Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Εισήλθε στην ζώνη χρεοκοπίας η Ελλάδα- Προβλέπουν haircut στο χρέος της χώρας

Εισήλθε στην ζώνη χρεοκοπίας η Ελλάδα- Προβλέπουν haircut στο χρέος της χώρας
Τα ελληνικά spreads στις 510 μονάδες βάσης στην 10ετία , στην 3ετία στις 635 μ.β. , τα CDS στην 5ετία  στις 485 μονάδες βάσης οι αποδόσεις στο 8,30% αποδεδεικνύουν ότι οι επενδυτές θεωρούν ότι η Ελλάδα εισήλθε στην ζώνη της χρεοκοπίας. Επίσης οι επενδυτές φαίνεται ότι αποτιμούν και ένα άλλο σοβαρό κίνδυνο ίσως τον μεγαλύτερο για τους επενδυτές.
Οι αγορές προεξοφλούν- μέσω της αύξησης των spreads στα ελληνικά ομόλογα και στα ασφάλιστρα κινδύνου- την προοπτική όχι μόνο της βοήθειας στην Ελλάδα μέσω του μηχανισμού στήριξης Ε.Ε. και ΔΝΤ, αλλά και ότι η χώρα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της για να κατορθώσει να το αποπληρώσει. Τάδε έφη ο κ. Piet Lammens, στρατηγικός αναλυτής της KBC με έδρα τις Βρυξέλλες.
Από την άλλη, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, κ. Olivier Blanchard, τόνισε σε συνέντευξή του στο γαλλικό τύπο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σφίξει το ζωνάρι στο δανεισμό της, αλλά το να τη δανείζουμε με υψηλά επιτόκια, δεν έχει κανένα νόημα, καθώς θα καθιστούσε αδύνατη την ανάκαμψη. Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι φωνές των αναλυτών που κάνουν λόγο για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να εξυπηρετηθεί....
Στα τρέχοντα επίπεδα οι αγορές θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει το haircut δηλαδή την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους όχι όμως μέσω της χρονικής επιμήκυνσης αλλά της ποσοτικής μείωσης. Δηλαδή η Ελλάδα χρωστάει στις αγορές 100 ευρώ θα επιστρέψει τα 80 ευρώ κ.ο.κ.
Με βάση ορισμένα μοντέλα προκύπτει ότι με haircut στο χρέος 20% το spread αναλογεί στις 400 μονάδες βάσης.
Με μείωση του χρέους 30% το spread αναλογεί στις 550 μονάδες βάσης και με haircut 40% στο χρέος το spread αναλογεί στις 800 μονάδες βάσης.
Βέβαια θεωρητικά τα υφιστάμενα επίπεδα φαντάζουν ο πάτος του όλου προβλήματος αλλά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το βαρέλι να μην έχει πάτο και τότε απλά θα χαθεί ο έλεγχος του spread.


news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης