Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τον Μάρτιο του 2012 ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα κλειστά επαγγέλματα – Δύο νέα νομοσχέδια ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών – Στις 15 Νοεμβρίου η λίστα με τις δραστηριότητες που θα εξαιρεθούν

Τον Μάρτιο του 2012 ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα κλειστά επαγγέλματα – Δύο νέα νομοσχέδια ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών – Στις 15 Νοεμβρίου η λίστα με τις δραστηριότητες που θα εξαιρεθούν
Την Άνοιξη του 2012 υπολογίζουν στο υπουργείο Οικονομικών να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων στην χώρα μας.
Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, μέχρι τότε  το υπουργείο θα πρέπει να έχει φέρει στην Βουλή δύο ακόμη νομοσχέδια  που θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο πρώτο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται τα επαγγέλματα που θα εξαιρούνται από το καθεστώς της απελευθέρωσης.
Στην πλατεία Συντάγματος περιμένουν ακόμη τις προτάσεις των υπουργείων με τις επαγγελματικές δραστηριότητες που θα ενταχθούν σε αυτές τις λίστες και οποίες θα έπρεπε να έχουν ήδη αποσταλεί έως  τις 10 Οκτωβρίου .
Στο υπουργείο  έδωσαν νέα προθεσμία μέχρι τις και τις 15 Νοεμβρίου αφού μόνο λίγα υπουργεία ανταποκρίθηκαν στην δέσμευση του Μνημονίου.  Και από αυτά που έστειλαν κανονικά τις προτάσεις τους στην πλειοψηφία τους αφορούσαν  παραϊατρικά  και  παρα φαρμακευτικά  επαγγέλματα,  εργαστήρια  ελευθέρων  σπουδών, ειδικότητες που έχουν να κάνουν με  πωλήσεις στις λαϊκές αγορές  λαϊκών και για  τις οποίες υπάρχει  σαφής  πρόθεση  για  εξαίρεση.
Για τα  επαγγέλματα που θα κρίνει η κυβέρνηση ότι δεν  θα πρέπει να  απελευθερωθούν   για  λόγους  εθνικού  συμφέροντος, αναμένεται να υπάρξει αναλυτική τεκμηρίωση για  την κάθε  περίπτωση  από την Επιτροπή  Ανταγωνισμού . Οι γνωμοδοτήσεις  αυτές  θα  πρέπει να  είναι  έτοιμες   το αργότερο έως  τις  αρχές  του  επόμενου  χρόνου. Στην συνέχεια  θα  ακολουθήσει  η σύνταξη  και  η  ψήφιση  του  νόμου  στον οποίο  θα  αναφέρονται  τα επαγγέλματα τα  οποία  θα  εξαιρεθούν  της  απελευθέρωσης.
Το δεύτερο νομοσχέδιο που θα ετοιμάσουν στο υπουργείο Οικονομικών έχει να κάνει με την απαλοιφή όλων  των  επιμέρους νομοθετικών  κωλυμάτων για τα επαγγέλματα που πρόκειται να ανοίξουν.
Προς αυτή την κατεύθυνση το  υπουργείο  Οικονομικών  έχει δώσει εντολή  σε όλα υπουργεία   για την  σύνταξη σχετικής διάταξης νόμου που θα αίρει τους όποιους περιορισμούς.
Όλες οι διατάξεις  θα συγκεντρωθούν  σε  ένα νομοσχέδιο  που  θα κατατεθεί  μέχρι το τέλος  του  χρόνου  στην Βουλή.  
Ένα  ακόμη θέμα  που  θα  πρέπει να  αντιμετωπιστεί  είναι  η  παράλληλη προώθηση  της  συμφωνίας  για  την  θέσπιση των κατώτερων  επαγγελματικών  προσόντων  για  το  κάθε  ένα από τα 350 επαγγέλματα  της  οδηγίας  Μπόλκενσταιν. 
Δηλαδή για την   απελευθέρωση  της  αγοράς  υπηρεσιών  εντός  της  Ε.Ε.
Αν  και  η Ελλάδα  έχει περάσει  την  σχετική οδηγία  στο  εθνικό  δίκαιο παρατηρείται  σημαντική  καθυστέρηση  στην κωδικοποίηση των  απαραίτητων δικαιολογητικών για την εφαρμογή  αυτή της  Οδηγίας.
Ένα ακόμη θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί  είναι  η πλήρης  απελευθέρωση  των  επαγγελμάτων με «ονοματεπώνυμο». Δηλαδή  των  δικηγόρων, των  συμβολαιογράφων,  των φαρμακοποιών,  των ορκωτών λογιστών, των μηχανικών κλπ.
Σε αρκετά σημεία το  νομοσχέδιο  του  περασμένου  Μαρτίου  εκτιμήθηκε  ως  ελλιπές από  την  τρόικα .  Και τούτο  διότι παρά  τις  κινήσεις  προς  το άνοιγμα των  επαγγελμάτων  πολλά  από  αυτά παρουσιάζουν  ακόμη  προβλήματα  στην  άσκηση  τους.
Στην  κατεύθυνση  της  επίλυσης των  προβλημάτων  αυτών  τα  συναρμόδια  υπουργεία  Δικαιοσύνης , Υποδομών  Οικονομικών  και  Υγείας  έχουν  αναλάβει  την επανεξέταση  του  καθεστώτος   λειτουργίας αυτών των επαγγελμάτων  αλλά και  την  ευθύνη  να  αλλάξουν  ότι  δεν  είναι  συμβατό  με  τους κανόνες  της  ελεύθερης  αγοράς .

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης