Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η Ευρώπη που ελέγχει το 82% του ελληνικού χρέους δεν θέλει να χρεοκοπήσουμε

 Η Ευρώπη που ελέγχει το 82% του ελληνικού χρέους δεν θέλει να χρεοκοπήσουμε
Η Ελλάδα δεν μπορεί να χρεοκοπήσει καθώς δεν θα την αφήσουν οι μεγάλοι δανειστές που ελέγχουν το 82% του ελληνικού χρέους αναφέρει στέλεχος της Royal bank of Scotland στο www.bankingnews.gr .Είναι γεγονός ότι οι Γάλλοι έχουν δανείσει την Ελλάδα με 75 δισ οι Ελβετοί με 64 δισ, οι Γερμανοί με 43 δισ, οι Βρετανοί 12 δισ, οι Βέλγοι 7,5 δισ, οι Ολλανδοί 10 δισ κ.α.....
Ως εκ τούτου μια χρεοκοπία της Ελλάδος θα είχε πολλαπλασιαστικές παρενέργειες σε όλη την Ευρώπη.
Πρωτίστως θα κλονιζόταν όλο το τραπεζικό σύστημα , θα κλονιζόταν η ΕΚΤ θα κλονιζόταν σοβαρά το οικονομικό οικοδόμημα της ΕΕ.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατείχαν στα χαρτοφυλάκια τους 150 δις ευρώ και οι ελληνικές κατέχουν 48 δις ευρώ. Άρα όλοι θα χάσουν. Να ληφθεί υπόψη ότι 30% μείωση του χρέους για τις τράπεζες σημαίνει 14 δις ευρώ απώλεια κεφαλαίου και αυτό θα οδηγούσε ακόμη και στην κατάρρευση τραπεζών.
Οι περισσότερες τράπεζες και τώρα η συντριπτικότατη πλειοψηφία χρησιμοποίησε τα ελληνικά ομόλογα ώστε να πάρει ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Μια Γαλλική τράπεζα λαμβάνει επιτόκιο ετησιοποιημένο στο 8,6% στην 10ετία και θα πληρώσει 1% επιτόκιο στην ΕΚΤ άρα ουσιαστικά τις απομένει ένα 7,6% απόδοση από τα ελληνικά ομόλογα διαθέτοντας παράλληλα ρευστότητα.
Τον μηχανισμό των εγγυήσεων τον χρησιμοποίησαν όλες οι τράπεζες περιλαμβανομένων και των ελληνικών. Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται ως εγγύηση στην ΕΚΤ.
Οι  ευρωπαϊκές τράπεζες όταν διαπίστωσαν ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα λαμβάνουν αρνητική τροπή αποφάσισαν να ξεφορτωθούν άμεσα ελληνικά ομόλογα.
Ο μόνος τρόπος όπου θα μπορούσαν να μετριάσουν το ρίσκο στα χαρτοφυλάκια τους ήταν να τα χρησιμοποιήσουν ως εγγυήσεις.
Έτσι βρέθηκε ουσιαστικά η ΕΚΤ να «κατέχει» ελληνικά ομόλογα περί τα 150 δις ευρώ.
Οι ξένοι επιχείρησαν να πωλήσουν ομόλογα αλλά σε  μια ρηχή αγορά οποιαδήποτε απόπειρα πωλήσεων θα συνέβαλλε στην εκτόξευση των spreads.
Έτσι λοιπόν βρέθηκε η ΕΚΤ με τα ελληνικά ομόλογα.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν επιθυμούν ούτε χρεοκοπία ούτε haircut ούτε δηλαδή αναδιάρθρωση χρέους.
Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει , τουλάχιστον για το ορατό μέλλον για το μακρινό ουδείς μπορεί να αποκλείσει οτιδήποτε.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης