Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μεταξύ των επιπτώσεων μεγάλου haircut στα ελληνικά ομόλογα και κινδύνου πιστωτικού γεγονότος οι Ευρωπαίοι – Κρίσιμες οι ώρες στην ευρωζώνη

Μεταξύ των επιπτώσεων μεγάλου haircut στα ελληνικά ομόλογα και κινδύνου πιστωτικού γεγονότος οι Ευρωπαίοι – Κρίσιμες οι ώρες στην ευρωζώνη
Το γόρδιο δεσμό μεταξύ μεγάλου haircut στα ελληνικά ομόλογα και στην αποφυγή πρόκλησης πιστωτικού γεγονότος καλούνται οι Ευρωπαίοι να λύσουν, με τους επενδυτές να έχουν θέσει τις «κόκκινες γραμμές» τους στο ποσοστό μέχρι το οποίο θα συμμετάσχουν εθελοντικά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, για να καταφέρουν οι Ευρωπαίοι να αποφύγουν το πιστωτικό γεγονός θα πρέπει να αποδεχτούν μικρό ποσοστό haircut. Ωστόσο μία τέτοια απόφαση δεν θα είναι ιδιαίτερα επωφελής για το ελληνικό χρέος, δεν θα ανακουφιστούν οι αγορές και δεν θα επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα η εξυπηρέτηση του από την Ελλάδα. Έτσι, τα σενάρια για μεγάλο haircut δεν είναι ρεαλιστικά.
Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη έχει χωριστεί στα δύο. Από τη μία μεριά είναι το Παρίσι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ζητούν να αποφευχθεί κάποιο πιστωτικό γεγονός, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε και την ενεργοποίηση και πληρωμή των CDS, ενώ θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Από την άλλη μεριά βρίσκεται το Βερολίνο, το οποίο προσδοκά σε ένα haircut 50-60% στο ελληνικό χρέος και μάλιστα με εθελοντική συμμετοχή. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ένα τέτοιο αίτημα απίθανο και υπερβολικό, αν και δεν είναι και λίγοι, εντός της Γερμανίας, που αντιμετωπίζουν με πιο ρεαλιστικό τρόπο την κατάσταση.
Την ίδια ώρα, ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ, ο Jean Claude Trichet δηλώνει ότι η ΕΚΤ δεν θα δέχεται ελληνικά ομόλογα εάν η χώρα χρεοκοπήσει, προειδοποιώντας παράλληλα ότι πρέπει να αποτραπεί η «υποχρεωτική» συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.
Τέλος, η ανάλυση των Financial Times καταλήγει στην τακτική να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδα και να υπάρξει επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ομολόγων, σε συνδυασμό με αν μικρού μεγέθους haircut. Άλλωστε, οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν περιορίζονται στον αμιγώς τραπεζικό κλάδο, αλλά διευρύνονται και στον ασφαλιστικό και στα Ταμεία. Επομένως το πλήγμα θα ήταν μεγάλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης