Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Haircut 50% και το δεύτερο πακέτο στα 114 δισ. ευρώ ή haircut 60% και διατήρηση του πακέτου στα 109 δισ. ευρώ; - Εάν δεν υπάρξει haircut η Ελλάδα θα κηρύξει χρεοκοπία και θα υπάρξει credit event

Haircut 50% και το δεύτερο πακέτο στα 114 δισ. ευρώ ή haircut 60% και διατήρηση του πακέτου στα 109 δισ. ευρώ; - Εάν δεν υπάρξει haircut η Ελλάδα θα κηρύξει χρεοκοπία και θα υπάρξει credit event
Δύο είναι τα σενάρια που συζητούνται πλέον για την Ελλάδα πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επισημαίνει ότι η όποια απόφαση και αν ληφθεί είτε σήμερα είτε την Τετάρτη, θα έχει ως βάση την δεκασέλιδη έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους, που έχει συντάξει η τρόικα.
Το πρώτο προβλέπει ότι οι τράπεζες παραιτούνται από το 50% των απαιτήσεών τους και η Ελλάδα λαμβάνει ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας συνολικού ύψους 114 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο να μειώσει το χρέος της από το 180% στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι οι τράπεζες θα παραιτηθούν από το 60% των απαιτήσεών τους και το δεύτερο πακέτο παραμένει στα 109 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
Σημειώνεται εδώ ότι τόσο σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα όσο και σύμφωνα με ανάλυση των FinancialTimes, σε περίπτωση που δεν υπάρξει haircut η ΕΕ θα πρέπει να διαθέσει περίπου 252 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Telegraph, οι Ευρωπαίοι δείχνουν αποφασισμένοι να υποχρεώσουν τις τράπεζες να αποδεχτούν ένα haircut της τάξεως του 50%, διαφορετικά η Ελλάδα θα κηρύξει χρεοκοπία ενεργοποιώντας τις συνθήκες ενός πιστωτικού γεγονότος.
Αν οι τράπεζες δεν δεχτούν να καταγράψουν απώλειες ύψους 140 δισ. ευρώ στα ελληνικά ομόλογα, τότε θα γνωρίσουν τις επιπτώσεις μίας χρεοκοπίας εντός της ευρωζώνης, με την Ελλάδα να χρειάζεται τότε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης ύψους 450 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Telegraph, ο Vittorio Grilli, που έχει οριστεί και ο διαπραγματευτής σε αυτήν την διαδικασία ήρθε χτες σε επαφή με το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) το οποίο αντιπροσωπεύει τις τράπεζες, και παρουσίασε το πρόγραμμα, που προβλέπει αναγκαστική συμμετοχή των τραπεζών στο PSI.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης