Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αποδοκιμάστηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας - Διαδηλωτές τον αποκάλεσαν «προδότη» - Ματαιώθηκε η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη - Επεισόδια σε πολλές πόλεις - Παραίτηση Παπουτσή ζητά ο ΛΑΟΣ

Αποδοκιμάστηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας - Διαδηλωτές τον αποκάλεσαν «προδότη» - Ματαιώθηκε η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη - Επεισόδια σε πολλές πόλεις - Παραίτηση Παπουτσή ζητά ο ΛΑΟΣ
(upd7) Εντονες αποδοκιμασίες δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε για την παρακολούθηση της στρατιωτικής παρέλασης, η οποία εντέλει ματαιώθηκε, όταν διαδηλωτές κατέκλυσαν τη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, φωνάζοντας συνθήματα. Οι διαδηλωτές μεταξύ άλλων αποκάλεσαν 'προδότη' τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος αναγκάστηκε να αποχωρήσει φοβερά ενοχλημένος.
"Όσα συνέβησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη αποτελούν ευκαιρία να σταθούμε λίγο και να συλλογιστούμε: Πατριώτες είναι εκείνοι που αμαυρώνουν μια εθνική επέτειο; Αγωνιστές είναι όσοι προσβάλλουν; Δίκιο έχει όποιος φωνάζει περισσότερο; Είναι δημοκράτες όσοι αντιμετωπίζουν το δημόσιο χώρο ως ιδιοκτησία τους; Και πώς μετριέται η πλειοψηφία; Με τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ή με τις εκλογές που, με βάση το Σύνταγμα, γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια;", δήλωσε ο κ. Παπούλιας σχολιάζοντας τα γεγονότα στις παρελάσεις και πρόσθεσε "Υπάρχει το δικαίωμα και η κατάχρησή του, υπάρχει η δίκαιη οργή και ο εκφυλισμός της, υπάρχει καθαρό όριο ανάμεσα σε μια ευνομούμενη πολιτεία και σε μια κοινωνική οργάνωση χωρίς κανόνες, χωρίς δημοκρατικό υπόβαθρο. Κάνω τις επισημάνσεις αυτές πιστεύοντας ότι η έξοδος της πατρίδας μας από την κρίση δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμών αλλά υπόθεση βαθιά πολιτική, βαθύτερα πολιτισμική".
Στην εξέδρα των επισήμων στη Θεσσαλονίκη ήταν και ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος επίσης έφυγε μετά από διαπραγματεύσεις.
Εν τω μεταξύ, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα, παρότι αρκετοί διαδηλωτές βρέθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα κατά της υπουργού Παιδείας, Αννας Διαμαντοπούλου.
Αρκετοί μαθητές δεν γύρισαν το κεφάλι δεξιά όταν πέρασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, ενώ και η μπάντα του Δήμου Αθηναίων φόραγε μαύρα περιβραχιόνια, παρά τις προηγούμενες "απειλές" Καμίνη ότι όσοι το κάνουν θα περάσουν πειθαρχικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλήματα υπήρξαν στη Ρόδο και στο Ναύπλιο, ενώ πανδαιμόνιο επικράτησε στην Πάτρα όπου επίσης δεν μπορεί να γίνει παρέλαση.
Διαδηλωτές στην Πάτρα πάταξαν πέτρες και αυγά, ενώ ουσιαστικά φυγαδεύτηκε από το χώρο που θα γινόταν η παρέλαση ο υφυπουργός Άμυνας, κ. Σπηλιόπουλος.
Χωρίς επισήμους αναμενόταν να ξεκινήσει με καθυστέρηση η παρέλαση στο Ηράκλειο της Κρήτης, καθώς νωρίτερα «Αγανακτισμένοι» διαδηλωτές τους πέταξαν αυγά και τους αποδοκίμασαν έντονα.
Επεισόδια σημειώθηκαν και στα Τρίκαλα όπου η αστυνομία αναγκάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να φυγαδεύσει δύο βουλευτές, κρύβοντας μάλιστα τον ένα σε κλούβα των ΜΑΤ.

Καταδικάζει η πολιτική ηγεσία τα επεισόδια – Παραίτηση Παπουτσή ζητά ο ΛΑΟΣ


Εν τω μεταξύ, σε παρέμβασή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, καταδίκασε τα επεισόδια στις παρελάσεις σε όλη την Ελλάδα και συνέστησε «ψυχραιμία».
«Τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς», είπε προσθέτοντας ότι «είναι εύκολος ο χουλιγκανισμός».
Τα επεισόδια καταδίκασε και ο ΛΑΟΣ, ενώ ο βουλευτής του κόμματος, Μάκης Βορίδης ζήτησε ευθέως την παραίτηση Παπουτσή.
«Ανίκανη η κυβέρνηση να οργανώσει ακόμη και μία παρέλαση», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του κόμματος, Θ. Πλεύρης.
Για «προσβολή στο θεσμό» έκανε λόγο η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζενμπεργκ.
Για «δικτατορία της μειοψηφίας» έκανε λόγο ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως είπε, «προσβάλανε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι πρωτοφανή αυτά τα γεγονότα. Αυτό είναι δικτατορία της μειοψηφίας. Συγνώμη από τον πρόεδρο της δημοκρατίας».
Την παραίτηση Παπουτσή θα ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και η ΝΔ, με παρέμβαση του προέδρου της, Αντώνη Σαμαρά.

Ντ. Μπακογιάννη: Αν δεν μπορείς να τιμήσεις τη χώρα σου, μην την ξεφτιλίζεις

«Παραφράζοντας τον Καβάφη, αν δεν μπορείς να τιμήσεις τη χώρα σου, τούτο τουλάχιστον κάνε, μην την ξεφτιλίζεις», δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, ερωτηθείσα για τα γεγονότα στις σημερινές παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Δημοκρατική Αριστερά: Ενέργειες που τραυματίζουν τη δημόσια εικόνα της χώρας


Για «ενέργειες που τραυματίζουν τη δημόσια εικόνα της χώρας, αλλά και προσβάλουν μια σημαντική μέρα όπως η σημερινή που συμβολίζει το μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα», κάνει λόγο η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της για τα γεγονότα στις παρελάσεις.
H Δημοκρατική Αριστερά σημειώνει ότι «είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών και δημοκρατικό δικαίωμα οι διαδηλώσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό, όμως, είναι διαφορετικό από το να εμποδίζεται η παρέλαση, η οποία αναφέρεται στην τιμή και στη μνήμη του αντιφασιστικού αγώνα του ελληνικού λαού».

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Παπούλια

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά τα επεισόδια που οδήγησαν στη ματαίωση της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης και επεσήμανε ότι πρόκειται για προσπάθεια υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αντικρούει τις επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης επειδή δεν επενέβη η αστυνομία καθώς ήταν συγκεντρωμένοι πολίτες και μικρά παιδιά. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές τυχόν επέμβαση θα πυροδοτούσε περαιτέρω ένταση και επεισόδια.

Φίλιππος Πετσάλνικος: Τα επεισόδια σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας ποδοπατούν την ιστορία μας

«Τα όσα συνέβησαν σήμερα την 28η Οκτωβρίου ημέρα, που τιμάμε το μεγαλειώδη αγώνα και τις θυσίες του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό, με αποκορύφωμα τα επεισόδια σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης δεν είναι μόνο απαράδεκτα, αλλά κάτι πολύ χειρότερο», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, σχολιάζοντας τα χθεσινά επεισόδια στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης.
«Είναι πράξεις που ποδοπατούν την ιστορία μας, αποπνέουν φασιστική νοοτροπία και στρέφονται κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και της χώρας μας», κατέληξε ο κ. Πετσάλνικος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης