Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η Ελλάδα υπέβαλλε αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού - Μετά την αρχική αντίδραση πωλήσεις σε ομόλογα και ΧΑ

Η Ελλάδα  υπέβαλλε αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού - Μετά την αρχική αντίδραση πωλήσεις  σε ομόλογα και ΧΑ
(upd8)Την επίσημη ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ ζήτησε ο Γ Παπανδρέου από το Καστελόριζο. "Οι αγορές δεν πείστηκαν από την αποφασιστικότητα της ΕΕ και η μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού κινδύνευε να πλήξει την οικονομία και για τον λόγο αυτό προσφεύγουμε στον μηχανισμό στήριξης", δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Κληρονομήσαμε ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί, μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία που είχε χάσει το σεβασμό ακόμα και των εταίρων της...
Από την πρώτη μέρα σηκώσαμε τα μανίκια μας και με σκληρή δουλειά βαλθήκαμε να ανατρέψουμε το αρνητικό κλίμα πήραμε δύσκολα μέτρα που πολλές φορες πόνεσαν αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας μέσα από μαραθώνιο διεκδικήσαμε και καταφέραμε να οδηγηθούμε σε μια ισχυρή απόφαση της Ενωσης για τη στήριξη της χώρας μας...», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν στην απόφαση της 25ης Μαρτίου είτε γιατί δεν πίστεψαν στην βούληση της ΕΕ είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία.
«Σήμερα», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, «κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες από τη δυσκολία δανεισμού, ήρθε η στιγμή το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε μαζί με τους ηγέτες της Ευρώπης».
Η φημολογία ότι η χώρα μας θα προσέφευγε σήμερα στο μηχανισμό είχε δώσει ισχυρή ώθηση από το πρωί στις χρηματιστηριακές αγορές και το ευρώ, ενώ συνέβαλε στην αποκλιμάκωση των spreads αρχικά ωστόσο το κλίμα γρήγορα ανατράπηκε καθώς εμφανίσθηκαν πωλητές που επηρέασαν σημαντικά την τάση άνοιξαν εκ νέου τα spread ενώ στο ΧΑ επανεμφανίσθηκαν οι πωλητές.
Πάντως με δεομένο ότι ακόμη ο μηχανισμός δεν είναι έτοιμος η Ελλάδα πρώτα θα προσφύγει στο ΔΝΤ ώστε να αντλήσει κεφάλαια ενδεχομένως 4-8 δις ευρώ έναντι αρχικού στόχου για 10 δις ευρώ μέσα στον Μάιο. ..
Από νωρίς το πρωί  τονιζόταν από το www.bankingnews.gr  ότι   σύμφωνα με  ασφαλείς πληροφορίες τόσο η προσφυγή όσο και  χρόνος που η Ελλάδα θα προσφύγει στο ΔΝΤ και στην ΕΕ έχουν κλειδώσει. Κατά ορισμένες πληροφορίες αναφέρεται ότι σήμερα  μπορεί να υπάρξει ανακοίνωση προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης με αφορμή συνέντευξη του Γ Παπακωνσταντίνου στις 2 το μεσημέρι. Ταυτόχρονα άλλες πηγές αναφέρουν ότι τις ανακοινώσεις θα τις πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός από το Καστελόριζο.
Οι πληροφορίες πάντως  είναι συγκεχυμένες. Στην προσμονή της προσφυγής στα  ομόλογα έχει σημειωθεί μια μεγάλη πτώση του spread έως στις 502 μονάδες βάσης από τις 584 μονάδες βάσης υψηλό ημέρας ωστόσο εν συνεχεία εμφανίσθηκαν πωλητές οδηγώντας τα spreads στις 540 μονάδες βάσης  ενώ στο ΧΑ εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις και έκλεισε ορικά πτωτικά -0,15%.
Θεωρητικά οι αγορές έπρεπε να αντιδράσουν θετικά στο ενδεχόμενο προσφυγής καθώς θεωρούν ότι το ΔΝΤ θα βάλλει τάξη στα δημόσια οικονομικά παρ΄ όλα αυτά διαφαίνεται ότι η κατάσταση είναι ακόμη θολή.
Είθισται όταν μια χώρα καταφεύγει στο ΔΝΤ να υπάρχει θετική αντίδραση στα χρηματιστήρια και στα ομόλογα ωστόσο για την Ελλάδα ο προβληματισμός παραμένει.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι από χθες το www.bankingnews.gr  είχε αναφερθεί  ότι μετά την κατακρήμνιση της αγοράς ομολόγων σήμερα ή μέσα στο Σ/Κ θα ανακοινωνόταν η προσφυγή της Ελλάδος στον μηχανισμό στήριξης . Σημειώνεται ότι επίσης χθες κυκλοφόρησαν φήμες που ήθελαν την Ελλάδα να έχει αναθέσει σε ομάδα επενδυτικών τραπεζών να καταθέσει πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους υπό την μορφή της χρονικής μετάθεσης και όχι haircut δηλαδή πραγματικής μείωσης των οφειλούμενων στους δανειστές π.χ. 20% ή 30%. Ελληνικές πηγές απέφυγαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες αλλά εμμέσως ανέφεραν ότι "ίσως να είμαστε ακόμη κοντά για την προσφυγή , κλείδωσε πάντως το γεγονός ότι θα προσφύγουμε ενώ έχει κλειδώσει και ο χρόνος αλλά θα ανακοινωθούν όταν πρέπει" Παράλληλα δεν θα υλοποιηθεί έκδοση εντόκων γραμματίων το δημόσιο συγκέντρωσε 4,2 δις ευρώ και πλέον ολοκλήρωσε τις δημοπρασίες...
Όμως η καλπάζουσα κερδοσκοπία προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στην χώρα στα ομόλογα και στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών ελληνικών και ξένων και με βάση πηγές σε Γερμανία και Λονδίνο εξετάζεται ακόμη και η παρέμβαση κεντρικών τραπεζών με ενορχηστρωτή την ΕΚΤ ώστε να προβούν σε επιλεκτικές αγορές ελληνικών ομολόγων για  να αποτρέψουν την κατάρρευση της ελληνικής αγοράς ομολόγων και να αποθαρρύνουν την  εντεινόμενη κερδοσκοπία. Ωστόσο δεν είναι αφές αν αποτελεί οριστική απόφαση είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται.
Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα προσφύγει στον μηχανισμό αυτό είναι πλέον οριστικό και τετελεσμένο.
Ο μηχανισμός αν είναι έτοιμος καθώς εγείρεται ένα μείζον θέμα θα εμεργοποιηθεί στις 17 Μαΐου. Τότε ουσιαστικά η Ελλάδα θα εκταμιεύσει τα χρήματα από τον μηχανισμό.


Οι δύο επιλογές

Η Ελλάδα είχε δύο δρόμους να ακολουθήσει  μετά τις δραματικές εξελίξεις στην αγορά ομολόγων η οποία στην κυριολεξία κατέρρευσε.
1)Η Ελλάδα να προσφύγει άμεσα ακόμη και σήμερα  στον μηχανισμό όπως φημολογείται ώστε να αποφύγει το τεχνικό default.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα ανακοπεί το άλμα του spread. Θα υπάρξει αποκλιμάκωση εκτιμάται άνω των 100 μονάδων βάσης.
2)Στηριζόμενη στο γεγονός ότι οι δανειακές ανάγκες θα εμφανισθούν στις 19 Μαΐου λήγουν 8-10 δις ευρώ θα μπορούσε να περιμένει ώστε μέσα από τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ να πετύχει καλύτερους όρους. Όσον αφορά το spread ακόμη και αν εκτοξευθεί και άλλο η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί αφού δεν θα δανεισθεί από τις αγορές αλλά από τον μηχανισμό.
Βέβαια η Ελλάδα μπορεί να μην ξαναδανειστεί από τις αγορές  αλλά το βέβαιο είναι ότι οι δανειστές της Ελλάδος καταγράφουν τεράστιες απώλειες λόγω του άλματος του spread.
Όμως αν η Ελλάδα περιμένει και δεν προσφύγει άμεσα το spread στην 10ετία θα φθάσεις στις 800  με 900 μονάδες και στην 3ετία στις 1500 μονάδες ή και υψηλότερα.
Θα αποτελέσει την πρακτική  κατάρρευση της οικονομίας της χώρας στα μάτια της διεθνούς αγοράς.
Η Ελλάδα προσφεύγοντας  στον μηχανισμό στήριξης  θα άρει τον προβληματισμό και την ανασφάλεια των επενδυτών για την ελληνική οικονομία έστω και προσωρινά , εκτιμούν τραπεζικά στελέχη περιμένουν μικρή ανάκαμψη των αγορών αλλά δεν θα σημειωθούν θεαματικές μεταβολές ενώ ανησυχούν και για την παροδικότητα της ανάκαμψης.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις με την αίτηση υπαγωγής στον μηχανισμό και βεβαίως με την χρήση του,  το ΧΑ θα μπορούσε να καταγράψει άνοδο από 5% έως 10% και στα ομόλογα να σημειωθεί μείωση του spread έως 100 με 130 μονάδες βάσης.
Δηλαδή το ΧΑ θα μπορούσε να κινηθεί προς τις  2000-2100 μονάδες και το spread στα ομόλογα να υποχωρήσει από τις 580 μονάδες στις 400 μονάδες βάσης.
Ωστόσο τα περισσότερα τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι η βελτίωση αυτή θα είναι προσωρινή καθώς η Ελλάδα για να ανακάμψει πρακτικά θα πρέπει να επιλύσει δομικά προβλήματα της οικονομίας που κρατούν δέσμιες τις αγορές ομολόγων και μετοχών.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά ότι ακόμη και η Ελλάδα εισέλθει στον μηχανισμό δεν είναι βέβαιο ότι θα εκλείψει η κερδοσκοπία οπότε μηχανισμός και κερδοσκοπία μπορεί να συμπορεύονται για κάποιο διάστημα.

Η επιστολή της Ελλάδος στην ΕΕ

Το Υπουργείο Οικονομικών έστειλε σήμερα στο Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  την παρακάτω επιστολή:
Προς
Πρόεδρο Eurogroup
Κύριο Jean-Claude Juncker
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων
Κύριο Olli Rehn
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Πρόεδρο
Κύριο Jean-Claude Trichet
Αγαπητοί Κύριοι,
Σύμφωνα με την Απόφαση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της 25ης Μαρτίου 2010 για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, όταν χρειαστεί, και την επακόλουθη Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 11ης Απριλίου 2010, η Ελλάδα ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.
Με εκτίμηση

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης