Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας ο Παπανδρέου - Έτοιμος να παραιτηθεί, δήλωσε στον κ. Παπούλια

tags :
Υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας ο Παπανδρέου - Έτοιμος να παραιτηθεί, δήλωσε στον κ. Παπούλια
Ο Παπανδρέου επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε ότι είναι έτοιμος ακόμη και να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού με στόχο την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας  ενώ η Νέα Δημοκρατία φέρεται να έχει θέσει όρους και προϋποθέσεις για τη μεταβατική κυβέρνηση, οι οποίοι όμως, όπως δήλωσε και χθες ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, «δεν πληρούνται». Η ΝΔ ζητά μεταβατική κυβέρνηση με χρονοδιάγραμμα λίγων εβδομάδων και ο Παπανδρέου ζητάει κυβέρνηση συνεργασίας δηλαδή συγκυβέρνηση.....
Ενώ η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 153 ναι και 145 όχι σε σύνολο 298 βουλευτών, μετά την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας διάρκειας 4 μηνών και να μην παραιτηθεί, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς απέρριψε την πρόταση του Γ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι οι μάσκες έπεσαν και ζήτησε την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Μέχρι στιγμής, μόνο το κόμμα του ΛΑΟΣ τόνισε ότι θα διερευνήσει συνεργασία με την κυβέρνηση. Τάχθηκαν κατά ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γ. Παπανδρέου στις 12.00 το μσημέρι του Σαββάτου θα έχει συνάντηση με τον Προέδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, προκειμένου να ζητήσει την έναρξη των απαραίτητων διεργασιών για κυβέρνηση συνεργασίας.
Αναλυτικότερα, μιλώντας στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας και κατά των πρόωρων εκλογών, γνωστοποιώντας ότι το πρωί του Σαββάτου θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια προκειμένου να ζητήσει την έναρξη των απαραίτητων διεργασιών για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
"Εδώ και 24 μήνες έδωσα μάχη. Με πραγματική στήριξη τους πολίτες της χώρας. Με μια πραγματικότητα στην Ελλάδα ζοφερή και μια αντιπολίτευση φυγόπονη. Αυτά πληρώνουμε σήμερα. Μήπως εγώ διπλασίασα το χρέος ή η προηγούμενη κυβέρνηση; Ή μήπως τώρα μειώθηκε το χρέος; Πληρώνουμε τον λογαριασμό άλλων. Μαζεύω εδω και 24 μήνες όλα αυτά τα σπασμένα. Είμαι περήφανος όμως για αυτά που πετύχαμε", ανέφερε
Πετύχαμε μια συμφωνία που παρέχει ασφάλεια και σιγουριά. Μια συμφωνία που διασφαλίζει την παραμονή μας στο ευρώ", δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε "Η συμφωνία αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να ξαναχτίσουμε τη χώρα σε νέες γερές βάσεις. Αν χαθεί η ευκαιρία θα είμαστε ιστορικά υπόλογοι. Το ύψιστο συμφέρον και καθήκον είναι η επικύρωση της συμφωνίας".
"Χρειάζεται η ευρύτερη συνεργασία των κομμάτων γιατί οι αλλαγές είναι ιστορικές. Δεν απαιτούν ανοχή, αλλά συμμετοχή του λαού. Όταν απέχουν όλα τα κόμματα απο την ευθύνη τους δίνουν το λογικό δικαίωμα και στον λαό να απέχει, υποστήριξε στη συνέχεια.
"Αν η κατάσταση αντιμετωπιζόταν με αλλαγή πολιτικής τα πράγματα θα ήταν εύκολα. Τώρα πρέπει να περάσουμε στην Ελλάδα των πλεονασμάτων. Πρέπει να εκπληρώσουμε υποχρεώσεις που αφορούν τη συμμετοχή μας στο ευρώ. Όταν τα κόμματα συνεργάζονται στέλνουν ενιαίο μήνυμα για το καλό της χώρας", σημείωσε στη συνέχεια.  
"Αντί να καλούμε το λαό σε απειθαρχία να ενημερώσουμε για τη σημασία αποφυγής της φοροδιαφυγής", συνέχισε.
Η προσφυγή στην άμεση δημοκρατία θεωρήθηκε από κάποιους τυχοδιωκτισμός, δήλωσε μεταξύ άλλων.
"Πλέον δεν υπάρχει εύκολο δάνειο. Όσα ξέραμε τελείωσαν. Τώρα θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα και να πάμε μπροστά. Στη ζωή μου έκανα πάντα ένα βήμα μπροστά για το συμφέρον της δημοκρατίας", συνέχισε.
"Παπανδρέου: Από τον Γεώργιο Παπανδρέου κληρονόμησα μόνο ένα ρολόι - Από τον πατέρα μου κληρονόμησα μόνο το όνομά του. Τίποτε άλλο", πρόσθεσε.
Αν δώσω μήνυμα ότι δεν είμαστε εχθροί, ότι η χώρα αξίζει, ότι η αξία υπάρχει πέρα από την εξουσία, τότε θα έχω κάνει τη μεγαλύτερη προσφορά στον τόπο. Με τις πράξεις μου θέλω να συμβολίσω ότι ναι μπορούμε και θυσίες να κάνουμε για το γενικό καλό, ανέφερε στη συνέχεια.
"Ποτέ δεν ήμουν επαγγελματίας πολιτικός. Αν βρίσκομαι εδώ είναι γιατί πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω στο κοινό καλό", σημείωσε μεταξύ άλλων.
"Η αυριανή κυβέρνηση θα έχει να δαχειριστεί το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας. Είναι πολλοί που θα ήθελαν κυβέρνηση ανδρίκελο για τα συμφέροντά τους. Συγκροτημένα τα κόμματα που θα συνεργαστούμε να μην αφήσουμε να γίνει κυβέρνηση πλιάτσικου".
"Κλείνοντας θέλω να απευθυνθώ στους εταίρους μας ότι ο λαός μας είναι φτιαγμένος για τα δύσκολα. Θα συνεχίσουμε ακόμη πιο ενωμένοι. Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης για να έχει η χώρα ικανή κυβέρνηση, για να κάνουμε άμεσα τις συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας στήριξης", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

Σαμαράς: Οι μάσκες έπεσαν - Μόνη λύση οι εκλογές
"Οι μάσκες έπεσαν. Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το σύνολο της πρότασής μας. Οι ευθύνες που επωμίζεται είναι τεράστιες. Μόνη λύση οι εκλογές", δήλωσε ο κ. Σαμαράς, απορρίπτοντας την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για κυβέρνηση συνεργασίας.

Βενιζέλος: Να ανακτηθεί το κεκτημένο της 26ης Οκτωβρίου - Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου η κυβέρνηση συνεργασίας
Ζούμε ένα δράμα, ανέφερε σε σύντομη παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος. Πρέπει να κατακτήσουμε ξανά τα αυτονόητα, η χώρα πρέπει να ανακτήσει το κεκτημένο της 26ης Οκτωβρίου, η ελληνική οικονομία πρέπει να αντέξει, πρόσθεσε.
"Ο καθένας αναμετριέται με την ιστορία της πατρίδας μας. Η κρίση που ζούμε είναι πρωτοφανής. Αν κοπεί η χρηματοδότηση η χώρα θα καταρρεύσει σε μια στιγμή. Η τραγικότερη πεποίθηση είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να βγει από το ευρώ. Αλλά μπορεί", πρόσθεσε.
"Να έχει πολιτικό χαρακτήρα η νέα κυβέρνηση", ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ απαντώντας στην Α. Παπαρήγα που έκανε λόγο για κυβέρνηση 1-2 ετών, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου,

Καρατζαφέρης: Καλωσήρθατε στη λογική
"Καλωσήρθατε στη λογική. Έχει σκεφτεί κανείς σας πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν είχε έρθει κυβέρνηση συνεργασίας πριν 18 μήνες; Κάνω έκκληση να αναλάβουμε βάρη που δεν μας ανήκουν. Πρέπει να σώσουμε την πατρίδα", ανέφερε σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ Καρατζαφέρης.
"Χρειάζεται εξόχως πολιτική κυβέρνηση με τους καλυτέρους. Δεν θέλουμε τεχνοκράτες. Η χώρα χρειάζεται γερό πρωθυπουργό, όχι πρωθυπουργό μαριονέτα, προκειμένου να προτείνουμε το "κούρεμα" που νομίζουμε ότι αντέχει η χώρα", πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός δέχθηκε αυτό που έλεγα 18 μήνες. Το βάρος δεν μπορεί να το σηκώσει ένα κόμμα, σημείωσε.

Παπαρήγα: Έρχονται τα αγριότερα μέτρα - Οι εκβιασμοί δεν θα περάσουν
"Δεν θα περάσουν οι εκβιασμοί" ήταν το σχόλιο της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα αμέσως μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού.
"Από ότι κατάλαβα, περιγράφοντας τη νέα κυβέρνηση, προτείνετε κυβέρνηση ενός και δύο χρόνων. Αν κατάλαβα επίσης καλά έχετε ανάγκη από κυβέρνηση συνεργασίας γιατί πρόκειται να πάρετε τα αγριότερα μέτρα", δήλωσε η κ. Παπαρήγα και ζήτησε "να μπει τέρμα στον εκβιασμό ότι όλες αυτές οι θυσίες γίνονται για την έκτη και την έβδομη δόση". Δεν θα περάσουν οι εκβιασμοί, επέμεινε η κ. Παπαρήγα.

Τσίπρας: Η κυβέρνηση συνεργασίας θα στερείται λαϊκής νομιμοποίησης
Καθιέρωση απλής αναλογικής και εκλογές το συντομότερο δυνατό ακόμη και έως τις 4 Δεκεμβρίου, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Για την εξαγγελθείσα επιδίωξη σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόβλημα νομιμοποίησης καθώς οι συσχετισμοί στη σημερινή Βουλή δεν απηχούν τη λαϊκή εντολή. "Καμία διαδικασία που αγνοεί τη λαϊκή κυριαρχία δεν μπορεί να είναι λύση", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
"Αν κατάλαβα καλά ο Πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για μία άλλη κυβέρνηση και όχι τη δική του. Για μια κυβέρνησης της οποίας προφανώς δεν θα ηγείται ο ίδιος και που δεν ξέρουμε ούτε ποιοι θα την απαρτίζουν. Ξέρουμε όμως τι σκοπεύει να πάρει αυτή η κυβέρνηση. Θα έχει στόχο να συνεχίσει τις ίδιες ανάλγητες πολιτικές", είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι: "Θα εφαρμοστούν οι ανάλγητες πολιτικές τις οποίες προστάζει η τρόικα η οποία έχει την οικονομική κηδεμονία της χώρας και θέλει και την πολιτική κηδεμονία και δίνει και εντολή σχηματισμού κυβέρνησης".

Επανέφεραν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τη Λ. Κατσέλη
Με απόφαση του Πρωθυπουργού, την οποία κοινοποίησε στον Προεδρο της Βουλής, η κ. Λούκα Κατσέλη επανεντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μετά την απόφασή της να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Ρεύμα υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δημιουργείται υπό τον αυστηρό και μοναδικό όρο άμεσα να συγκροτηθεί μεταβατική κυβέρνηση σε συνεργασία με τη ΝΔ, ώστε να ψηφιστεί η νέα δα
νειακή σύμβαση, να εκταμιευθεί η 6η δόση των 8 δισ ευρώ και στη συνέχεια να προκηρυχθούν εκλογές. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι έτοιμος να παραιτηθεί και πρωθυπουργός του νέου μεταβατικού σχήματος να αναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος. Ωστόσο αν υπάρξει εμπλοκή και η ΝΔ δεν δεχθεί την πρόταση του Γ. Παπανδρέου, τότε θα πρέπε να αναμένεται η άμεση διενέργεια εκλογών.
Κατ' ουσίαν, η πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της πρότασης Σαμαρά για σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης με συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης και αυστηρό χρονοδιάγραμμα.
Ωστόσο ακόμη υπάρχουν στελέχη που προτείνουν στον Παπανδρέου τακτικό ελιγμό δηλαδή να προχωρήσει άμεσα σε πρόωρες εκλογές και έτσι να αποφύγει και την ψήφο εμπιστοσύνη.
Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε αναβρασμό. Οι φωνές για μεταβατική κυβέρνηση, με πρόσωπο κοινής αποδοχής στην ηγεσία πληθαίνουν. Οι πιέσεις προς τον Πρωθυπουργό να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες, να προχωρήσει στη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης και να παραιτηθεί εντείνονται.
Ήδη με επιστολή του, ένα από τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος θέτει τελεσίγραφο προς τον Πρωθυπουργό: Ή προχωράς στη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ή αποχωρώ. "Εάν δεν υπάρξουν αμέσως κινήσεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν θα έχω σχέση με αυτές τις πολιτικές διεργασίες ούτε θέση μέσα σε αυτές", δηλώνει ο κ. Λοβέρδος.
Αποσαφήνιση προθέσεων ζητεί με τη σειρά του και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Ανδρουλάκης. "Αν έστω στο παραπέντε οι βασικοί πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής δεν σταματήσουν τις αξιοθρήνητες μπλόφες και δεν αποσαφηνίσουν ρητά και κατηγορηματικά τις προθέσεις τους, δεν πρόκειται να μετάσχω σε μια ψηφοφορία η οποία μπορεί στη συνέχεια να αποδειχθεί παρωδία", ξεκαθαρίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
"Η απόσυρση της πρόθεσης διεξαγωγής δημοψηφίσματος αλλάζει τα δεδομένα βάσει των οποίων είχα λάβει τις αποφάσεις μου τις προηγούμενες μέρες και με δικαιώνει. Είναι όλα ρευστά και δεν μπορώ να λάβω τώρα τις τελικές μου αποφάσεις" δήλωσε η Ε. Καϊλή, επισημαίνοντας πως γνώμονάς της είναι το εθνικό συμφέρον. "Πρέπει να υπάρξει συνεργασία. Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του", τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
"Η αποψινή ψήφος εμπιστοσύνης θα είναι εντολή για κυβέρνηση εθνικής ευθύνης", δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Οδ. Βουδούρης. "Είναι παράδοξο να καλούνται οι βουλευτές να στηρίξουν μία κυβέρνηση που έχει πάψει να έχει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας", πρόσθεσε.
Σε δήλωση της η Α. Γκερέκου ανέφερε ότι στηρίζει τον Γ. Παπανδρέου. "Αδυνατώ να δω άλλον τρόπο για να βγει η χώρα από το πλήρες αδιέξοδο", δήλωσε η κ. Γκερέκου.
Βάσω Παπανδρέου: Δεν πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά για ψήφο εντολής για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Χρ. Πρωτόπαππας: Απαιτείται κυβέρνηση εθνικής ευθύνης. Εκλογές δεν μπορούν να γίνουν σήμερα.
Τ. Δημητρουλόπουλος: Θα δώσω ψήφο εμπιστιοσύνης στην κυβέρνηση.
Λ. Κατσέλη (ανεξάρτητη βουλευτής): Λύση οι εκλογές. Περιμένω να ακούσω τον Πρωθυπουργό για να αποφασίσω τη στάση μου.
Δ. Λιντζέρης: Αναμένω αποσαφήνιση των αποφάσεων του Πρωθυπουργού.
Β. Γιουματζίδης: Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στον Γ. Παπανδρέου.
Γ. Νιώτης: Μόνη διέξοδος η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.
Σ. Γιαννακά: Ο Πρωθυπουργός πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.
Κ. Σκανδαλίδης: Ο μόνος που μπορεί να δρομολογήσει τις εξελίξεις είναι ο Πρωθυπουργός. Να ζητήσει από τον ΠτΔ τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης.
Ν. Σαλαγιάννης: Δίνω ψήφο για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Μ. Παπαϊωάννου: Δεν είναι τώρα η ώρα για εκλογές. Θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Γ. Παπακωνσταντίνου: Βρισκόμαστε μπροστά σε μία περίοδο που θα μετεξελιχθεί για να μπορέσει να υπάρξει ένα διαφορετικό σχήμα ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων για να στηρίξει μια συμφωνία, η οποία χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή στήριξη του πολιτικού συστήματος. Για αυτή την πορεία η κυβέρνηση ζητά σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης.
Στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα ταχθεί και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λ. Μίχος.
Tην ίδια ώρα, στο στρατόπεδο της ΝΔ υπάρχει αυξημένη οργή και δυσαρέσκεια για τη στάση του κ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος της ΝΔ. Αντ. Σαμαράς εμμένει στις θέσεις του για παραίτηση Παπανδρέου, συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης, διάρκειας 6-7 εβδομάδων, με στόχο την κύρωση της νέας δανειακής σύμβασης και τη διενέργεια εκλογών.


Ακολουθεί η επιστολή του κ. Λοβέρδου:

"Την Τετάρτη το βράδυ ζήτησα από τη Βουλή ως Υπουργός Υγείας στήριξη της πρότασης του Πρωθυπουργού για ψήφο εμπιστοσύνης της Εθνικής Αντιπροσωπείας προς την Κυβέρνηση. Την προηγούμενη μέρα στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είχα υποστηρίξει με ένταση ότι το δημοψήφισμα με θέμα σχετικό τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου θα ήταν, ή θα ερμηνευόταν στην Ελλάδα, αλλά κυρίως διεθνώς, ως αμφισβήτηση της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ως αμφισβήτηση του ευρώ.
Στην χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αφού άκουσα την εισήγηση του Πρωθυπουργού με βάση την οποία: α) αποσύρουμε τα περί δημοψηφίσματος, β) δρομολογούμε τις διαδικασίες για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και γ) ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για να μην μείνει η χώρα με τα καυτά προβλήματά της για κάποιο χρόνο χωρίς κυβέρνηση και για να μετατραπεί η οικονομική κρίση σε χαοτική πολιτική κρίση. Ακούγοντας τον Πρωθυπουργό, τοποθετήθηκα, συμφωνώντας με την εισήγηση του προσθέτοντας, μεταξύ πολλών άλλων, πως η αναζήτηση συναινετικής πολιτικής λύσης θα προηγηθεί της ψηφοφορίας στη Βουλή, αλλά και αμέσως μετά από αυτή οι ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν άμεσα και θα είναι αποτελεσματικές. Δεν νοείται είπα να θεωρηθεί πως υποκλέπτουμε την ψήφο της Βουλής για να γαντζωθούμε στις καρέκλες μας. Δηλαδή, είπα, δεν νοείται μετά την ψήφο εμπιστοσύνης να παραμένουμε ως Κυβέρνηση κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουμε τι έχει συμβεί.
Δεν μπορεί να φύγει από το μυαλό μου ότι η λάθος πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα έφερε την Ελλάδα στη θέση να της υπαγορευθεί ο χρόνος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, το ερώτημα του, αλλ ά και η συσχέτιση της απάντησης του λαού με την πτώχευση της χώρας. Δεν υπάρχουν λόγια για να αξιολογηθεί η περίσταση αυτή.
Επειδή ανάμεσα στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και στην ομιλία του Πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής μεσολάβησε η συνεδρίαση της ΚΟ, στην οποία τίποτα σχετικό δεν αναφέρθηκε και ανησυχώντας για τις εξελίξεις που δεν σχετίζονται μόνο με την εσωτερική πολιτική κατάσταση, αλλά που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωζώνη και το ευρώ, συμπληρώνω το αίτημα για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, στο οποίο προφανώς και εμμένω με τη δήλωσή μου πως αν δεν υπάρξουν αμέσως κινήσεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δεν θα έχω σχέση με αυτές τις πολιτικές διεργασίες ούτε θέση μέσα σε αυτές.
Ως γνωστόν σύμφωνα με το Σύνταγμα η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση δεν δίνεται υπό προϋποθέσεις, ή ακυρωτικές αιρέσεις. Προφανώς και δεν θέτω προϋποθέσεις ως προς την ψήφο μου κάνω, όμως, γνωστό το πολιτικό σκεπτι κό με βάση το οποίο λειτουργώ".

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:
Στη σκιά της προοπτικής εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, όπως άλλωστε επισημαίνουν όλο και πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες αναλυτές και πολιτικοί, το θρίλερ που συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών έχει βγάλει εσχάτως στην επιφάνεια το τελεσίγραφο που δόθηκε στον πρωθυπουργό. Ή δεν δίδεται τελικά η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και πέφτει, ή δίδεται για να δοθεί ο χρόνος στον Παπανδρέου να παραιτηθεί αξιοπρεπώς.
Μέχρι τώρα έχουν αναπτυχθεί τρεις ομάδες στο κόμμα. Αυτοί που στηρίζουν τον Παπανδρέου, αυτοί που στηρίζουν τον Βενιζέλο και αυτοί που έχουν συνταχθεί πέριξ των τριών βουλευτών Ραγκούση, Διαμαντοπούλου και Λοβέρδο.
Από το στρατόπεδο του Βενιζέλου, που όπως φαίνεται έχει συμμαχήσει με τους προεδρικούς, ήδη έχει διαμορφωθεί μία πρόταση που θα ηρεμήσει τα πράγματα. Να δοθεί η ψήφος εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό, αλλά με την προϋπόθεση να παραιτηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Από την άλλη μεριά, στο άλλο στρατόπεδο, αυτό της εσωτερικής τρόικας, ζητείται μετ’ επιτάσεων από τον πρωθυπουργό να διευκολύνει τις εξελίξεις της μετάβασης. Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Ραγκούσης, Άννα Διαμαντοπούλου και Ηλίας Μόσιαλος θέλουν να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να ανοίξει ο δρόμος προς τη μεταβατική κυβέρνηση. Έτσι θα διαφυλαχτεί η ενότητα στο κόμμα και ο πρωθυπουργός θα φύγει αξιοπρεπώς.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε από πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και σύσσωμη την αντιπολίτευση, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν παραιτείται, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε «τρομακτικό κενό ακυβερνησίας». Αυτή η δήλωσε όπως φαίνεται έχει συσπειρώσει τους προεδρικούς, οι οποίοι μάλιστα χτες διέλυσαν στην ουσία την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το μήνυμα τους είναι να μείνει ο Γ. Παπανδρέου ώστε να μην περάσει το κόμμα σε ένα από τα άλλα δύο στρατόπεδα.
Την ίδια ώρα οι «εξεγερμένοι» χτες βουλευτές φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να βάζουν νερό στο κρασί τους. Συγκεκριμένα, βουλευτές όπως η Εύα Καϊλή, η Σούλα Μερεντίτη, η Τόνια Αντωνίου, η Έλενα Παναρίτη, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Κώστας Καρτάλης, ο Νάσος Αλευράς και ο Δημήτρης Λιντζέρης έχουν ήδη αρχίσει να συμφωνούν στην ψήφο εμπιστοσύνης, «πατώντας» παράλληλα και στην πρόταση Βενιζέλου για έναρξη των διαπραγματεύσεων για μεταβατική κυβέρνηση. Νωρίτερα, όμως η βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Έλσα Παπαδημητρίου, η οποία φαινόταν θετική στην ψήφο εμπιστοσύνης, δήλωσε ότι θα απέχει από τη διαδικασία.
Παράλληλα, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, μεταδίδει ότι ο πρωθυπουργός έχει έρθει σε συμφωνία με υπουργούς να παραιτηθεί και εν συνεχεία να παραδώσει την εξουσία σε μεταβατική κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση να τον στηρίξουν στην αποψινή διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Όλα τα γερμανικά ΜΜΕ διαβλέπουν κίνδυνο κατάρρευσης της κυβέρνησης Παπανδρέου λόγω των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων για το δημοψήφισμα. Αναφορά γίνεται στην κόντρα Παπανδρέου - Βενιζέλου και στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ είναι «ιστορικό κεκτημένο, το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», και ότι «η παραμονή της χώρας στο ευρώ δεν μπορεί να εξαρτάται από ένα δημοψήφισμα».
Τα γερμανικά μέσα αναφέρονται επίσης και στα σενάρια διαδοχής του Γιώργου Παπανδρέου. Δύο είναι κυρίως τα ονόματα που ακούγονται: του Λουκά Παπαδήμου, αντιπροέδρου της ΕΚΤ, και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.
Μεγάλη αίσθηση κάνει σήμερα και το πρωτοσέλιδο του Economist (στη φωτογραφία), το άρθρο του οποίου αναφέρει ότι «ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται να είναι καταδικασμένος την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές».
To άρθρο με τη χαρακτηριστική φωτογραφία των συμβόλων του ευρώ να καταρρέουν από τη λέξη Greece (Ελλάδα) έχει τον τίτλο «Η Ελληνική συμφορά» και τον υπότιτλο «οι αγορές δεν είναι η μόνη απειλή για το ευρώ, ενίοτε είναι και οι (Έλληνες) ψηφοφόροι».
Εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, αυτό θα αποτελέσει ένα θανάσιμο λάθος για το κοινό νόμισμα, υποστηρίζει ο αρθρογράφος. Κάτι που μια μερίδα των Ελλήνων θέλει ακόμη, όπως εκτιμά.
Όπως αναφέρει ο συντάκτης η συμφωνία που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της 27ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, δεν έμεινε «αλώβητη» ούτε μια εβδομάδα. «Η ρηχότητα των επιτευγμάτων της Συνόδου αποκαλύφθηκε βιαίως» αναφέρεται.
Ο Economist προσθέτει ότι «παρά την οργή τους, το 70% των Ελλήνων εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι θέλει το ευρώ».
«Μια προσωρινή κυβέρνηση συνασπισμού που θα ‘περάσει’ το πακέτο μέτρων και θα διασφαλίσει την υπογραφή της νέας δανειακής συμφωνίας και στη συνέχεια προσφυγή στις κάλπες φαντάζει πλέον ως το πιο πιθανό και υλοποιήσιμο σενάριο για την Ελλάδα». Αυτή είναι η εκτίμηση των αναλυτών της μεγαλύτερης δανέζικης τράπεζας Danske Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης