Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αποκρατικοποιήσεις: Στα 1,24 δις. ευρώ θα ανέλθουν οι εισπράξεις από την ανανέωση της σύμβασης του Δημοσίου με τον ΟΠΑΠ

Αποκρατικοποιήσεις: Στα 1,24 δις. ευρώ θα ανέλθουν οι εισπράξεις από την ανανέωση της σύμβασης του Δημοσίου με τον ΟΠΑΠ
Έσοδα 1,24 δις. ευρώ θα εισπράξει  το Δημόσιο από την επέκταση της σύμβασης των 11 παιχνιδιών του ΟΠΑΠ αλλά και  από την άδεια λειτουργίας των 35.000 παιγνιομηχανημάτων.
Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ανακοίνωσε τη νέα συμφωνία με τον ΟΠΑΠ για τα υφιστάμενα και νέα παιχνίδια του.
Το συνολικό τίμημα φθάνει στα 935 εκατ. ευρώ, αλλά το Ταμείο θα λάβει άμεσα, με τις εγκρίσεις από τη γενική συνέλευση του ΟΠΑΠ, του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ποσό 849 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό εισπραχθέν ποσό από ιδιωτικοποιήσεις στα 1,24 δις. ευρώ, έναντι αναθεωρημένου στόχου 1,4 δις. ευρώ μέσα στον Οκτώβριο.
Συνολικά τα έσοδα από την πώληση δημόσιας περιουσίας περιορίστηκαν σε 4 δις. ευρώ από 5 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους.
Η συμφωνία μεταξύ Ταμείου, που λειτουργεί για λογαριασμό του δημοσίου, και ΟΠΑΠ περιλαμβάνει:
1.Την επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης αποκλειστικής οργάνωσης και λειτουργίας των 11 παιχνιδιών της εταιρείας ΟΠΑΠ ΑΕ, που είναι: Τζόκερ, Λόττο, Πρότο, Προπογκόλ, Αριθμολαχείο 5 από 35, Κίνο, Σούπερ 3, Σούπερ 4, Μπίνγκο Λόττο και Στοίχημα -προκαθορισμένης ή μη απόδοσης.
Η δεκαετής επέκταση της σύμβασης, δηλαδή από 12.10.2020 έως 12.10.2030, γίνεται με τίμημα 375 εκατ. ευρώ και ποσοστό 5% επί του μεικτού κέρδους (gross gaming revenue) από τα παίγνια μόνο κατά τη διάρκεια της επέκτασης. Τη σύμβαση τελεί υπό την έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων και η οποία θα συγκληθεί μετά από πρόσκληση εντός των προσεχών ημερών, καθώς και υπό την αίρεση της έγκρισης του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τη συμφωνία θα μονογράψουν, όπως ανακοινώθηκε από το Ταμείο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ κ. Γ. Σπανουδάκης και ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου κ. Κ. Μητρόπουλος.
2.Την άδεια εγκατάστασης και εκμετάλλευσης των 35.000 παιγνιομηχανημάτων με συνολικό τίμημα 560 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 473,975 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και τα υπόλοιπα 86,025 εκατ. ευρώ σε 24 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της άδειας. Η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της γενικής συνέλευσης της ΟΠΑΠ. Η προίκα των 35.000 αδειών παιγνιομηχανημάτων, που δόθηκε στον ΟΠΑΠ με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει τη διάθεση 18.500 αδειών σε 4-10 τρίτους ιδιώτες, μετά από διεθνή διαγωνισμό, και τα υπόλοιπα 16.500 παίγνια θα εγκατασταθούν σε πρακτορεία του ΟΠΑΠ και του ΟΔΙΕ, με μέγιστο αριθμό τριών μηχανημάτων ανά πρακτορείο.

Μ. Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης