Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Άντλησαν τις τελευταίες μέρες 7 δις ευρώ από το κράτος οι ελληνικές τράπεζες

Άντλησαν τις τελευταίες μέρες  7 δις ευρώ από το κράτος οι ελληνικές τράπεζες
Στην άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού παροχής ρευστότητας από το πακέτο των 28 δις ευρώ προχώρησαν με στόχο αφενός να ενισχύσουν τα collateral δηλαδή τις εγγυήσεις αφετέρου να έχουν την δυνατότητα να καταφύγουν στην ΕΚΤ και να λάβουν ρευστότητα.....
Η Alpha bank άντλησε 2,1 δις ευρώ, η Eurobank 2,55 δισ ευρώ και η Πειραιώς 2,4 δις ευρώ.
Μόνο οι 3 αυτές τράπεζες άντλησαν από τον μηχανισμό στήριξης του νόμου των 28 δις ευρώ περίπου 7 δις ευρώ τις τελευταίες ημέρες κυρίως από το σκέλος των εγγυήσεων.
Με τον μηχανισμό αυτό οι τράπεζες στρέφονται στην ΕΚΤ και αντλούν ρευστότητα.
Είναι γεγονός ότι με τα 80-85 δις ευρώ που έχουν δανεισθεί οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ αποτέλεσε στην κυριολεξία την σωτηρία του τραπεζικού συστήματος.
Με τον μηχανισμό στήριξης των 28 δις ευρώ οι τράπεζες είχαν αντλήσει 11 δις ευρώ και 7 που άντλησαν άμεσα 18 δις ευρώ και απομένουν άλλα 10 δις ευρώ για τις υπόλοιπες τράπεζες.
Στους μηχανισμούς που δημιουργήθηκαν θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το ταμείο για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα το οποίο προφανώς και αυτό συμβάλλει στην δημιουργία συνθηκών ομαλοποίησης του τεταμένου κλίματος στην αγορά.
Οι τράπεζες μπορεί να επηρεάζονται από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά έως τώρα επέδειξαν σταθερότητα και αντοχές.


news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης