Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στο σημείο μηδέν η ελληνική οικονομία χρεοκοπία ή ΔΝΤ – Ποιοι θέλουν το spread στις 600 μ.β.

 Στο σημείο μηδέν η ελληνική οικονομία χρεοκοπία ή ΔΝΤ –  Ποιοι θέλουν το spread στις 600 μ.β.
(upd2)Στο σημείο μηδέν οδηγήθηκε η ελληνική οικονομία καθώς πλέον είναι ξεκάθαρο ότι με spread στις 484  μονάδες βάσης με επιτόκια στο 8% η Ελλάδα πλέον δεν μπορεί να δανεισθεί σε μακροπρόθεσμες περιόδους. Ωστόσο οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές στα ελληνικά ομόλογα απαιτούν η Ελλάδα να προσφύγει άμεσα στον μηχανισμό του  ΔΝΤ ώστε να προστατεύσουν τα κεφάλαια τους ενώ τα hedge funds θέλουν να διατηρηθεί η αβεβαιότητα για να φθάσουν τα spreads στις  600 μονάδες βάσης ή και υψηλότερα.
Την ίδια στιγμή παρατηρείται μεγάλη άνοδος των CDS του ασφαλίστρου έναντι ρίσκου χώρας στα ελληνικά ομόλογα. Οι ξένοι αγοράζουν ασφάλεια έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας. Στην 5ετία  στις 485 μονάδες βάσης τα CDS.
Για την Ελλάδα η κρίση αυτή είναι κρίση δανεισμού αλλά κυρίως κρίση αξιοπιστίας. Οι αγορές θεωρούν αναξιόπιστη την χώρα και την οδηγούν στο ΔΝΤ.
Μπορεί το επιτόκιο στην δημοπρασία των 3μηνών εντόκων γραμματίων να διαμορφώθηκε στο 3,65% αλλά ήταν μια δημοπρασία βραχυπρόθεσμου ρίσκου που καλύφθηκε λόγω της ιδιαιτερότητας της έκδοσης. Η Ελλάδα με επιτόκια 8% σε μακροπρόθεσμες εκδόσεις  δεν μπορεί να δανεισθεί από τις αγορές.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αν η Ελλάδα εξέδιδε σήμερα ομολογιακή έκδοση σε δολάρια αν την κάλυπτε θα πλήρωνε 8,5% με 9%.
Οι συνθήκες οι πραγματικές δραματικές που επικρατούν στο κόστος δανεισμού της χώρας αιτιολογούνται.
Η αύξηση του spread και η αντίστοιχη αύξηση των CDS είναι απόρροια της απαίτησης της αγοράς όχι μόνο των κερδοσκόπων να στραφεί η Ελλάδα στο ΔΝΤ.
Ορισμένοι προφανώς κερδοσκοπούν ποντάρουν στην αύξηση του spread στις 600 μονάδες βάσης για να επιτύχουν υψηλότερα κέρδη αλλά οι περισσότεροι που είναι και οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές απαιτούν την λύση του ΔΝΤ ώστε να διασφαλίσουν τα κεφάλαια που έχουν επενδύσει στο ελληνικό δημόσιο χρέος.
Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές στην Ελλάδα έδωσαν εντολή  με την στάση τους ΤΩΡΑ στο ΔΝΤ.
Η κερδοσκοπία όμως συνεχίζεται καθώς θέλει να εκμεταλλευτεί το διάστημα από σήμερα έως και την επίσημη προσφυγή της Ελλάδος στον μηχανισμό στήριξης στο ΔΝΤ και την ΕΕ.
Θα είναι 10 μέρες θα είναι 12 ημέρες για την υποβολή αιτήματος ενεργοποίησης το βέβαιο είναι ότι μέχρι να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός τα hedge funds θέλουν το spreads πάνω από τις 500 μονάδες βάσης και στις 600 μονάδες βάσης απλά θα τελειώσει για τους πολλούς κερδοσκόπους το επενδυτικό παιχνίδι game over για λίγους στις 700 μ.β..
Τα hedge funds λοιπόν θέλουν τα spreads ακόμη υψηλότερα για να ολοκληρώσουν το κερδοσκοπικό τους παιχνίδι.

Η Ελλάδα στο ΔΝΤ αλλά τα spreads θα μείνουν υψηλά

Η Ελλάδα νομοτελειακά σύντομα θα υποβάλλει αίτημα προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ και της ΕΕ.
Με την υποβολή του αιτήματος το spread θα ξεκινήσει να αποκλιμακώνεται προς τις 400 έως 350 μονάδες βάσης.
Όμως προσοχή θα συμβούν δύο φαινόμενα πρωτόγνωρα για την συμπεριφορά των επενδυτών στην Ελλάδα.
Υπάρχουν πολλά funds τα οποία όταν μια χώρα υπαχθεί στο ΔΝΤ εκ του καταστατικού τους υποχρεώνονται να πωλήσουν ελληνικό χρέος. Συνήθως είναι μεγάλα funds καθώς τα μικρότερα διαθέτουν μεγαλύτερη ευελιξία.....
Πρακτικά όταν η Ελλάδα υπαχθεί στο ΔΝΤ θα υπάρξουν πωλήσεις γιατί απλά ορισμένα funds έχουν νομικές ρήτρες. Ένα από τα fund τα οποία έχει τέτοιες νομικές ρήτρες είναι το Pimco και προφανώς πολλά άλλα.
Όμως αν αυτή η παράμετρος ξενίζει το γεγονός ότι θα υπάρξει και άλλο κύμα πωλήσεων ομολόγων είναι ακόμη πιο περίεργο.
Μακροπρόθεσμοι επενδυτές όταν θα αποκλιμακωθεί το spread και μετριάσουν τις λογιστικές τους απώλειες θα πωλήσουν καθώς δεν θα θέλουν να διαθέτουν ελληνικό χρέος σε μια συγκυρία όπου δεν ξέρουν αν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδος.


Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης