Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στις 20 Οκτωβρίου θα είναι έτοιμη η έκθεση της Τρόικας – Δεκαήμερο αγωνίας στην κυβέρνηση που θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του Μνημονίου

  Στις 20 Οκτωβρίου θα είναι έτοιμη η έκθεση της Τρόικας – Δεκαήμερο αγωνίας στην κυβέρνηση  που θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του Μνημονίου
Βαλίτσες αναχώρησης ετοίμασε η Τρόικα, η οποία θα περιμένει τη νέα συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων  που θα υποδείξει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.
Η νέα συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών περιλαμβάνει δραστική περικοπή των δαπανών κατά τη δεύτερη διετία του αναθεωρημένου Μεσοπρόθεσμου, η οποία όμως παραμένει ανοιχτή μέχρι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
Και συγκεκριμένα ως προς  το ζήτημα της ανταλλαγής των ομολόγων, οπότε και θα υπάρχει ακριβής γνώση για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι  η Ελλάδα αναμένει ένα βελτιωμένο πακέτο, σε σχέση με ό,τι είχε συμφωνηθεί στις 21 Ιουλίου. Ο προϋπολογισμός του 2012 είναι ο κρίσιμος σύνδεσμος για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ανέφερε ο υπουργός.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι εξαιρετικά δυσάρεστο και προβληματικό μια χώρα να αναγκάζεται να προσφύγει σε διεθνή οργανισμό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους της, ώστε να αποφύγει τη πτώχευση και να διαφυλάξει το επίπεδο ζωής των πολιτών της.
Επισήμανε δε ότι μέχρι το τέλος του 2012 η ύφεση θα είναι (αθροιστικά) μείον 15% και έτσι - όπως είπε - γυρίζουμε στα επίπεδα ζωής του 2004.
Από τις διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν χθες τα δυο μέρη συμφώνησαν σε «μια ριζοσπαστική προσέγγιση των δαπανών», προκειμένου να εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για το κλείσιμο προϋπολογισμών με πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία το οικονομικό επιτελείο εντοπίζει χρονικά στο πρώτο εξάμηνο του 2012.
Μειώσεις μισθών και συντάξεων, απολύσεις, καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών είναι η νέα συνταγή  της τρόικας για τη διετία 2013 -2014.
Παράλληλα επισπεύδονται οι μειώσεις αποδοχών και για τους δημοσίους υπαλλήλους με ειδικά μισθολόγια.
Οι ξένοι αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα από την Αθήνα για να ετοιμάσουν την έκθεση προόδου του  Μνημονίου η οποία θα είναι έτοιμη σε 10 μέρες.
Εντωμεταξύ, χθες βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης ανακοίνωσε ότι  το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή νωρίτερα από τον προϋπολογισμό του 2012.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης