Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στη Βουλή σήμερα οι λίστες με τους φοροφυγάδες και τους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού – «Ακέφαλη» εδώ και 15 μέρες η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων

Στη Βουλή σήμερα οι λίστες με τους φοροφυγάδες και τους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού – «Ακέφαλη» εδώ και 15 μέρες η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων
Δύο λίστες, μία με μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και άλλη μία με μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού, πρόκειται να καταθέσει σήμερα στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Οι λίστες δίνονται σε μια στιγμή που η καθ’ ύλην για τα θέματα αυτά υπηρεσία είναι «ακέφαλη» εδώ και 15 ημέρες.
Χθες,  έγινε γνωστό ότι εδώ και δύο εβδομάδες ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έχει υποβάλει την  παραίτηση του στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο κ. Σπινέλλης παραιτήθηκε προ 15μερου και παραμένει στη θέση ρου μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης.
Ανεξαρτήτως του λόγου παραίτησης του κ. Σπινέλλη, του έχουν καταλογίσει –μεταξύ άλλων- τη μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των σημειωμάτων του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων 2009 και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας  των 2010 -2011.
Πρόκειται για φόρους που φθάνουν το 1,7 δις. ευρώ και οι οποίοι δεν έχουν εισπραχθεί.
Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών στρέφεται  σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο αλλά και σε όσους  έχουν μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών στα 4,9 δισ. ευρώ ανήλθαν τα εμβάσματα που έβγαλαν το 2009 στο εξωτερικό 8.867 Έλληνες.
Από τις διασταυρώσεις που έγιναν βρέθηκαν 542 περιπτώσεις φορολογούμενων που έκαναν μεταφορές κεφαλαίων άνω των 100.000 ευρώ και δήλωναν εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ.
Παρά το «πράσινο φως» από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να δώσει τις δύο λίστες στην δημοσιότητα.
Σημειώνεται ότι η Αρχή Προστασίας επιτρέπει τη δημοσιοποίηση της λίστας οφειλετών μόνο για φορολογικές οφειλές, εφόσον τα χρέη είναι εισπράξιμα, να μη συμπεριλαμβάνονται ονόματα θανόντων, κληρονόμων και όσων έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται στα δικαστήρια, καθώς και να υπάρξει ατομική ειδοποίηση με χρονικό περιθώριο 15 ημερών, ώστε να προβάλλουν τις τυχόν αντιρρήσεις τους.
Σε ότι αφορά τη λίστα με τα χρέη σε αυτή περιλαμβάνονται 14.700 οφειλέτες  οι οποίοι χρωστούν 37 δισ. ευρώ στο Δημόσιο. Από αυτούς οι 6.500 είναι φυσικά  και οι 8.200 νομικά πρόσωπα. Αποτελούν δε το 1,6% των φοροφυγάδων και οι οφειλές τους είναι από 150.000 ευρώ και άνω.
Συνολικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονται σε 41 δισ. ευρώ και οφείλονται από 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα και από αυτούς οι 892.000 οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ.
Επίσης 716.000 φορολογούμενοι οφείλουν ποσά έως 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών:

*Η λίστα με τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου δεν θα δημοσιοποιηθεί. Σήμερα θα αποσταλεί στη Βουλή η πρώτη λίστα με όσους χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ και σε αυτή θα έχουν πρόσβαση μόνο οι Βουλευτές. Θα ακολουθήσει ανάλογη λίστα με όσους χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ και μέχρι 1 εκατ. ευρώ.
* Στη Βουλή θα κοινοποιηθεί και λίστα με ονόματα Ελλήνων που έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού και οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τις ετήσιες φορολογικές τους δηλώσεις. Οι τράπεζες έχουν ήδη αποστείλει λίστα με ονόματα καταθέσεων του 2009 και θα ακολουθήσουν τα στοιχεία για τη διετία 2010 -2011. Με τους περιορισμούς του απορρήτου και της εχεμύθειας, δηλαδή τη μη δημοσιοποίηση των λιστών αυτών, θα δοθούν στη Βουλή τα ονόματα όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό και οι καταθέσεις αυτές είναι το 100πλάσιο του δηλωμένου εισοδήματος του ίδιου χρόνου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι το 42% των πολιτών ήτοι 3.718 που εξήγαγαν καταθέσεις στο εξωτερικό είχε εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ και εξ αυτών 542 δήλωναν λιγότερα από 1.000 ευρώ, ενώ μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, 18 πολίτες που έπαιρναν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ -μεταξύ των οποίων και κάποιοι με ακίνητη περιουσία άνω των 4 εκατ. ευρώ. Πάντως, ο κ. Βενιζέλος διέψευσε κατηγορηματικά ότι στη λίστα του 2009 υπάρχουν ονόματα Βουλευτών ή μετακλητών υπαλλήλων του δημοσίου.


Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης