Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Eυρεία συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών - Στο 9% ο Core Tier 1 έως τις 30/6/2012

Eυρεία συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών - Στο 9% ο Core Tier 1 έως τις 30/6/2012
Ευρεία συμφωνία για την ανάγκη οι ευρωπαϊκές τράπεζες να αυξήσουν στο 9% τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1, έως τις 30 Ιουνίου του 2012, αποκαλύπτει ευρωπαϊκό έγγραφο που αναμένεται να επεξεργαστούν στη διάρκεια της σημερινής Συνόδου οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, οι τράπεζες θα πρέπει αρχικά να αναζητήσουν κεφάλαια από τις αγορές, στη συνέχεια από τις κυβερνήσεις, ενώ η χρηματοδότησή τους μέσω του EFSF θα πρέπει να θεωρείται η ύστατη επιλογή.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να υποβληθούν σε περιορισμούς, όπως μη καταβολή μπόνους και μη διανιομή μερίσματος.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν από την Κυριακή 23 Οκτωβρίου οι Financial Times, το σχέδιο αυτό φαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση των stress tests που διενεργήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) και περιελάμβαναν μεγάλο haircut στα ελληνικά ομόλογα.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις της ΕΒΑ την προηγούμενη εβδομάδα έκαναν λόγο για κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 80 δις. ευρώ.
Το δημοσίευμα των FT θέλει τους Ευρωπαίους να έχουν θέσει όριο στο δείκτη tier 1 το 9%, το οποίο πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2012, αλλά οι τελικοί κανόνες θα εγκριθούν σήμερα από τη Σύνοδο Κορυφής.
Στόχος είναι τα επιπλέον κεφάλαια να βρεθούν μέσα από τις αγορές. Σε περίπτωση που δεν είναι αυτό εφικτό, τότε οι τράπεζες θα αποταθούν στις κυβερνήσεις. Εάν και αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ρόλο αναλαμβάνει ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης, ο EFSF, για να ενισχύσει τις ανακεφαλαιοποιήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης