Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στην "πρέσα" μισθοί, συντάξεις, φοροαπαλλαγές και έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις - Στα 4 δισ. αναθεωρείται ο στόχος των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις

Στην
Στην «προκρούστεια κλίνη» μπαίνουν μισθοί, συντάξεις, φοροαπαλλαγές και έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.
Ειδικά στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση αναθεώρησε στα 4 δις. ευρώ τον φετινό στόχο από 5 δις. ευρώ που εκτιμούσε ότι θα εισπράξει αρχικά.
Παράλληλα, έρχονται  νέες μειώσεις  κατά  20% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων (επιπροσθέτως του 15% που έχει ήδη εφαρμοστεί ) και 4% στις κύριες συντάξεις.
Από τον τομέα των φοροαπαλλαγών η κυβέρνηση υπολογίζει σε μία εξοικονόμηση ύψους 1,3 δις. ευρώ από την αναδρομική κατάργηση μίας σειράς εκπτώσεων φόρου που απολαμβάνουν σήμερα φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Τα νέα μέτρα αποκάλυψε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη Διεθνή Ένωση Τραπεζών. Όπως είπε είναι «απόδοσης 3% του ΑΕΠ» ή κοντά 6,5 δις. ευρώ δεδομένου ότι για το 2011 προβλέπουν ύφεση 5,5% ήτοι ΑΕΠ πλησίον 217 δις. ευρώ.
Ο κ. Βενιζέλος διαψεύδοντας για άλλη μια φορά τα σενάρια περί «συντεταγμένης χρεοκοπίας» και μιλώντας για «κλίμα σαφώς καλύτερο από το κλίμα που υπήρχε στην Πολωνία πριν από μερικές μέρες» κατέστησε επιτακτική ανάγκη τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος στο πρώτο μισό του 2012.
Ως εκ τούτου από το επόμενο έτος ή ενδεχομένως και από την επόμενη δόση, το δάνειο θα χρησιμοποιείται μόνο για την εξόφληση τόκων και ομολόγων.

Αναλυτικότερα τα πέντε νέα μέτρα έχουν ως εξής:
1.Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθούν επιπλέον 20% πέραν του 15% που έχουν μειωθεί μέχρι σήμερα για τους εργαζόμενους στο στενό δημόσιο τομέα και 25% στις ΔΕΚΟ. Άγνωστο παραμένει αν το «ψαλίδι» σταματάει εδώ, καθώς έρχεται και το ενιαίο μισθολόγιο, που «διασφαλίζει μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση και βελτιώνει την παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα». Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου σημειώνουν, πάντως, ότι ο συνδυασμός μισθολογίου και βαθμολογίου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των αποδοχών ακόμα και 50% κυρίως για όσους λαμβάνουν σήμερα ειδικά επιδόματα, όπως οι εργαζόμενοι του υπουργείου Οικονομικών που έχουν προκηρύξει 48ωρη απεργία για σήμερα και αύριο
2.Περικόπτονται κατά μέσο όρο 4% και οι κύριες συντάξεις επιπροσθέτως του 10% που έχουν ήδη μειωθεί. Η συνέχεια θα δοθεί με μείωση των επικουρικών συντάξεων που υπολογίζεται στο 15%, καθώς όπως είπε ο υπουργός «Οι περικοπές συμπληρώνονται από την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό που διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος».
3.Δραστική περικοπή, και μάλιστα αναδρομικά από 1.1.2011, των φοροαπαλλαγών, που θα φθάσει στο 0,6% του ΑΕΠ ή περίπου 1,3 δις. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, επανεξετάζονται από μηδενική βάση και οι 980 φοροαπαλλαγές. Από τις ιατρικές δαπάνες, τους τόκους στεγαστικών δανείων, τα ενοίκια πρώτης κατοικίας, τα ασφάλιστρα, οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές, οι δωρεές κ.λπ. Οι περικοπές θα ισχύσουν από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της επόμενης χρονιάς, δηλαδή για εισοδήματα αποκτηθέντα το 2011. Εξετάζεται να διατηρηθούν μόνο για όσους είχαν εισοδήματα κάτω των 50.000 ευρώ, ενώ από φέτος θα κοπούν φοροαπαλλαγές που χορηγούνται στην απευθείας συναλλαγή με την εφορία ή το τελωνείο (όπως ατελή οχήματα). Σε αυτή τη φάση η περικοπή αναμένεται να αφορά περίπου στο 30% των απαλλαγών που λαμβάνουν σήμερα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο έχει υπολογίσει το όφελος από την περικοπή του 100% των απαλλαγών στα 5 δις. ευρώ και στα 3 δις. από το κόψιμο του 50%.
4.Η διατήρηση του κανόνα των προσλήψεων 1:10  θα είναι καθ΄ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου. Είναι προφανές ότι το μέτρο σε συνδυασμό με την εργασιακή εφεδρεία που ξεκινάει φέτος με 30.000 άτομα και τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης θα οδηγήσει στη δραστική μείωση των δημοσίων υπαλλήλων. Εντωμεταξύ  λίστες με τους δημοσίους υπαλλήλους που θα περάσουν άμεσα σε εργασιακή εφεδρεία έστειλαν περίπου 110 φορείς σε σύνολο 151 που είχαν λάβει τη σχετική εντολή από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χθες, 110 φορείς είχαν κοινοποιήσει στην ειδική γραμματεία ΔΕΚΟ του υπουργείου τον αριθμό των εργαζομένων που θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι τα τέλη του έτους, καθώς και τον αριθμό των υπαλλήλων που θα περάσουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των υπό συνταξιοδότηση δεν προσμετράται στο ποσοστό του 10% που μπαίνει σε εφεδρεία. Αρκετοί από τους φορείς που απέστειλαν στοιχεία δεν αναφέρουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ονόματα των υπαλλήλων που θα τεθούν σε εφεδρεία, παρά μόνο το συνολικό αριθμό των εργαζομένων.
5.Στα 4 δις. ευρώ αναθεωρείται ο φετινός στόχος των  αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε στους τραπεζίτες του IIF ότι ο στόχος του 1,7 δις. ευρώ που είχε τεθεί μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου «θα επιτευχθεί μέσα στον Οκτώβριο, με τα 1,4 δις. ευρώ (μαζί με τα 390 εκατ. που έχουν ήδη εισπράξει από τον ΟΤΕ) να συγκεντρώνονται εντός του Σεπτεμβρίου», ενώ μέχρι τέλος του 2011 υπολογίζουν να έχουν εισπράξει 4 δις. ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος αναμένει αύριο ή το αργότερο την Πέμπτη τους επικεφαλής της τρόικα, αφού προηγουμένως αποστείλει στους δανειστές επίσημο έγγραφο για τα πρόσθετα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση. Μέχρι τότε εκκρεμεί η πέμπτη αξιολόγηση και η έκτη δόση των 8 δις. ευρώ.


Μ. Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης