Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πληθώρα διεθνών αντιδράσεων για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα – Οίκοι και επενδυτές καταψηφίζουν το δημοψήφισμα

Πληθώρα διεθνών αντιδράσεων για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα – Οίκοι και επενδυτές καταψηφίζουν το δημοψήφισμα
(upd2)Ακόμη και την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ βλέπουν ορισμένοι αναλυτές εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης που αποφασίστηκε για την Ελλάδα είναι αρνητικό. Οι αγορές σήμερα δείχνουν την ανησυχία τους για την πορεία της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ενώ κύματα ρευστοποιήσεων χτυπούν δείκτες και τραπεζικό κλάδο σε όλον τον κόσμο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αρνητικό, αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Pimco, Mohamed El-Erian. Οι αγορές αντιδρούν με μεγάλη νευρικότητα γιατί γνωρίζουν πλέον ότι ο πολιτικός της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να αποβεί μοιραίος. Την ίδια ώρα πολλές λεπτομέρειες της απόφασης μένουν άγνωστες, και το μέλλον προδιαγράφεται αβέβαιο.
Εάν οι Έλληνες απορρίψουν το αντιδημοφιλές σχέδιο διάσωσης τότε αυτό θα σημάνει την βίαιη αναδιάρθρωση, με τις τράπεζες να υποβάλλονται σε ένα πρωτοφανές haircut που θα ξεπεράσει το 75%, αναφέρει ο Andrew Lim, αναλυτής της Espirito Santo. Η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη ακόμη και στην Ιταλία και την Ισπανία, ενώ τα CDS θα ενεργοποιηθούν επηρεάζοντας άμεσα τις αμερικανικές και τις βρετανικές τράπεζες, προσθέτει.
Η απόφαση Παπανδρέου θα επαναφέρει την αβεβαιότητα στην αγορά, αναφέρει η επικεφαλής αναλύτρια της GFT Forex, Kathy Lien. Στην ουσία, εάν απορριφθεί η νέα σύμβαση θα εκμηδενιστούν όλες οι προσπάθειες της Ευρώπης. Εάν όμως τελικά περάσει η νέα σύμβαση θα είναι μία ανακούφιση για τις αγορές.
Εάν ο Παπανδρέου χάσει το δημοψήφισμα τότε αυτό θα σημάνει πρόωρες εκλογές, αναφέρει ο Thomas Costerg της Standard Chartered Bank. Μάλιστα η υψηλή αβεβαιότητα για την Ελλάδα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, και ιδιαίτερα για την Ιταλία.
Την ίδια ώρα, κατακόρυφη πτώση καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της νέας αναστάτωσης που πυροδότησε η ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού να θέσει σε δημοψήφισμα τη νέα δανειακή σύμβαση.
Την ανησυχία του για την αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ελλάδα εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο οποίος κάνοντας μία σύντομη παρέμβαση στο δίκτυο του CNBC δήλωσε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα εάν απορριφθεί η έγκριση της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.
Θα είναι μία πολύ άσχημη εξέλιξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την ευρωζώνη, αλλά θα είναι πολύ πιο άσχημη για την ίδια την Ελλάδα. Στην περίπτωση του «όχι» από τους Έλληνες η χώρα θα κηρύξει χρεοκοπία άμεσα. Μάλιστα, όπως δήλωσε «δεν βλέπω να μένουν και στο ευρώ».
Τρία σενάρια για την επόμενη μέρα της Ελλάδας και το δημοψήφισμα "βλέπει" με τη σειρά της η Deutsche Bank.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου:
- η κυβέρνηση πετυχαίνει θετική απάντηση στο δίλημμα του δημοψηφίσματος
- κυβέρνηση και αντιπολίτευση προχωρούν σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας
- η απάντηση στο δημοψήφισμα είναι αρνητική και η κυβέρνηση προχωρά σε πρόωρες εκλογές.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Deutsche Bank το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και για το λόγο αυτό, οι επόμενοι μήνες για την Ελλάδα θα είναι μήνες που θα χαρακτηριστούν από μεγάλη πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητας.
"Σοκ για όλους η απόφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Μέχρι πρότινος όλα έδειχναν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο τώρα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, τίθεται το ερώτημα αν η Ελλάδα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της αναφορικά με το χρέος", δηλώνει ο Philip Poole, της HSBC Global Asset Management. "Οι αγορές έχουν επιδοθεί σε ένα μαζικό sell off στη σκιά της μεγάλης αβεβαιότητας. Η Ελλάδα θα μπορούσε να ψηφίσει ενάντια στη νέα δανειακή σύμβαση, επομένως να μην πάρει τα χρήματα", προσθέτει ο Poole και συμπληρώνει "Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη θέση και είναι ορατός ο κίνδυνος να βρεθεί απομονωμένη".
Απώλειες 3,48% καταγράφει ο Stoxx Europe 600 στις 235 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει ραγδαία υποχώρηση 4,88% στις 5.838 μονάδες. Ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 3,32% στις 5.361 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει απώλειες 3,97% και τις 3.114 μονάδες.
Κύμα ρευστοποιήσεων έχει χτυπήσει και τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο ο οποίος κινείται με πρωτοφανείς απώλειες. Στη Φρανκφούρτη η Deutsche Bank βρίσκεται στο -10,2% και η Commerzbank στο -10,4%. Στο Παρίσι, η BNP Paribas κινείται με απώλειες 10,9%, η Credit Agricole με 12,2% και η Societe Generale με 14,5%. «Μικρότερες» σχετικά είναι οι απώλειες για τις τράπεζες στο Λονδίνο. Στο -2,1% η HSBC, στο -6,8% η Barclays και στο -5,4% η Royal Bank of Scotland. Στο -8% η Unicredit και στο -7,3% η Intesa SanPaolo.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης