Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τι προτείνει για την επίλυση της ελληνικής κρίσης σύμβουλος του πρώην Αμερικανού προέδρου Bush - Πόσο ορατή είναι η χρεοκοπία της Ελλάδας και η έξοδός της από το ευρώ και πόσο θα επηρεάσει τις ΗΠΑ...

Τι προτείνει για την επίλυση της ελληνικής κρίσης σύμβουλος του πρώην Αμερικανού προέδρου Bush - Πόσο ορατή είναι η χρεοκοπία της Ελλάδας και η έξοδός της από το ευρώ και πόσο θα επηρεάσει τις ΗΠΑ...
"Τι είναι πιο τρομακτικό; Να αφήσεις την Ελλάδα να χρεοκοπήσει; Ή να σώσεις την Ελλάδα από τη χρεοκοπία; Εάν είσαι Ευρωπαίος επιχειρηματίας ή τραπεζίτης η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Η πιθανότητα χρεοκοπίας είναι πιο τρομακτική..."
Τα ανωτέρω αναφέρει μεταξύ άλλων σε άρθρο του στην ηλεκτρονική σελίδα του CNN, o David Frum, ειδικός σύμβουλος του πρώην Αμερικανού προέδρου George W. Bush την περίοδο 2001 - 2002 και συγγραφέας 6 βιβλίων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της, θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ. Εγκαταλείποντας ωστόσο την Ευρωζώνη, η χώρα θα ανακτούσε τη δύναμη να τυπώσει το δικό της νόμισμα.
Εάν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ οι πολίτες θα ανησυχούσαν: Ποια χώρα θα είναι η επόμενη; Η Πορτογαλία; η Ισπανία; η Ιταλία; η Γαλλία;
Υπό το πρίσμα αυτό, ο Frum συστήνει στους επενδυτές να "ξεφορτωθούν" πορτογαλικά και ιταλικά ομόλογα... Όχι μόνο τα κρατικά ομόλογα, αλλά και εκείνα που εκδίδουν οργανισμοί που χρηματοδοτούνται από τα κράτη αυτά, όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (νερό, ηλεκτρισμός, μεταφορές κλπ).
"Σκεφτείτε τώρα ως πολιτικός", προτρέπει στη συνέχεια του άρθρου του ο Frum.
Όπως επισημαίνει είναι πλέον ορατή η ανάγκη να εφαρμιοστεί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στα πρότυπα του αμερικανικού ΤARP, προκειμένου να αποφευχθεί ο αρνητικός αντίκτυπος τυχόν ελληνικής χρεοκοπίας στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Στα πλαίσια αυτά η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τα χρέη των κρατών μελών του ευρωπαϊκού Νότου, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της δημοσιονομικής τους κατάστασης, περικόπτοντας τις δαπάνες και αυξάνοντας τους φόρους.
Αναλυτικότερα ο Frum προτείνει:
- Μεταφορά του ελληνικού χρέους, καθώς και του χρέους των άλλων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου σε όλους τους πολίτες της ΕΕ.
- Μεγάλες περικοπές των δημοσίων δαπανών σε όλη την Ευρώπη.
- Υψηλότερους φόρους σε όλη την Ευρώπη, με στόχο τη στήριξη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.
-  Όλα τα ανωτέρω να τεθούν σε εφαρμογή από μη εκλεγμένους γραφειοκράτες των Βρυξελλών.
Το πρόβλημα, εντέλει, σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του πρώην Αμερικανού προέδρου George W. Bush, είναι ότι όσο αργεί να ληφθεί η απαραίτητη δράση, τόσο και πιο ακριβή θα είναι η εφαρμογή της και αμφίβολη η επιτυχία της.
Σύμφωνα με τον Frum κρίνεται παράλληλα απαραίτητη και η ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
"Οι Αμερικανοί ελπίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις και οι δράσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους για την επίλυση της κρίσης θα στεφθούν με επιτυχία, καθώς δεν μπορεί να εξαλειφθεί ούτε το ενδεχόμενο να παράσχουν χρήματα στους Ευρωπαίους οι ΗΠΑ", σχολιάζει ο Frum και καταλήγει, συμβουλεύοντας τους Ευρωπαίους "Δράστε άμεσα... Δράστε τώρα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης