Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πως θα κινηθούν τα γερμανικά ομόλογα μόλις ενεργοποιηθεί το ελληνικό σχέδιο διάσωσης

   Πως θα κινηθούν τα γερμανικά ομόλογα μόλις ενεργοποιηθεί το ελληνικό σχέδιο διάσωσης
Τα πρώτα σημάδια της ελληνικής κρίσης στα ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών έχουν αρχίσει να διαφαίνονται, ενώ πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι τελείωσε η «χρυσή χρονιά» για τα γερμανικά ομόλογα (bunds). Η βεβαιότητα που εκφράζεται ένθεν και ένθεν ότι η Ελλάδα θα κάνει χρήση του μηχανισμού δημιούργησε ανησυχίες στο κατά πόσο οι ευρωπαϊκές χώρες θα επηρεαστούν από τις συνέπειες αδυναμίας ενός ευρωπαίου εταίρου να εξυπηρετήσει το χρέος του.
Χθες η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 0,24 μ.β. σε σχέση με τα ομόλογα ίδιας ωρίμανσης της 5ης Απριλίου, ενώ την ίδια ώρα BlackRock και Ignis Asset Management στοιχηματίζουν στην περεταίρω πτώση των γερμανικών ομολόγων στη σκιά του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.
Το 18μηνο ράλι των bunds, που απέφερε τριπλάσιες αποδώσεις από αυτές των αμερικανικών ομολόγων, τέλειωσε, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές, θεωρώντας ότι η Γερμανία θα δεί το κόστος δανεισμού της να ανεβαίνει για τα τουλάχιστον επόμενα δύο χρόνια που θα διαρκέσει το αρχικό χρονοδιάγραμμα της ελληνικής διάσωσης. Μάλιστα, υπό το φόβο ότι η έναρξη της ενεργοποίησης του μηχανισμού βοήθειας θα πυροδοτήσει νέα σπείρα προβλημάτων που θα έρχονται στην επιφάνεια και από άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης, θα συντηρήσει την άνοδο του κόστους δανεισμού και στις λεγόμενες «υγιείς» οικονομίες της ευρωζώνης, εκτιμά η BNP Paribas. «Η Ελλάδα είναι η κορυφή του παγόβουνου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, 18 ερωτηθέντες στρατηγικοί αναλυτές βλέπουν αύξηση του κόστους δανεισμού για τη Γερμανία μέχρι το τέλος του Ιουνίου περίπου κατά 45 μονάδες βάσης, άνοδος που θα προκαλέσει τη χειρότερη εικόνα των bunds από το 2008.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης