Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στο 1,5 δις. ευρώ «προσγειώνονται» τα φετινά έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις σύμφωνα με το νέο προϋπολογισμό – Εκτός στόχων οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης

Στο 1,5 δις. ευρώ «προσγειώνονται» τα φετινά έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις  σύμφωνα με το νέο προϋπολογισμό – Εκτός στόχων οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης
Στα ποσό του 1,5 δις. ευρώ προσγειώνονται τα φετινά έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις έναντι 4 δις. ευρώ που αποτελούσαν τις νεότερες εκτιμήσεις τις κυβέρνησης.
Κατά τις πληροφορίες, το ποσό αυτό θα εγγραφεί και στο τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού που συντάσσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.
Να σημειωθεί  ότι  οι ιδιωτικοποιήσεις καθίστανται ιδιαίτερα δύσκολες στην παρούσα φάση εξαιτίας της  πολιτικής αβεβαιότητας.
Τεράστια project  όπως είναι η αξιοποίηση των  6.500 στρεμμάτων του παλιού  αεροδρομίου του  Ελληνικού ή η εκμετάλλευση άλλων εμπορικών οικοπέδων της χώρας είναι εξαιρετικά δύσκολο στην παρούσα φάση να συγκεντρώσουν τα βλέμματα των ξένων στρατηγικών επενδυτών.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις Δημόσιες επιχειρήσεις που προσπαθεί να πουλήσει το Δημόσιο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του ΟΠΑΠ, των ΕΛΠΕ  αλλά και των δύο εταιριών Υδάτων, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που έχουν μετατεθεί για του χρόνου.
Ακόμη και η προκήρυξη του διαγωνισμού για τα κρατικά λαχεία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί φέτος από την στιγμή που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το θέμα με την εταιρία στην οποία θα περάσουν τα δικαιώματα της εκμετάλλευσης.
Σημαντικά προβλήματα καταγράφονται και με τις ιδιωτικοποιήσεις που συνδέονται με τον χώρο της ενέργειας καθώς οι πωλήσεις  μπορούν να  γίνουν  μόνο  αν  το τίμημα πέσει  πολύ κάτω  του κόστους.
Όπως όλα δείχνουν για άλλη μια χρονιά οι αποκρατικοποιήσεις, θα μείνουν στα χαρτιά  με την κυβέρνηση να μην μπορεί να κρατήσει ούτε τα προσχήματα, στους στόχους που θέτει το Μεσοπρόθεσμο.
Αντί για έσοδα 4 δις. ευρώ το 2011στον προϋπολογισμό θα εγγραφούν μόλις 1,5 δις. ευρώ .
Από αυτά τα 392 εκατ. ευρώ προέρχονται από το «πακέτο» του ΟΤΕ που είχε συμφωνηθεί το 2009.
Τα υπόλοιπα 860 δις. ευρώ θα έρθουν από τον ΟΠΑΠ από την ανανέωση της σύμβασης, για τα τυχερά παιχνίδια. Στο ποσό αυτό, περιλαμβάνεται η άδεια για την εκμετάλλευση των 35.000 παιγνιομηχανημάτων.
Από την επέκταση της σύμβασης με το Ελ. Βενιζέλος στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν έσοδα 230 εκατ. ευρώ, από την στιγμή που η πώληση του 55% που κατέχει το Δημόσιο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έχει μετατεθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Επίσης 32 εκατ. ευρώ υπολογίζει η κυβέρνηση να εισπράξει από την πώληση των 4 αεροσκαφών Airbus της πρώην Ολυμπιακής  ( 8 εκατ. έκαστον).

Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για τις αποκρατικοποιήσεις του 2011

Αποκρατικοποιήσεις                                                       Έσοδα

Επέκταση σύμβασης "Ελ. Βενιζέλος"                         230 εκατ. ευρώ

Πώληση 4 Αir-bus                                                            32 εκατ.  ευρώ

Επέκταση αδειών ΟΠΑΠ (ΚΙΝΟ, ΛΟΤΤΟ κλπ)            380 εκατ. ευρώ

Άδειες για «φρουτάκια»                                               480 εκατ. ευρώ

Πώληση μετοχών ΟΤΕ                                                    392 εκατ.  ευρώ


Σύνολο                                                                                1.514 εκατ. ευρώ




Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης