Τελευταία Νέα
Ελλάδα

"Σπάει" στα δύο το Μνημόνιο; Ξεχωριστές συναντήσεις με τους εταίρους της Τρόικας κάνει η κυβέρνηση - Συνεχίζονται σήμερα οι επαφές με τους επικεφαλής της Ε.Ε.

Οριστικοποιήθηκαν χθες βράδυ οι παράμετροι του Μεσοπρόθεσμου που έθεσε το ΔΝΤ για την χώρα μας, στη συνάντηση που είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τους αξιωματούχους της Τρόικας.
Είναι η πρώτη φορά ( !) που η κυβέρνηση συζητά ξεχωριστά τις απαιτήσεις των δανειστών, αναφορικά με το νέο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

Σήμερα το βράδυ θα γίνει νέα συνάντηση στην οποία θα εξεταστεί το αντίστοιχο μνημόνιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη χθεσινή οριστικοποιήθηκε το μνημόνιο του ΔΝΤ για την Οικονομική και Χρηματο-οικονομική Πολιτική ( MEFP).
Κατά την διάρκεια αυτής της συνάντησης εξετάσθηκαν και οι παρεμβάσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από την πλευρά των εσόδων και των δαπανών και οι οποίες θα ληφθούν την διετία 2013 – 2014.
Αυτές θα περιγράφονται στον προϋπολογισμό του 2012 ο οποίος θα κατατεθεί με το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο τέλος Οκτωβρίου στην Βουλή.
Τα μέτρα αυτά ήταν μια από τις βασικές αιτίες για την παραμονή των επικεφαλής της Τρόικας στην Αθήνα πριν συντάξουν την έκεθση προόδου για την απελευθέρωση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ.
Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να πείσει τα μέλη της Τρόικας ότι το ποσό αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί από τα μέτρα που θα ληφθούν μέσα από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ( π.χ. όπως αυστηρότερα αντικειμενικά τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες, φόροι στα ακίνητα κλπ.)
Οι ξένοι όμως δεν αρκέστηκαν σε αυτά. Όπως διεμήνυσαν στον υπουργό υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια για περικοπές στο δημόσιο τομέα, ειδικά στο χώρο της υγείας όπου οι περικοπές δαπανών υπολείπονται σημαντικά του στόχου για εξοικονόμηση περίπου 2,2 δις ευρώ το 2011.
Οι ξένοι πίεσαν ακόμη για ταχύτερη από την προγραμματισμένη μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα, ειδικά για τα έτη 2013 και 2014 όπου εμφανίζεται η συγκεκριμένη δημοσιονομική διαφορά .
Στην χθεσινή συνάντηση συζητήθηκε και το συμπληρωματικό δάνειο από το δεύτερο πακέτο στήριξης που έχει ζητήσει η κυβέρνηση για να μπορέσει να πληρώσει τις οφειλές των 6,6 δις. ευρώ που χρωστά το Δημόσιο σε εργολάβους, προμηθευτές και άλλους ιδιώτες.
Πρόκειται για τα χρέη των υπουργείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των Δήμων και των άλλων κρατικών φορέων που φθάνουν πλέον το 3% του ΑΕΠ, δείγμα της γενικευμένης στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει το Δημόσιο.
Η καθυστερημένη εκταμίευση της έκτης δόσης έχει αναγκάσει τον Φίλιππο Σαχινίδη να μην εγκρίνει καμία νέα δαπάνη πληρωμής μέχρις ότου η Αθήνα εξασφαλίσει τα 8 δις. ευρώ από το δάνειο.
Τούτο έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, οι οποίοι λόγω της διακοπής της χρηματοδότησης από το Γενικό Λογιστήριο αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις που έχουν προς τους ιδιώτες.
Η Τρόικα έχει ζητήσει επανειλημμένως την άμεση τακτοποίηση αυτών των χρεών κάτι που θα αποκαταστήσει την εικόνα επί των οικονομικών του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία τα χρέη των νοσοκομείων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των ασφαλιστικών ταμείων και των λοιπών φορέων της γενικής κυβέρνησης ανέρχονται σε 5,65 δισ. ευρώ.
Από το προηγούμενο ποσό, 1,84 δισ. ευρώ οφείλουν τα νοσοκομεία, 2,66 δισ. ευρώ τα ασφαλιστικά ταμεία, 892 εκατ. ευρώ οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και 245,5 εκατ. ευρώ τα λοιπά νομικά πρόσωπα.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων ανέρχονται σε 980 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 423,2 εκατ. ευρώ αφορούν υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφθούν μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Πλέον η κυβέρνηση βασίζεται στην πρώτη δόση του δεύτερου πακέτου στήριξης για να πληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις, οι οποίες σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμου θα πρέπει να έχουν καλυφθεί μέσα σε διάστημα 90 ημερών.
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και η χώρα μας λάβει το δεύτερο δάνειο των 109 δις. ευρώ, τότε το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι να εξοφλήσει αυτές τις οφειλές σε μια προσπάθεια να πάρει «ανάσα» η αγορά και να κινηθεί η οικονομία.
Έτσι, η πρώτη δόση από το δεύτερο πακέτο θα είναι «ενισχυμένη» κατά 6,6 δις. ευρώ.
Δηλαδή εκτός από το ποσό της δόσης η Ελλάδα θα λάβει και άλλα 6,6 δις. ευρώ για να καλύψει το «φέσι» στους ιδιώτες.
Η συζήτηση με τους ξένους επεκτάθηκε και στο θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών και ειδικότερα στο χρονοδιάγραμμα απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η Τρόικα στον τομέα των μεταφορών.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μεταφέροντας και την σύμφωνη γνώμη του Γ ιάννη Ραγκούση τόνισε ότι τα επαγγέλματα του χώρου των μεταφορών θα είναι πλήρως απελευθερωμένα, μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Η τρόικα στράφηκε και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων οι οποίες εξαγγέλλονται αλλά δεν ολοκληρώνονται . Η υποχρέωση για αποκρατικοποιήσεις ύψους 28 δις ευρώ μέχρι και τα μέσα του 2014 συνδέονται άμεσα με την συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Αθέτηση αυτού του στόχου σημαίνει και αστοχία του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος.
Η τρόικα επέμεινε και χθες την επιτάχυνση της πώλησης δημόσια ακίνητης περιουσίας ώστε τόσο οι δανειστές μας όσο και οι αγορές να αρχίσουν πείθονται ότι κάτι κινείται σε αυτό τον χώρο.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης