Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Moody’s: Μυριάδες προκλήσεις για την Ελλάδα - Δεν αποτελεί λύση η απόφαση της 27ης Οκτωβρίου – Έρχονται κι άλλες απομειώσεις για τις τράπεζες

tags :
Moody’s: Μυριάδες προκλήσεις για την Ελλάδα - Δεν αποτελεί λύση η απόφαση της 27ης Οκτωβρίου – Έρχονται κι άλλες απομειώσεις για τις τράπεζες
Μυριάδες προκλήσεις και πολλά αρνητικά σημάδια για το μέλλον της Ελλάδας βλέπει η Moody’s στο εβδομαδιαίο δελτίο της όπου σχολιάζει τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, θέτοντας πλέον στο «κάδρο των πιθανόν υποβαθμίσεων» πολλές άλλες χώρες της ευρωζώνης που ήδη δε διαθέτουν την άριστη αξιολόγηση.
Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν την αβεβαιότητα στην Ελλάδα, σχετικά με την ικανότητα της να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας, καθώς και την πιθανότητα ακόμη και να βγει εκτός ευρώ. Μέχρι οι αρχές να σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση, οι πιθανότητες εξόδου από την ευρωζώνη είναι μεγάλες, αναφέρει η Moody’s.
Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέζησε λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης αργά το βράδυ της Παρασκευής σε συνδυασμό με την προοπτική μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού να σχηματιστεί σήμερα, οι προοπτικές για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου (συμπεριλαμβανομένου και του "εθελοντικού" haircut του 50% των ιδιωτών πιστωτών) είναι ασαφείς, όπως είναι και η δυνατότητα του προγράμματος για την ανακούφιση χρέους στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα των τραπεζών θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται εξαιτίας του ελληνικού haircut, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.
Μάλιστα, η απόφαση για το ελληνικό haircut, αναβιώνει τους φόβους ότι πέρα από την Ελλάδα, και άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης μπορεί να ακολουθήσουν το ίδιο, ή ακόμη και να βγουν από την ευρωζώνη. Η προοπτική της εξόδου μιας χώρας από το μπλοκ του ενιαίου νομίσματος, μπορεί νομικά να επιτευχθεί, αλλά οι κλυδωνισμοί θα είναι τεράστιας κλίμακας. Τράπεζες και αγορές ομολόγων θα καταρρεύσουν ενώ και η πραγματική οικονομία θα βυθιστεί.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η Moody’s θεωρεί ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι να επιβιώσει η ευρωζώνη, αλλά ο δρόμος πλέον των ευρωκρατών θα είναι σκληρός και δύσκολος. Τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας όμως αύξησαν τις πιθανότητες να έχει η Ζώνη κάποιες απώλειες στο δύσκολο δρόμο που έχει μπροστά της.
Η λύση της 27ης Οκτωβρίου δεν θα είναι η τελευταία για την ευρωζώνη και την Ελλάδα, εκτιμά η Moody’s. Η επιστροφή στην πρότερη κατάσταση περνά από το χέρι των Ευρωπαίων, αλλά θα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους και να αποφασίσουν ένα ενιαίο πακέτο μέτρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης