Τελευταία Νέα
Ελλάδα

H Ελλάδα δεν μπορεί να δανεισθεί πριν τις 17 Μαΐου – Διέξοδος η άμεση προσφυγή στο ΔΝΤ - Τα hedge funds σχεδιάζουν τεχνικό default

H Ελλάδα δεν μπορεί να δανεισθεί πριν τις 17 Μαΐου – Διέξοδος η άμεση προσφυγή στο  ΔΝΤ - Τα hedge funds σχεδιάζουν τεχνικό default
Η Ελλάδα δεν μπορεί να εκταμιεύσει νωρίτερα από τις 17 Μαΐου τα απολύτως απαραίτητα κεφάλαια από την ΕΕ καθώς ο μηχανισμός στήριξης δεν είναι έτοιμος. Η μόνη διέξοδος που υπάρχει είναι η Ελλάδα να προσφύγει στο ΔΝΤ άμεσα ενδεχομένως και να υποβάλλει αίτημα τις προσεχείς ημέρες. ... Στις 19 Μαΐου πρέπει να έχει βρει 10 δις αν δεν τα έχει βρει τότε απλά ζητάει από τους πιστωτές τους κατόχους ομολόγων που λήγουν μικρή παράταση ώστε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και να καταβάλλει τα κεφάλαια στους κατόχους. Θεωρητικά την αίτηση προσφυγής μπορεί να την υποβάλλει και αύριο το πρωί αλλά άλλο αίτηση και άλλο ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Η Ελλάδα οδηγήθηκε τελικά στο αδιέξοδο , οι αγορές πέτυχαν μια μεγάλη και κυρίως κερδοφόρα νίκη κατά ενός κράτους που δεν έδειξε την δύναμη να αγωνιστεί για την οικονομία.
Μπορεί σε πολιτικό επίπεδο να πάρθηκαν σημαντικές  πρωτοβουλίες  ήσαν όμως αναποτελεσματικές και το κυριότερο έκθεσαν την Ελλάδα στον μεγαλύτερο κίνδυνο στην κερδοσκοπία της αγοράς.
Η Ελλάδα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο γιατί απλά υποτίμησε την δύναμη της αγοράς όπου μέχρι και χθες η πολιτική ηγεσία δήλωνε «δεν μας ενδιαφέρει η κίνηση του spread» όμως το spread ενδιαφέρεται για τις κινήσεις της πολιτικής εξουσίας.
Η Ελλάδα πότε θα μπορούσε να υποβάλλει αίτημα υπαγωγής στον ανέτοιμο μηχανισμό;
Χθες ζητούν οι αγορές καθώς θεωρούν ότι με την υποβολή της αίτησης θα υπάρξει μια εκτόνωση της πίεσης.
Η Ελλάδα όσο και αν φαίνεται ακραίο δεν μπορεί να διαπραγματευτεί κανένα όρο.
Το ΔΝΤ και η ΕΕ θα επιβάλλουν νέα μέτρα και θα αξιολογούν την χώρα κάθε μήνα μέσω μηχανισμού δεικτών που έχουν δημιουργήσει ειδικά για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές η Ελλάδα πρέπει μέσα στις επόμενες 4-6 μέρες να υποβάλλει αίτημα υπαγωγής στο ΔΝΤ και την ΕΕ.
Το αίτημα έως ότου εξετασθεί θα χρειασθούν λίγες μέρες ενώ η πρώτη εκταμίευση των χρημάτων δεν θα μπορεί να γίνει νωρίτερα από τις 17 Μαΐου αν μέχρι τότε ο μηχανισμός είναι έτοιμος.
Οι αγορές έχουν διαπιστώσει αυτή την αδυναμία ότι δηλαδή ο μηχανισμός δεν είναι έτοιμος.
Έτσι εξηγείται γιατί τα spreads κάθε μέρα αυξάνονται τα hedge funds και οι απανταχού κερδοσκόποι τεστάρουν αν υπάρχει μηχανισμός.
Ταυτόχρονα φαίνεται ότι το νέο σχέδιο των hedge funds είναι να δημιουργήσουν συνθήκες τεχνικού default.
Όμως γνωρίζοντας ότι ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος καθώς η Ελλάδα θα προσφύγει τον μηχανισμό τα hedge funds έχουν λίγο χρόνο για να πετύχουν τον μεγάλο στόχο να οδηγήσουν την Ελλάδα σε τεχνικό default δηλαδή η χώρα να μην μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της και έτσι να πληρωθούν τα CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας.
Το θεωρητικό εύρος που θα μπορούσε να κινηθεί το spread είναι 500 με 600 μονάδες βάσης και ακραία περίπτωση οι 800 μονάδες βάσης που θα πάει το spread αν η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να δανεισθεί μέχρι τις κρίσιμες ημερομηνίες.
Όμως οι αγορές παίζουν και ένα άλλο σενάριο.Στα τρέχοντα επίπεδα οι αγορές θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει το haircut δηλαδή την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους όχι όμως μέσω της χρονικής επιμήκυνσης αλλά της ποσοτικής μείωσης. Δηλαδή η Ελλάδα χρωστάει στις αγορές 100 ευρώ θα επιστρέψει τα 80 ευρώ κ.ο.κ.
Με βάση ορισμένα μοντέλα προκύπτει ότι με haircut στο χρέος 20% το spread αναλογεί στις 400 μονάδες βάσης.
Με μείωση του χρέους 30% το spread αναλογεί στις 550 μονάδες βάσης και με haircut 40% στο χρέος το spread αναλογεί στις 800 μονάδες βάσης.


Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης