Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αντίθετος στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών ο Σόιμπλε - «Όχι» σε μεγαλύτερο κούρεμα από τις γερμανικές τράπεζες - ΟΟΣΑ: Χρειάζεται ενίσχυση των τραπεζών

Αντίθετος στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών ο Σόιμπλε - «Όχι» σε μεγαλύτερο κούρεμα από τις γερμανικές τράπεζες - ΟΟΣΑ: Χρειάζεται ενίσχυση των τραπεζών
(Upd)Την αντίθεσή του εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, αναφορικά με την κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς, όπως ανέφερε "είναι ακόμη πολύ νωρίς".
Δεν είναι εφικτή η χρήση του EFSF για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι πρέπει να εξεταστούν όλα τα μοντέλα κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Ο Σόιμπλε εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα ψηφιστεί η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF από το σλοβακικό κοινοβούλιο στην επαναληπτική ψηφοφορία που θα πραματοποιηθεί το απόγευμα.

«Όχι» σε μεγαλύτερο κούρεμα από τις γερμανικές τράπεζες

Αντίθετες σε ένα μεγαλύτερο haircut των ελληνικών ομολόγων εμφανίζονται την ίδια στιγμή οι γερμανικές τράπεζες, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου τους, Αντρέας Σμιτς, να επισημαίνει ότι «η παρούσα κρίση δεν είναι τραπεζική κρίση, αλλά πολιτική κρίση εμπιστοσύνης».
«Το συμφωνηθέν από τους ευρωπαίους ηγέτες πακέτο βοήθειας προβλέπει την ουσιαστική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, την οποία δεν μπορούν εύκολα να επωμισθούν οι τράπεζες».  Και τώρα εκφράζεται η απαίτηση για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή, επισήμανε ο κ. Σμιτς, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή του στην αναγκαστική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που μεθοδεύουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Δεν θα πρέπει οι τράπεζες να πληρώσουν για μια κρίση που δεν έχουν προκαλέσει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου.
«Οι διεθνείς επενδυτές εκφράζουν ισχυρές αμφιβολίες για το εάν τα ευρωπαϊκά κράτη είναι σε θέση να ξεπληρώσουν πλήρως τα χρέη τους. Από αυτό πλήττονται οι τράπεζες που έχουν αγοράσει από τα κράτη ομόλογα», παρατηρεί ο Αντρέας Σμιτς, δείχνοντας τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση που δεν είναι άλλος από την «δραστική μείωση του χρέους των κρατών».

ΟΟΣΑ: Πρέπει να απομονώσουμε τα προβλήματα της Ελλάδας – Χρειάζεται ενίσχυση των τραπεζών

Τον κώδωνα του κινδύνου για μετάδοση της κρίσης στην Ευρωζώνη έκρουσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία.
Όπως είπε, μία συνολική επίλυση της κρίσης, που προτάθηκε πρόσφατα από τη Γερμανία και τη Γαλλία, χρειάζεται να φτιάξει πλέγμα προστασίας γύρω από την Ελλάδα ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση.
Παράλληλα ζήτησε ενίσχυση των τραπεζών, καθώς τα stress tests που διενεργήθηκαν στις αρχές του χρόνου χάνουν την αξιοπιστία τους.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Παρίσι, ο Άνχελ Γκουρία δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται «ένα πολύ δυνατό δίκτυ ασφαλείας» για να φέρει σταθερότητα, καθώς τα προβλήματα της Ελλάδας κινδυνεύουν να εξαπλωθούν.
Μια συνολική λύση στην κρίση θα περιλαμβάνει την ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών με βάση την επανεξέταση της δυναμικής τους με καλύτερα stress tests.
Τέλος, άσκησε νέες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να μειώσει τα επιτόκια, δηλώνοντας ότι έχει περιθώριο για να το κάνει.

www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης