Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Royal Bank of Scotland: Περιθώριο έξι εβδομάδων για την τριπλή λύση της ελληνικής κρίσης....μετά όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά

Royal Bank of Scotland: Περιθώριο έξι εβδομάδων για την τριπλή λύση της ελληνικής κρίσης....μετά όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά
Τρία ζητήματα πλέον “τρέχουν” για την εξεύρεση της καλύτερης λύσης στην ευρωπαϊκή, και κυρίως στην ελληνική κρίση χρέους, το τελευταίο διάστημα, με τους αναλυτές να έχουν αρχίσει ήδη να αποτιμούν πιθανό συνδυασμό δράσεων που μπορεί να οδηγήσει στην ανάσχεση ενός καταστροφικού για το ευρώ ντόμινο.
Η πρώτη λύση είναι να υπάρξει haircut 50% στο ελληνικό χρέος και να μείνει η χώρα στο ευρώ. Η δεύτερη είναι να υπάρξουν γεναίες αυξήσεις κεφαλαίων των ευρωπαϊκών τραπεζών. Και η τρίτη να αυξηθούν τα κεφάλαια του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) συνδέοντας τις δραστηριότητες του με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μάλιστα, υπάρχει πρόταση ο EFSF να απορροφήσει το 20% των ζημιών που μπορεί να υποστεί και η ΕΚΤ.
Είναι εύκολη στο σχεδιασμό αυτή η τριπλή λύση, αλλά δύσκολη στην εφαρμογή, αναφέρει ο Harvinder Sian της Royal Bank of Scotland. Γιατί;
Εάν ο EFSF πράγματι ενισχυθεί από την ΕΚΤ θα είναι μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την περιφέρεια, θα ανακόψει την κρίση πριν από την Ισπανία και την Ιταλία και θα έχει μεγάλα αποθέματα και για τις τράπεζες. Όλα αυτά με δεδομένο ότι θα “προικοδοτηθεί” με περίπου 2 τρισ. ευρώ, με τα 1,2 τρισ. εξ αυτών να προέρχονται από εκδόσεις ομολόγων την τετραετία 2012 – 15.
Από την άλλη μεριά όμως μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για τις χώρες που αξιολογούνται με ΑΑΑ, καθώς πλέον θα έχουν επωμιστεί σημαντικό βάρος τόσο των εκδόσεων όσο και της στήριξης. Ήδη ο οίκος αξιολόγησης S&P έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που ο EFSF ενισχυθεί θα υπάρξουν αρνητικές αναθεωρήσεις στην αξιολόγηση των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Η Ευρώπη έχει δώσει περιθώριο 6 εβδομάδων ώστε να παρουσιαστεί μία λύση, και όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει αύξηση των κεφαλαίων του EFSF. Αν σε αυτήν την λύση προστεθεί και το πολιτικό κόστος τότε η κατάσταση στην Ήπειρο μόνο εμπιστοσύνη δεν εμπνέει, αναφέρει ο Sian. Και αυτή η κατάσταση δεν μειώνει τη μεταβλητότητα στην αγορά. Αλλά θα πρέπει στην προσεχή σύνοδο του G20 στις Κάννες να έχει παρουσιαστεί η πλήρης λύση για να μπορέσει η κατάσταση να ανατραπεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης