσης την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, την αναμόρφωση της φορολογικής δήλωσης, την κατάργηση του ΚΒΣ, τη σύσταση ομάδας δράσης για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων οφειλών αλλά και μία σειρά από δράσεις όπως (αναμόρφωση ΣΔΟΕ, εντατικοποίηση ελέγχων, διαφημιστική εκστρατεία ) για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
«Χαίνουσα»  πληγή για τον προϋπολογισμό αποτελούν οι δαπάνες, οι οποίες σύμφωνα με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου την περίοδο 2004-2009 σημείωσαν αύξηση κατά 60% ή 42 δις.  ευρώ, εκ των οποίων οι πρωτογενείς δαπάνες (χωρίς τόκους, χρεολύσια και εξοπλιστικά) αυξήθηκαν κατά 71,5%.
Το ίδιο διάστημα οι δαπάνες για τόκους απογειώθηκαν κατά 30% και κατά 40% οι δαπάνες για χρεολύσια.
Την ίδια στιγμή απόκλιση κατά 216 εκατ. ευρώ σημειώνουν οι εισπράξεις στα έσοδα στο πρώτο φετινό τρίμηνο, με τον μεγαλύτερο «ασθενή» να αποτελούν οι εισπράξεις από το ΦΠΑ οι οποίες το ίδιο διάστημα υποχώρησαν κατά 2,2%.
Πεσμένος κατά 8,8% στο τρίμηνο ήταν και ο φόρος εισοδήματος από τις επιχειρήσεις.
Έκρηξη των κρατικών δαπανών παρατηρείται και στις υπόλοιπες κατηγορίες όπως:
*57% αυξήθηκαν οι δαπάνες για μισθούς και αμοιβές *182% οι επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία *85,7% οι δαπάνες για συντάξεις *83,3% οι επιχορηγήσεις φορέων.
Σήμερα το υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε συμφωνία με τις εγχώριες και διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες ( big five ) για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τη μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού συστήματος αλλά και την υλοποίηση του προϋπολογισμού προγραμμάτων.
Δύο ελεγκτές από αυτές τις εταιρείες πρόκειται να εγκατασταθούν στα υπουργεία όλης της χώρας.
Το υπουργείο Οικονομικών τρέχει παράλληλα και τη δεύτερη φάση υλοποίησης της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, όπου στις αρχές του καλοκαιριού υπολογίζεται να ενταχθούν τα υπουργεία και μέχρι το τέλος του έτους ΟΤΑ και ΝΠΔΔ.

Μ. Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης