Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πυρετός διαβουλεύσεων για την επίλυση της κρίσης χρέους και τη διάσωση της Ελλάδας - Τη Lagarde συνάντησε ο Sarkozy - Την Κυριακή οι κρίσιμες επαφές με τη Merkel

Πυρετός διαβουλεύσεων για την επίλυση της κρίσης χρέους και τη διάσωση της Ελλάδας - Τη Lagarde συνάντησε ο Sarkozy - Την Κυριακή οι κρίσιμες επαφές με τη Merkel
(upd2)Koρυφώνεται το σαββατοκύριακο η αγωνία για τις διαβουλεύσεις και επαφές κορυφαίων αξιωματούχων, με στόχο την αντιμετώπιση της ελληνικής και κατ' επέκταση ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, με στόχο την αποφυγή της χρεοκοπίας της Ελλάδας, μιας νέας τραπεζικής κρίσης και της κατάρρευσης του ευρώ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Sarkozy είχε συνάντηση διάρκειας περίπου 1 ώρας στο Μέγαρο των Ηλυσιών με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου C. Lagarde. Μετά το πέρας της συνάντησης δεν υπήρξαν δηλώσεις.
Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της γαλλικής προεδρίας κεντρικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση ήταν η προετοιμασία της συνόδου της G20 στις αρχές Νοεμβρίου.
Ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρωζώνη, με αιχμή την ελληνική κρίση, αλλά και την απειλή που αυτή γεννά για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Αύριο Κυριακή, ο Sarkozy θα μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο A. Merkel. H συνάντηση αυτή χαρακτηρίζεται βαρύνουσας σημασίας, καθώς έχει πλέον τεθεί ανοιχτά το ενδεχόμενο αναθεώρησης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, ενώ οι πληροφορίες - αν και διαψεύδονται - θέλουν Γαλλία και Γερμανία να διαφωνούν στο θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών κρατών.
"Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών",  δήλωσε την Παρασκευή η Γερμανίδα Καγκελάριος, μετά το πέρας της συνάντησής της με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό, Μ. Route. Γερμανία και Ολλανδία συμφώνησαν ότι ο EFSF πρέπει να χρησιμοποιείται για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, μόνο αν ένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση να στηρίξει τις τράπεζές του.
Την ίδια ώρα, προτάσεις για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών αναμένεται να καταθέσει εντός των ερχόμενων ημερών η Κομισιόν, όπως γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτό που τώρα απαιτείται είναι ακριβή στοιχεία για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ενώ επισημαίνει παράλληλα ότι η αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής δομής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της ΕΕ θα πρέπει να είναι συνυφασμένη με τους κανόνες κρατικής ενίσχυσης.
Η Κομισιόν επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η ΕΒΑ (Εuropean Banking Authority - Eυρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή) παρακολουθεί την κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών κάθε εβδομάδα.
Στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει εκ νέου ότι είναι άμεση ανάγκη η ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης