Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ιστορική σύνοδος κορυφής στις 23/10...θα υπάρξει λύση για την Ελλάδα; – Στο επίκεντρο νέο psi 33% έως 51%, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, υπό επιτροπεία η χώρα - Ενισχύεται το EFSF... με βάση το μοντέλο Allianz;

  Ιστορική σύνοδος κορυφής στις 23/10...θα υπάρξει λύση για την Ελλάδα;  – Στο επίκεντρο νέο psi 33% έως 51%, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, υπό επιτροπεία η χώρα - Ενισχύεται το  EFSF... με βάση το  μοντέλο Allianz;
Σε 4 βασικούς άξονες θα κινηθεί η Ευρώπη στην ιστορικά κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις 23 Οκτωβρίου για την Ελλάδα.
Με βάση ελληνικές κυβερνητικές και τραπεζικές πηγές

1)Λαμβάνονται σοβαρότατες αποφάσεις στα πλαίσια της οικονομικής διακυβέρνησης και για πρώτη φορά θα επιβάλλεται επιτροπεία σε απείθαρχες χώρες και εν προκειμένω στην Ελλάδα.
2)Θα μεταβληθεί το PSI για την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους αυξάνοντας το haircut από 21% σε ένα εύρος μεταξύ 33% -39% ή 51%.
3)Θα παρθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός και εκτός Ελλάδος λόγω της αύξησης του haircut άρα και της αύξησης των ζημιών.
4)Η πληροφορία ότι θα αυξηθεί η κεφαλαιακή δύναμη πυρός  του EFSF και από 440 δις στα  2 τρις ευρώ διαψεύσθηκε ωστόσο είναι πιθανό να υιοθετηθεί και η πρόταση της Allianz για μόχλευση του EFSF και παράλληλη λειτουργία τους ως μηχανισμού ασφάλισης ομολόγων.

Υπό επιτροπεία η Ελλάδα

Να αναλάβουν εξ ολοκλήρου τα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας οι Ευρωπαίοι, έχουν ζητήσει  ορισμένες κυβερνήσεις από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, ώστε να διασφαλιστεί η επιτάχυνση των διαδικασιών και η αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, η Ελλάδα και η Ιρλανδία αντιδρούν σε μία τέτοια προοπτική, ωστόσο τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα προγραμμάτων δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ενθαρρυντικά. Μάλιστα, στην Ελλάδα, ο στόχος των εσόδων 5 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους έχει μειωθεί, καθώς τόσο οι αποτιμήσεις της αγοράς όσο και ο σχεδιασμός δεν ευνοεί την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Υπενθυμίζεται ότι από τις 10/10 το www.bankingnews.gr ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες συστήνουν ειδική ομάδα κρούσης, ειδικών επιτρόπων, ειδικά για την Ελλάδα οι οποίοι θα αναλάβουν να τρέξουν μια σειρά εκκρεμών υποθέσεων για τις οποίες η κυβέρνηση έδειξε σοβαρή αδυναμία υλοποίησης.
Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο η Τρόικα αποφάσισε να αναλάβει τον οικονομικό έλεγχο της Ελλάδος.
Δημιουργείται ομάδα ειδικών επιτρόπων ίσως να φθάσουν τους 5 ή 6 οι οποίοι θα αναλάβουν να ασκήσουν την οικονομική πολιτική να εφαρμόσουν το μνημόνιο  και να καλύψουν όλες τις καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση της οικονομίας.

Νέο PSI

Θα αποφασιστεί haircut 33% ή 39% ή  51% στο ελληνικό χρέος. Η εθελοντική συμμετοχή ως νομική και εναλλακτική διαδικασία θα συνεχίσει να υφίσταται αλλά δεν αποκλείεται να τεθεί για πρώτη φορά η έννοια της υποχρέωσης.
Με βάση έρευνα του www.bankingnews.gr
Haircut 35% ισοδυναμεί με ζημίες 10 δις ευρώ ή νέες ζημίες 4 δις
Haircut 40% ισοδυναμεί με ζημίες 12 δις ευρώ ή νέες ζημίες 6 δις
Haircut  50% ισοδυναμεί με ζημίες 15 δις ευρώ ή νέες ζημίες 9 δις
Σε αυτές τις ζημίες περιλαμβάνονται και οι ζημίες 6,1 δις ευρώ από το haircut 21% στα ομόλογα
Άρα αν το haircut είναι 40% οι καθαρές ζημίες θα είναι 6 δις άρα οι τράπεζες πρέπει να εγγράψουν άλλα 6 δις νέων ζημιών στα αποτελέσματα άρα στα κεφάλαια τους. Αν το haircut είναι 50% οι νέες ζημίες θα είναι 9 δις ευρώ.
Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι να διαπιστωθεί αν τελικώς συντελείται πιστωτικό γεγονός credit event καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα πληρωθούν τα CDS τα παράγωγα των ομολόγων.
Υπό συνθήκες φυσιολογικές πρέπει να υπάρξει πιστωτικό γεγονός άπαξ και το 21% πλέον αντικαθίσταται με άλλο haircut υψηλότερο.
Όμως αν επιλεγεί η εξής λύση να θεωρηθεί ως μη γενόμενο το 21% και να επανέλθουν οι εμπλεκόμενοι αποδεχόμενοι το μεγαλύτερο haircut σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ενδεχόμενο αποφυγής του credit event. Ωστόσο γεγονός είναι ότι οι τράπεζες έχουν εγγράψει ζημίες με haircut 21% και οποιαδήποτε ανατροπή θα προκαλέσει την αντίδραση των κατόχων CDS.

Ποια είναι η λύση

Με ένα εύρος ζημιών από το νέο haircut και την Blackrock  που μπορεί να φθάσει τα 22,5-25,5 δις ευρώ οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον 10-11 δις ευρώ νέα κεφάλαια κατά άλλες εκτιμήσεις άνω των 15 δισ
Οι τράπεζες δεν μπορούν να βρουν 10-11 δις ευρώ νέα κεφάλαια άρα υποχρεωτικά θα καταλήξουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως μειοψηφών και σε ορισμένες περιπτώσεις πλειοψηφών μέτοχος.
Η λύση αυτή είναι ορθή για 3 βασικούς λόγους
1)Διοικήσεις και μέτοχοι θα συνεχίσουν να διοικούν
2)Θα διασφαλίσουν κεφάλαια σε μια περίοδο όπου κανείς δεν επενδύει
3)Θα έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε  ριζική εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.
Ειδική μέριμνα για το τραπεζικό σύστημα εντός και εκτός Ελλάδος
Βασική επιδίωξη των Ευρωπαίων είναι ότι με κάθε τρόπο θα πρέπει να προστατευθεί το τραπεζικό σύστημα. Για πρώτη φορά αναφέρεται σε οικονομικούς κύκλους η εξής παράμετρος.
Το αν θα διασωθεί ή όχι η Ελλάδα είναι η μια πλευρά του νομίσματος η άλλη είναι να διασωθούν με κάθε τρόπο οι τράπεζες εντός και εκτός Ελλάδος. Για τις ελληνικές τράπεζες υπάρχει η λύση του ΤΧΣ που δυνητικά θα διαθέτει έως 30 δις κεφάλαια.

Αυξάνεται η δύναμη πυρός του  EFSF και το σχέδιο της Allianz

Οι αναφορές ότι έχει υπάρξει συμφωνία για την αύξηση των διαθέσιμων πόρων του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF) στα 2 τρις ευρώ διαψεύσθηκαν
Ωστόσο  έδαφος φαίνεται ότι κερδίζει η πρόταση της Allianz για τη μόχλευση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, ενόψει μάλιστα και της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο χρήσης του EFSF για την ασφάλιση των ζημιών που θα προκύπτουν από τα ομόλογα.
Επί της ουσίας, δηλαδή, μοιάζει να κερδίζει έδαφος η πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα ο ασφαλιστικός κολοσσός Allianz, που αφορά στην μετατροπή του EFSF σε πρόγραμμα ασφάλισης ομολόγων.
Μάλιστα, το σχέδιο της Allianz για τη λειτουργία του EFSF στα πρότυπα ενός οργανισμού ασφάλισης κρατικών ομολόγων θα εγγυάται ένα σημαντικό ποσοστό της αξίας των κρατικών ομολόγων, των λιγότερο ή περισσότερο «προβληματικών» χωρών.
Υψηλόβαθμα στελέχη της Allianz, αναφέρουν ότι το σχέδιο λαμβάνεται πλέον σοβαρά υπ’ όψιν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ μεταξύ άλλων, φέρεται να έχει την υποστήριξη της Deutsche Bank, της Munich Re και ορισμένων γαλλικών τραπεζών.
Στην προώθηση του συγκεκριμένου σχεδίου φέρεται να συμμετέχει και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, Goldman Sachs.
Πιο αναλυτικά, τo συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει την μόχλευση των κεφαλαίων που θα διαθέτει το EFSF σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ και τη χρήση τους για την εγγύηση κρατικών ομολόγων των «προβληματικών» χωρών.
Οι εμπνευστές του σχεδίου εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο το EFSF θα μπορούσε να εγγυηθεί το σύνολο του χρέους των ευπαθών χωρών, το ποίο αγγίζει τα 3 τρισ. ευρώ, ώστε να ενθαρρυνθεί η αγορά και η διακράτησή τους από τους επενδυτές.
Στην περίπτωση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να είναι 40%, ενώ σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία η εγγύηση θα έφτανε στην περιοχή του 25%.
Δηλαδή, ο EFSF να εγγυάται την αγορά κρατικών ομολόγων και αν η εγγύηση καταπίπτει λόγω αδυναμίας εξόφλησης του κράτους-μέλους να καταβάλει μέρος της ζημίας (έως το 40% της ονομαστικής αξίας στην περίπτωση της Ελλάδας, βάσει των πληροφοριών που έχουν διαρρεύσει).
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε τράπεζα ο EFSF και όχι να επιλεχθεί η μόχλευση του, υποστηρίζει από την πλευρά της και η γαλλική κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα η Γαλλία θεωρεί ότι η μετάλλαξη του ταμείου σε τράπεζα είναι κάτι που θα μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε μόχλευση των πόρων της. Σε αυτό, όμως, η Γερμανία και η ΕΚΤ διαφωνούν.
Αν το EFSF επρόκειτο να λειτουργήσει ως τράπεζα θα μπορούσε να αγοράσει κρατικό χρέος και να το χρησιμοποιήσει ως εγγυήσεις για να δανειστεί περισσότερα κεφάλαια από την ΕΚΤ. Η Γερμανία διαφωνεί με το να πάρει το ταμείο χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, καθώς πιστεύει ότι έτσι θα μπουν στους ισολογισμούς της κεντρικής τράπεζας αρκετά μάλλον επισφαλή στοιχεία ενεργητικού.
Η Γερμανία, ο εξ αντικειμένου μεγαλύτερος χορηγός του EFSF, έχει ταχθεί υπέρ του να χρησιμοποιηθούν οι πόροι του ταμείου «με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο», επισημαίνοντας ωστόσο ότι το ταμείο θα πρέπει να πορευθεί με το υπάρχον επίπεδο εγγυήσεων που προέρχεται από τους Γερμανούς φορολογούμενους χωρίς δανεισμό χρημάτων από την ΕΚΤ.
Η γερμανική στάση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο το EFSF να προσφέρει σε όσους επενδύουν σε ομόλογα κρατικού χρέους της ευρωζώνης μερική ασφάλεια έναντι των απωλειών.

 

Τράπεζες: Ζημίες με haircut 40% και 50%

Ποσά σε εκατ ευρώ

Τράπεζες

Haircut 40% -50%

Ίδια Κεφάλαια

Νέα κεφάλαια

Εθνική

-3.133 /- 4.000

8.800

2.600

Alpha

-1.022 / -1.280

4.700

800

Eurobank

-1.577 / -2.000

4.400

1.400

Πειραιώς

-1.900  / -2.300

3.500

1.600

Κύπρου

-534  / -666

3.500

450

Μarfin

-520   /  -666

3.940

350

ATE

-1.584  /  -2.000

439

1.400

TT

-1.071   /  -1.300

621

1.000

Emporiki

-134  /    -166

775

750

Geniki

-163  /   -200

221


575

Attica

-99    / -125

490

100

Proton

- 290   / -310

250

40

Σύνολο

-12.000 /  -15.000

31.616

11.065

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης