Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στην δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα ο διαγωνισμός για την πώληση των κρατικών λαχείων και ακολουθούν Ελληνικό, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ και ΟΔΙΕ - Για το 2012 μετατίθεται η πώληση του 34% του ΟΠΑΠ

  Στην δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα ο διαγωνισμός για την πώληση των κρατικών λαχείων και ακολουθούν Ελληνικό, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ και ΟΔΙΕ - Για το 2012 μετατίθεται η πώληση του 34% του ΟΠΑΠ
Με πέντε διαγωνισμούς ετοιμάζονται στο Ταμείο Περιουσίας να κάνουν φέτος «σεφτέ» στις ιδιωτικοποιήσεις.
Έως την ερχόμενη Παρασκευή θα έχει δοθεί στην δημοσιότητα η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση των κρατικών λαχείων, ενώ σειρά παίρνουν το Ελληνικό, η ΔΕΠΑ ,τα ΕΛΠΕ και ο ΟΔΙΕ που έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2012.
Στόχος της κυβέρνησης είναι με αυτές τις αποκρατικοποιήσεις να πιάσει το ποσό των 1,7 δις. ευρώ που αποτελεί τον αναθεωρημένο στόχο για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Ο στόχος των 5 δις. ευρώ έχει μετατεθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ η Τρόικα έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο της πώλησης μεγαλύτερου μεριδίου από ότι αρχικά είχε προβλεφθεί των δημοσίων επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, βάσει του μνημονίου που έχει υπογράψει με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις ύψους 35 δισ. ευρώ έως το 2014 που περιλαμβάνουν εισηγμένες εταιρίες, ακίνητα του Δημοσίου και άλλες ΔΕΚΟ
Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την μείωση του δημοσίου χρέους, που φέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 162% του ΑΕΠ.
Μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί 392 εκατ. ευρώ από την πώληση ποσοστού 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom και αναμένει άλλα 849 εκατ. ευρώ από την επέκταση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ κατά 10 έτη και την πώληση αδειών τυχερών παιχνιδιών.
Όπως έχει ήδη επισημάνει το «bankingnews», η κυβέρνηση μετά από δεύτερες σκέψεις έχει μεταθέσει για το 2012 την πώληση του 34% ΟΠΑΠ.
Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα του Μεσοπρόθεσμου, η πώληση του Οργανισμού ήταν προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο του 2011.
Για το πρώτο τρίμηνο του 2012 έχουν μετατεθεί και τα σχέδια της κυβέρνησης για την πώληση του 55% που κατέχει το Δημόσιο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Στην εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου των Σπάτων το υπόλοιπο 40% το έχει η Hochtief η οποία έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης του αεροδρομίου ως τον Ιούνιο του 2026. Ένα ποσοστό 5% έχει η οικογένεια Κοπελούζου.
Εκκρεμεί η επέκταση της σύμβασης με τους Γερμανούς που θα αυξήσει κατά 250 εκατ. ευρώ τα ποσά των αποκρατικοποιήσεων.
Προσώρας η κυβέρνηση ετοιμάζει την πώληση σε ποσοστό έως 100% της εταιρίας ειδικού σκοπού στην οποία έχουν περάσει τα δικαιώματα του δημοσίου από τα κρατικά λαχεία ( Λαϊκό Λαχείο, Εθνικό, ΞΥΣΤΟ)
Θα ακολουθήσει η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση του Ελληνικού, και ο διαγωνισμός για τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και τα ΕΛΠΕ.
Να σημειωθεί ότι στο ταμείο Περιουσίας έχουν ήδη μεταβιβασθεί:
•    108.430.304 μετοχές της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 35,477%
•    15.000 μετοχές της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., ήτοι το 100% της εταιρίας
•    7.686.362 μετοχές της εταιρίας ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΑΡΚΟ Α.Ε., οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 55,19% επί του μετοχικού της κεφαλαίου
•    4.592.422 μετοχές του ΟΔΙΕ , οι οποίες αντιστοιχούν στο 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης