Τελευταία Νέα
Ελλάδα

ΚΕΠΕ: Το υψηλότερο χρέος, μετά την Ιαπωνία, θα έχει φέτος η Ελλάδα – Το 2012 θα φθάσει στο 190% του ΑΕΠ – Το μικρότερο ποσοστό 50,2% του ΑΕΠ θα είναι το χρέος της Φιλανδίας

ΚΕΠΕ: Το υψηλότερο χρέος, μετά την Ιαπωνία, θα έχει φέτος η Ελλάδα – Το 2012 θα φθάσει στο 190% του ΑΕΠ – Το μικρότερο ποσοστό  50,2% του ΑΕΠ θα είναι το χρέος της Φιλανδίας
Εκτίναξη του ελληνικού χρέους στο 189,1% του ΑΕΠ το 2012, βλέπουν οι αναλυτές του ΚΕΠΕ, ανήμερα των αποφάσεων των Ευρωπαίων ηγετών για το «κούρεμα» που πρέπει να γίνει στα ελληνικά ομόλογα.
Εφόσον στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής δεν ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το ποσοστό απομείωσης της αξίας των ελληνικών τίτλων, τότε η Ελλάδα, θα συνεχίσει μετά την Ιαπωνία να έχει το δεύτερο υψηλότερο χρέος.
Φέτος, στην χώρα μας η «βελόνα» του χρέους, σύμφωνα με τους αναλυτές του ΚΕΠΕ  θα δείξει  στο 165,6% του ΑΕΠ, ενώ στην ΑΕΠ το 233,1% του ΑΕΠ. Το χαμηλότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ χρέος θα παρουσιάσει η Φιλανδία και 50,2%.
Το χρέος στην Ελλάδα θα αρχίσει να μειώνεται μετά το 2015, για να πέσει στο 165,1% του ΑΕΠ.  
Μέχρι τότε όμως τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο σκούρα για τις χώρες των οποίων η δημοσιονομική κατάσταση είναι προβληματική.  Στις χώρες αυτές συγκαταλέγεται και οι ΗΠΑ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα συμπεράσματα των αναλυτών του ΚΕΠΕ:
* Η ύφεση θα συνεχίσει φέτος να μαστίζει στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο την ελληνική οικονομία.
* Η ύφεση σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα οικονομικής πολιτικής θα εξακολουθήσουν να δρουν ανασταλτικά ως προς την ιδιωτική κατανάλωση, ενώ κάμψη θα σημειώσει και η δημόσια κατανάλωση.
* Θετικές προοπτικές προοιωνίζονται για το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Αναμένεται μείωση των εισαγωγών εκτός καυσίμων και πλοίων, λόγω της μεταβολής των καταναλωτικών προτύπων των ελληνικών νοικοκυριών εξαιτίας της ύφεσης.
* Η αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23% θα επιδράσει αυξητικά στον πληθωρισμό.   
* Απαιτούνται ενέσεις ρευστότητας στην ελληνική οικονομία για να σταθεροποιηθεί  το Χρηματιστήριο και αλλάξει το κλίμα στην αγορά.
* Η πλήρης κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων τονίζεται ότι θα βελτίωνε σημαντικά τα οικονομικά του ΙΚΑ και ως εκ τούτου και του κράτους. Θα μείωνε το κόστος εργασίας, θα έδινε ώθηση στην ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων, θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας.
*Η ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας δεν συνοδεύτηκε και από αύξηση εσόδων. Την αύξηση της τουριστικής κίνησης «ισοφάρισε» η μείωση των τιμών στα τουριστικά  καταλύματα της χώρας.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης