Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σε αναδίπλωση του θέματος των αποδείξεων προχώρησε η κυβέρνηση - Το νέο σύστημα θα ισχύσει από τα εισοδήματα του 2012 - Σήμερα η τρόικα στην Αθήνα

Σε αναδίπλωση του θέματος των αποδείξεων προχώρησε η κυβέρνηση - Το νέο σύστημα θα ισχύσει από τα εισοδήματα του 2012 - Σήμερα η τρόικα στην Αθήνα
Σε αναδίπλωση στο θέμα των αποδείξεων προχώρησε χθες η κυβέρνηση μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η προαναγγελία για τη συγκέντρωση μεγαλύτερου αριθμού αποδείξεων από τους φορολογούμενους για το τρέχον έτος.
Όπως ανακοινώθηκε τούτο θα ισχύσει από τα εισοδήματα του 2012 και όχι για τα φετινά όπως ειπώθηκε αρχικά. Για τα εισοδήματα του 2011, που θα δηλωθούν του χρόνου την άνοιξη στην Εφορία, θα απαιτείται η συγκέντρωση αποδείξεων αξίας 25% επί του δηλωθέντος εισοδήματος με ανώτατο όριο τα 15.000 ευρώ, όπως προβλέπεται στον Εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου.
Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του παραπάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.
Στελέχη της κυβέρνησης έκαναν λόγο για λανθασμένη ερμηνεία του παραδείγματος του Ευάγγελου Βενιζέλου, το οποίο επικαλέστηκε προκειμένου να εξηγήσει πώς το μέτρο για συλλογή αποδείξεων θα συμβάλλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Πάντως από το 2012 οι πολίτες θα υποχρεωθούν να συλλέγουν αποδείξεις μεγαλύτερης αξίας από το 25% του εισοδήματός τους, που προβλέπεται σήμερα προκειμένου να αποφύγουν το πέναλτι του 10% επί της διαφοράς, όμως το ποσοστό αυτό δεν θα ανέρχεται στο 50% του εισοδήματός τους, ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης.
Ο ίδιος τόνισε πως το ακριβές ποσοστό των αποδείξεων που θα χρειάζεται κάθε φορολογούμενος θα οριστικοποιηθεί στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου.
«Το ποσοστό θα είναι λογικό. Θα προκύπτει με στατιστικό τρόπο στην βάση της κατανάλωσης που κάνει ο μέσος φορολογούμενος» τόνισε σχετικά.
Ακολούθησε και νέα ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, στην οποία επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «έχει πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η ανακοίνωση της πρόθεσης του υπουργείου Οικονομικών να συλλάβει με απλές και πρακτικές κινήσεις τη φοροδιαφυγή και να περιορίσει την παραοικονομική δραστηριότητα, αντί να βρει την ενθάρρυνση των μέσων ενημέρωσης, προκάλεσε πλήθος πρώιμων αντιδράσεων».
Εξηγώντας το σκεπτικό του νέου φορολογικού συστήματος ο υπουργός διευκρίνισε ότι το σύνολο του ετήσιου εισοδήματος που ή καταναλώνεται ή αποταμιεύεται (καταθέσεις, τίτλοι, ακίνητα κλπ.)θα πρέπει να τεκμηριώνεται με παραστατικά.
Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε κάθε φορολογούμενο να συμπεριλαμβάνει στα πολύ υψηλά ποσά αποδείξεων, που θα πρέπει πλέον να συγκεντρώνει, και την αξία των αποδείξεων που αφορούν σε δαπάνες για ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα ζωής.
Κι αυτό διότι τα ποσά των δαπανών αυτών θα εκπίπτουν πλέον σε πολύ μικρά ποσοστά από το φόρο εισοδήματος ή δεν θα εκπίπτουν καθόλου αφού στο υπουργείο Οικονομικών σκοπεύουν να καταργήσουν αυτές τις εκπτώσεις φόρου.
Συνεπώς, κάθε φορολογούμενος θα χρησιμοποιεί πλέον αυτές τις δαπάνες όχι για να μειώνει τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει από τη φορολογική κλίμακα αλλά για να αποφεύγει την προσαύξηση αυτού του φόρου !
Οι παλινωδίες της κυβέρνησης στο θέμα των αποδείξεων γίνονται σε μια στιγμή που οι εκπρόσωποι της καταφθάνουν σήμερα στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.
Το «χαλί» για την επιστροφή της Τρόικας έστρωσαν τα νέα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης που έλαβε η κυβέρνηση.
Μέσα στον Οκτώβριο θα υπάρξει συνεδρίαση του Eurogroup προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας και να εξετασθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δις. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος διευκρίνισε χθες ότι η συζήτηση για την επόμενη δόση δεν είναι στην ατζέντα του επόμενου προγραμματισμένου Eurogroup της 3ης Οκτωβρίου. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι το θέμα θα συζητηθεί εντός του επόμενου μήνα και ότι η εκταμίευση θα αποφασιστεί εγκαίρως.

M.X.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης