Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Alpha Bank: Ένα haircut 50% στα ελληνικά ομόλογα θα προκαλούσε πιστωτικό γεγονός

tags :
Alpha Bank: Ένα haircut 50% στα ελληνικά ομόλογα θα προκαλούσε πιστωτικό γεγονός
Ιδιαίτερα επικριτική εμφανίζεται η Alpha Bank στους ισχυρισμούς που θέλουν haircut 50% στα ελληνικά ομόλογα, καθώς θεωρεί ότι θα είναι αδύνατον σε αυτό το επίπεδο η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα να θεωρηθεί εθελοντική.
Συνεπώς, κάτι τέτοιο θα συνιστούσε πιστωτικό γεγονός, που σημαίνει με την σειρά του ότι θα άνοιγε ο ασκός του Αιόλου όσον αφορά στις επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην παγκόσμια οικονομία, χωρίς να υπάρχει τρόπος να τιθασευθούν οι δυνάμεις μόλυνσης άλλων επισφαλών οικονομιών της Ευρωζώνης. Σε τελική ανάλυση, κάτι τέτοιο θα απειλήσει αυτή καθαυτή την ύπαρξη του Ευρώ.
Όπως επισημαίνεται, η απομείωση των κρατικών ομολόγων θα πρέπει να παραμείνει σε λογικά επίπεδα εάν θέλουμε να αποφευχθεί μία ανεξέλεγκτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και να μην κινδυνεύσει με κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα και δημιουργηθεί ντόμινο με θύμα την ευρωπαϊκή οικονομία.
Η Alpha Bank εντοπίζει μία σειρά από προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας:
Πρώτον, η μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στα € 14,9 δις το 2012, όπως προβλέπει η Τρόικα σημαίνει μείωσή του κατά € 21,5 δις σε 3-έτη, παρά το ότι στην περίοδο αυτή σημειώνεται σημαντική αύξηση των δαπανών για τόκους.
Δεύτερον, η μεγάλη απόκλιση από τους στόχους στην εκτέλεση του Π2011 κατά το 8μηνο του 2011 οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αστοχίες του φορολογικού νόμου του Απριλίου του 2010 οι οποίες οδήγησαν σε απώλειες εσόδων ύψους άνω των € 3,0 δις κατά το 8μηνο αυτό.
Τρίτον, αντί των ανωτέρω, η Τρόικα αποδίδει την απόκλιση από τους στόχους στην εκτέλεση του Π2011 σε μεγάλο βαθμό στη μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση στην οικονομία κατά το τρέχον έτος.
Σε κάθε περίπτωση, οι δραματικές εκτιμήσεις για νέα ύφεση της οικονομίας και μάλιστα με πτώση του ΑΕΠ κατά -2,5% το 2012 αποτελούν τον βασικό μηχανισμό επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος στη χώρα, που, όπως διαπιστώνει και η Τρόικα δεν δείχνει σημεία ανάκαμψης. Γεγονός είναι ότι σημαντική ανάκαμψη στο οικονομικό κλίμα πράγματι σημειώθηκε τόσο τον Φεβρ-Μάρτ.’2011, όσο και τον Ιούλ.- Αύγ.’2011. Η πρώτη βελτίωση ανατράπηκε για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Η δεύτερη βελτίωση ανατράπηκε λόγω των εκτιμήσεων της Τρόικας για την επέκταση της ύφεσης και το 2012 και λόγω των ασκήσεων πειθαρχίας που επιβάλλονται στην Ελληνική Κυβέρνηση για το αν και το πότε θα δοθεί η 6η δόση, ή για το αν η Ελληνική οικονομία θα περιέλθει σε κατάσταση χρεοκοπίας ή όχι.
Επιπλέον, η ύπαρξη πόρων μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαίωση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ασφαλιστικών ταμείων κλπ. διασφαλίζει μεν την φερεγγυότητα των τραπεζών και τις καταθέσεις των αποταμιευτών.
Δημιουργεί, όμως, άλλου είδους παρενέργειες εάν το χρηματοοικονομικό σύστημα εθνικοποιηθεί και η διαχείριση περιέλθει στο κράτος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εκμηδένιση της περιουσίας χιλιάδων μικρομετόχων, αλλά και ιδρυμάτων, ασφαλιστικών ταμείων κτλ. που προσβλέπουν στα μερίσματα είτε για συμπλήρωμα των ήδη πενιχρών συντάξεων είτε για την εκπλήρωση των σκοπών του έργου τους αντιστοίχως.
Πέραν, όμως, αυτού, το κράτος δεν διαθέτει καμία εμπειρία και ικανότητα για να διοικήσει μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως είναι οι τράπεζες. Οποιαδήποτε ανάληψη εξουσιών από το κράτος δεν πρόκειται να συμβάλει στην άρση των περιοριστικών παραγόντων έλλειψης εμπιστοσύνης και χρηματοδοτικών πόρων που υπάρχουν σήμερα.
Μάλλον το αντίστροφο θα γίνει. Ας μην λησμονούμε ότι οι τράπεζες δεν ευθύνονται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και που οφείλεται αποκλειστικά στην κακοδιαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
Συνεπώς, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες δημοσιονομικής προσαρμογής, οι τράπεζες είναι έτοιμες να στηρίξουν και πάλι χρηματοδοτικά τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και να συμβάλουν στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων, με χρηστή ταυτόχρονα διαχείριση των αποταμιεύσεών τους, αναφέρει η Alpha.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης