Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στα 90 δισ. μειώνει το «haircut» τις δανειακές ανάγκες του Δημοσίου έως το 2020 – Τα πέντε κυριότερα σημεία της συμφωνίας κυβέρνησης – Τρόικας

Στα 90 δισ. μειώνει το «haircut» τις δανειακές ανάγκες του Δημοσίου έως το 2020 – Τα πέντε  κυριότερα σημεία της συμφωνίας κυβέρνησης – Τρόικας
Μείωση των δανειακών αναγκών στα 80 – 90 δις. ευρώ για τα επόμενα δέκα χρόνια θα φέρει ένα «κούρεμα» της τάξης του 21% στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι θεσμικοί επενδυτές.
Την επισήμανση αυτή έκανε χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος, επεσήμανε ακόμη ότι εφόσον η Ελλάδα εξασφαλίσει το δεύτερο πακέτο βοήθειας των 109 δις. ευρώ από τον μηχανισμό της ευρωζώνης τότε θα έχει εγγυημένη χρηματοδότηση μέχρι το 2020.
Το προσεχές δίμηνο θεωρείται το πλέον κρίσιμο, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, καθώς πρέπει να έχουν ψηφιστεί: ο προϋπολογισμός του 2012, το πολυνομοσχέδιο και το φορολογικό.
Επίσης θα πρέπει να έχει κλείσει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο είναι άμεσα συνεδεμένο με την ανταλλαγή των ομολόγων.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνει την ανάγκη ολοκλήρωσης και ενεργοποίησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, ο οποίος, επισημαίνει ότι όλες οι δεσμεύσεις θα πρέπει να γίνουν πριν την εκταμίευση της έκτης δόσης .
Η Τρόικα πάντως πιέζει για «πάγωμα" κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, μείωση αποδοχών και απολύσεις στο δημόσιο, επιτάχυνση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και νέα πρόσθετα μέτρα για την διετία 2013 – 2014 και τα οποία θα οριστικοποιηθούν μέσα στο 2012.
Η νέα συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικα  συνοψίζεται στα παρακάτω 5 σημεία τα οποία αναμένεται να ξεκαθαριστούν με την έκθεση της τρόικα μέχρι τις 20 του μήνα.
Ειδικότερα:
1.       Η ανάπτυξη δεν θα έρθει νωρίτερα από το 2013, καθώς η έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών απομακρύνει τις επενδύσεις. Η αιτία των δεινών εντοπίζεται στις ασθενείς μεταρρυθμίσεις -αν και ρίχνουν φως στην ύφεση μέσω της συγκράτησης του κόστους εργασίας. Με κάθε ευκαιρία η τρόικα ξεκαθαρίζει την άποψη της, που επικεντρώνεται στη μείωση του εργασιακού κόστους στον ιδιωτικό τομέα.
2.       Η αστοχία του 2011, λόγω της ύφεσης που η ίδια η τρόικα δεν είχε προβλέψει, οδήγησε στη λήψη των πρόσθετων μέτρων 8,82 δις. ευρώ, ώστε το έλλειμμα να περιοριστεί στα 14,9 δις. το 2012 και θα φέρει επιπλέον πρόσθετα μέτρα και στη διετία 2013 -2014. Εκτιμάται ότι συνολικά στην τετραετία το πακέτο μέτρων θα ξεπεράσει τα 40 δις. ευρώ. "Είναι πιθανόν να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος" τονίζει η τρόικα προσθέτοντας ότι θα ληφθούν με την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου πριν τα μέσα του 2012. Το βάρος πέφτει στη βελτίωση του μηχανισμού είσπραξης των εσόδων, αλλά "ουσιώδους" σημασίας θεωρεί την επικέντρωση των νέων μέτρων στο σκέλος των δαπανών. Είναι προφανές ότι και η διετία 2013 -2014 θα σημαδευτεί από μείωση μισθών και συντάξεων, απολύσεις, καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών, καθώς και καταργήσεις θέσεων που οδηγούν σε απολύσεις.
3.       Ως «κύρια πρόκληση»  χαρακτηρίζει την ενδυνάμωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες ζητάει μεγαλύτερη επιμονή, και επιχαίρει την απόφαση αναστολής της υποχρεωτικής επέκτασης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε επίπεδο επιχείρησης μιλώντας για "σημαντικό βήμα, διότι θα διασφαλίσει την ευελιξία της αγοράς εργασίας" ως μέσο ανάπτυξης και αποφυγή μεγαλύτερης ανεργίας.
4.       Πρώτη φορά η τρόικα χρησιμοποιεί τη λέξη «άρτια» για να κρίνει τη διαχείριση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης της ανεξαρτησίας του από πολιτικές πιέσεις -αν και δεν ξεχνάει τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί ως προς την πώληση της δημόσιας περιουσίας προκαλώντας μείωση εσόδων. Εν τούτοις καταγράφει την κυβερνητική δέσμευση για έσοδα 35 δις. μέχρι το 2014.
5.       Κρίνει θετικά την εξυγίανση τραπεζών, καθώς διασφαλίζεται η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Εν τούτοις στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο οι τράπεζες θα κάνουν χρήση των 30 δις. ευρώ από το δεύτερο πακέτο βοήθειας των 109 δις.
Να σημειωθεί ότι η εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δις. ευρώ προαπαιτεί την έγκριση των συμπερασμάτων της πέμπτης αξιολόγησης της τρόικα από το Eurogroup και το ΔΝΤ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης