Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Δυστοκία για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης - Νέα μετάθεση των ανακοινώσεων - Θα είναι ο Παπαδήμος νέος πρωθυπουργός; Πέντε υπογραφές στις ελληνικές δεσμεύσεις ζητά η ΕΕ - Τι απαντά ο Σαμαράς: Δεν υπογράφω, υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια

Δυστοκία για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης - Νέα μετάθεση των ανακοινώσεων - Θα είναι ο Παπαδήμος νέος πρωθυπουργός;  Πέντε υπογραφές στις ελληνικές δεσμεύσεις ζητά η ΕΕ - Τι απαντά ο Σαμαράς: Δεν υπογράφω, υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια
(upd12)Τέλος δεν φαίνεται να έχει το θρίλερ για το σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης και το όνομα του νέου πρωθυπουργού. Ενώ όλες οι πληροφορίες μέχρι το απόγευμα συνέκλιναν στο γεγονός ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τη νέα κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Λ. Παπαδήμο, τώρα όλα δείχνουν ότι ενδεχομένως οι επίσημες ανακοινώσεις να λάβουν νέα παράταση για αύριο. Η δυστοκία που έχει προκύψει φέρεται, κατά τις πληροφορίες, να συνδέεται και με τα νέα δεδομένα που ανέκυψαν μετά την άρνηση του προέδρου της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά να καταθέσει εγγράφως τη δέσμευσή του για την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου της 26ης Οκτωβρίου.
Με βάση προηγούμενες πληροφορίες, η επίσημη ανακοίνωση για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού καθυστερεί, λόγω διαφωνιών που εντοπίζονται στη στελέχωση του οικονομικού επιτελείου, καθώς ο κ. Παπαδήμος προκειμένου να αναλάβει την ηγεσία της νέας κυβέρνησης φέρεται να θέλει να έχει τον τελικό λόγο στη σύνθεση του υπουργείου Οικονομικών.
Την ίδια ώρα άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπουργικό θώκο ενδεχομένως να αναλάβουν τόσο ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Β. Ράπανος, όσο και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Π. Ρουμελιώτης, ο οποίος μάλιστα είχε νωρίτερα συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου.
Η νέα συμφωνία που θα γίνει μεταξύ της κυβέρνησης που θα προκύψει και της ΕΕ θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις προς το Eurogroup και το ΔΝΤ και θα την υπογράφουν ο νέος πρωθυπουργός, ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων.
Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου της ΝΔ  Αντ. Σαμαρά στις απαιτήσεις των Βρυξελλών για γραπτές εγγυήσεις. "Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια. Έχω εξηγήσει γιατί έχει γίνει αναπόφευκτη η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου. Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω σε κανέναν να τις θέσει σε αμφιβολία. Δεν υπογράφω, αρκεί η προφορική μου δέσμευση" κατέστησε σαφές ο κ. Σαμαράς.
Ωστόσο σε πρόσωπο κλειδί για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης τείνει να εξελιχθεί ο Απ. Κακλαμάνης, που σήμερα βρέθηκε στο επίκεντρο, μετά από σειρά επαφών με κυβερνητικά στελέχη. Ο κ. Κακλαμάνης από την πλευρά του διαψεύδει σενάρια που τον θέλουν να εμπλέκεται στη νέα κυβέρνηση.

Παπανδρέου: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με τη ΝΔ

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου δεν αποκάλυψε το όνομα του προσώπου που θα ηγηθεί του νέου κυβερνητικού σχήματος.
"Πιστεύω ότι είμαστε πια κοντά σε συμφωνία με τη ΝΔ. Προχωράμε με καλή προαίρεση σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Δεν θέλω να μπω σε μια ονοματολογία. Όταν κάνεις μια συνεργασία με άλλο κόμμα, υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές ένθεν και ένθεν, οι οποίες βεβαίως περιορίζουν", σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε:
"Το βασικό στοιχείο της συνεργασίας μας, την οποία έχουμε συμφωνήσει, είναι βεβαίως το πλαίσιο της 27ης Οκτωβρίου και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κεκτημένο πια. Διότι δεν είναι πια κεκτημένο της χώρας, ή μάλλον της Κυβέρνησης, αλλά είναι κεκτημένο ευρύτερα των πολιτικών δυνάμεων, καθώς υπάρχει μια ευρύτερη συναίνεση πολιτικών δυνάμεων πάνω σε αυτό το θέμα. Χθες, μίλησα και με άλλους Αρχηγούς, δεν μίλησα με τον κ. Τσίπρα και την κυρία Παπαρήγα, μίλησα όμως με τους άλλους Αρχηγούς και των μικρότερων κομμάτων. Τουλάχιστον από τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα, από το δικό μας, της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Καρατζαφέρη, συν της κυρίας Μπακογιάννη, υπάρχει πλήρης στήριξη στις αποφάσεις αυτές. Ασχετα από τους τακτικισμούς που μπορεί να υπάρχουν ή διάφορα 'non papers  που κυκλοφορούν, το σημαντικό είναι ότι εκ των πραγμάτων αποδέχονται την πολιτική αυτή. Και νομίζω, αυτή είναι και μία δικαίωση της προσπάθειά μας, των δύο τελευταίων ετών, με τις όποιες αδυναμίες, με τις όποιες δυσκολίες είχε η προσπάθεια αυτή".

Ποιος είναι ο Λουκάς Παπαδήμος

Ο Λ. Παπαδήμος σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), απ' όπου αποφοίτησε το 1970, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρολογική Μηχανική (1972) και πραγματοποίησε διδακτορικό (1978) στα οικονομικά. Παράλληλα εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ. Το 1980 εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος (1985 - 1993). Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας παραμένοντας μέχρι το 2002. Το ίδιο έτος ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010. Να σημειωθεί ότι έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 - 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 - 1995) κ.α.
Παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα. Την περίοδο 1975 - 1984 υπήρξε επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.Το 2006 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Το 2010 τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:


Την ίδια ώρα ο Σαμαράς αναχώρησε εσπευσμένα από τη Συγγρού χωρίς να υπάρχει καμία πληροφορία για κάποια συνάντηση.  Με  βάση συγκλίνουσες πληροφορίες νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας θα είναι ο Λ Παπαδήμος αλλά ακόμη δεν είναι οριστικό, αφού εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι το όνομα θα ανακοινωθεί μέχρι το βράδυ.  Οι  διαπραγματεύσεις και διεργασίες της τελευταίας ώρας συνεχίζονται, με τον πρωθυπουργό να ζητά από τους υπουργούς του "να τελειώνουμε μέσα στη μέρα".
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι αν και η ΝΔ φάνηκε να αλλάζει στάση και να δέχεται τη στελέχωση της νέας κυβέρνησης με πολιτικά πρόσωπα. πληροφορίες αναφέρουν ότι ομάδα στελεχών της συγκεντρώνουν υπογραφές για να μπλοκάρουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μέχρι εκείνη την ώρα, δεν ήταν διόλου απίθανο τα στελέχη της ΝΔ να αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, θέσεις από τις οποίες ο κ. Αντώνης Σαμαράς ζήτησε να απομακρυνθούν οι σημερινοί υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, αναστάτωση προκλήθηκε όταν λίγο μετά την είσοδό του στην αίθουσα συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός αποχώρησε, για να έχει ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Φίλιππο Πετσάλνικο, τον Νίκο Αθανασάκη και τον Απόστολο Κακλαμάνη. Με βάση τελευταίες πληροφορίες ο Λ. Παπαδήμος ίσως να είναι ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία....
Από τη μεριά του, ο κ. Παπαδήμος, φέρεται να έθεσε τρεις προϋποθέσεις, ως προς τον χρονικό ορίζοντα της κυβέρνησης, τις δικές του αρμοδιότητες και τα πρόσωπα που θα στελεχώνουν την κυβέρνησή του. Φέρεται μάλιστα να είχε μιλήσει και για συγκεκριμένα πρόσωπα που γνώριζε καλά και θα μπορούσε να εμπιστευθεί, όπως οι κ.κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, Γιώργος Φλωρίδης και Τάσος Γιαννίτσης.
Τέλος, στο "πράσινο στρατόπεδο" τηρείται στο ακέραιο το κλίμα συναίνεσης, καθώς θα πρέπει, όπως δηλώνουν στελέχη, να απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδο η παράταξη. Μάλιστα, διαρροές κάνουν λόγο ότι ο μοναδικός όρος που τέθηκε από το ΠΑΣΟΚ είναι να συμπεριληφθούν στην νέα κυβέρνηση στελέχη της ΝΔ, ώστε να μην μείνει αλώβητη στην φθορά του προγράμματος που θα πρέπει να εφαρμοστεί από την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.
Τα ονόματα του ευρωπαίου συνήγορου του πολίτη κ. Νικ. Διαμαντούρου, καθώς και του Π. Ρουμελιώτη, του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, φαίνεται ότι βρίσκονται πλέον σε δεύτερο πλάνο, αν και ο πρώτος εμφανίζεται ως εναλλακτική σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις με τον Παπαδήμο.
Ενώ κάποιες πληροφορίες θέλουν το όνομα του Ρουμελιώτη να κερδίζει έδαφος, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι λίγο πριν από τη μία τα ξημερώματα βγήκε από το κτίριο της Λ. Συγγρού ο Πρόεδρος της ΝΔ, δεχόμενος ορισμένες ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Σχετικά με το όνομα του κ. Ρουμελιώτη που φαίνεται να έχει πέσει στο τραπέζι, ο κ. Σαμαράς θέλησε να το διαψεύσει με μία κίνηση του χεριού που φαινόταν ότι… δεν το συζητά.
Έτσι παρά τις αυξημένες αξιώσεις εκ μέρους του κ. Παπαδήμου, το όνομά του δεν έχει ακόμη βρεθεί εκτός των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία στο πρόσωπό του και από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά, οι αντιρρήσεις του οποίου έχουν αρθεί και ως προς τη συμμετοχή στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση συνεργασίας.
Η ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού θα καθυστερήσει τελικά πολύ, ενώ σε λίγο θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, το τελευταίο υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου, όπου ο ίδιος αναμένεται και επισήμως να υποβάλλει την παραίτησή του από πρωθυπουργός της χώρας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Γερμανία και άλλα θεσμικά κέντρα προσπαθούν να επιβάλλουν κυβερνήσεις τεχνοκρατών ή πρωθυπουργών τεχνοκρατών σε προβληματικές χώρες όπως η Ελλάδα.

Δηλώσεις υποψήφιων πρωθυπουργών
Σε δηλώσεις του ο κ. Διαμαντούρος παραδέχθηκε ότι υπήρξε μια προσέγγιση για να αναλάβει πρωθυπουργός της νέας μεταβατικής κυβέρνησης. "Δεν το αποκλείω να αναλάβω, αρκεί να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις", φέρεται κατά τις πληροφορίες να τόνισε.
Από την πλευρά του ο κ. Ρουμελιώτης δήλωσε ότι δεν έχει καμία γνώση για τις φήμες που τον θέλουν υποφήφιο πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Στ. Δήμας, ένα όνομα που επίσης "έπαιζε" νωρίτερα για την ηγεσία της νέας κυβέρνησης, δήλωσε "δεν μου έχει προταθεί τίποτε για να σκεφτώ οτιδήποτε"...

Η εμπλοκή στο όνομα του Παπαδήμου
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας και του Λ Παπαδήμου που ως αργά το απόγευμα της Δευτέρας φερόταν ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για την πρωθυπουργία φαίνεται ότι ναυάγησαν λόγω των αξιώσεων που έχει προβάλλει ο κ. Παπαδήμος.
Ζητάει 6μηνης διάρκειας θητεία της κυβέρνησης και τον πρώτο λόγο στη σύνθεση της κυβέρνησης...
Αναλυτικότερα, με βάση πληροφορίες ο Λουκάς Παπαδήμος προκειμένου να αποδεχθεί τη θέση του επικεφαλής της νέας κυβέρνησης ζητά να αναλάβει ταυτόχρονα και το υπουργείο Οικονομικών όπου δεν επιθυμεί την παρουσία του  Β. Βενιζέλου, ενώ προτείνει για βασικά του στηρίγματα τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Σημίτη, και πρόεδρο στα ΕΛ.ΠΕ., Τάσο Γιαννίτση και τον πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων επί Σημίτη και νυν πρόεδρο της Εθνικής τράπεζας τον κ. Βασίλη Ράπανο.

Οι όροι της Νέας Δημοκρατίας
Την ίδια ώρα η ΝΔ παραμένει αμετακίνητη στη θέση της για κυβέρνηση εθνικού σκοπού και περιορισμένου χρόνου, ενώ τάσσεται ενάντια στη συμμετοχή στελεχών του κόμματος στη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.
Ωστόσο, η ΝΔ δεν επιθυμεί να αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου οικονομικών προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχεια του έργου που έχει αναλάβει το οικονομικό επιτελείο.

Η λιτή ανακοίνωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων το βράδυ της Δευτέρας
"Με θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκαν οι επικοινωνίες του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά", ανέφερε σε λιτή του ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλ. Μόσιαλος το βράδυ της Δευτέρας.

Πρόσκληση στον Γ. Καρατζαφέρη να συμμετάσχει στην κυβέρνηση
Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης δέχθηκε πρόσκληση να συμμετάσχει στη μεταβατική κυβέρνηση.
Ο κ. Καρατζαφέρης από το μεσημέρι της Δευτέρας είχε πει "ναι" υπό προϋποθέσεις για τη στήριξη της νέας κυβέρνησης. "Όχι άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, όχι παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, να αρθεί ο νόμος για τη μετανάστευση", ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Οι στόχοι της νέας κυβέρνησης
Το χρονοδιάγραμμα της νέας κυβέρνησης, δηλαδή για το πότε θα αναλάβει καθήκοντα και πότε θα τα παραδώσει, είναι ακόμη ασαφές, ενώ οι στόχοι θα είναι πολύ συγκεκριμένοι: Να εγκρίνει σε πρώτη φάση τη νέα δανειακή σύμβαση της 26ης Οκτωβρίου, την έγκριση του προϋπολογισμού του 2012 και τη διενέργεια εκλογών μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης