γράφει : ΜΑΡΙΝΑ ΦΟΥΝΤΑ
(upd13)Με ισχυρή εκπροσώπηση θα συμμετέχουν στη μεταβατική κυβέρνηση, που ορκίζεται αύριο Παρασκευή στις 14:00, και τα τρία κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ. Λίγο πριν τις 20:00 ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η ευρύτατη σύσκεψη για τη σύνθεση της νέας, ολιγομελούς κυβέρνησης.
Η συμμετοχή της ΝΔ στη νέα κυβέρνηση θα είναι με εξωκοινοβουλευτικά, αλλά κορυφαία στελέχη, όπως δήλωσε ο Α. Λυκουρέντζος, αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο νέος μεταβατικός πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, από το ΠΑΣΟΚ ο Ν. Αθανασάκης, από την ΝΔ οι κ.κ. Δ. Σταμάτης και Α. Λυκουρέντζος και από το ΛΑΟΣ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γ. Γεωργίου.
Mε βάση τελευταίες πληροφορίες, υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος αναμένεται να παραμείνει ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ στη νέα κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν οι Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Ραγκούσης, Δημήτρης Ρέππας, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη ξεκαθαριστεί το χαρτοφυλάκιο ποιου υπουργείου θα αναλάβουν. Από το στρατόπεδο της ΝΔ προτάθηκαν οι κ.κ Δημήτρης Αβραμόπουλος (θα παραιτηθεί από βουλευτής της ΝΔ), Σταύρος Δήμας, Γιάννης Μουρμούρας και Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Η συμμετοχή της ΝΔ στη νέα κυβέρνηση θα είναι με εξωκοινοβουλευτικά, αλλά κορυφαία στελέχη, όπως δήλωσε ο Α. Λυκουρέντζος, αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο νέος μεταβατικός πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, από το ΠΑΣΟΚ ο Ν. Αθανασάκης, από την ΝΔ οι κ.κ. Δ. Σταμάτης και Α. Λυκουρέντζος και από το ΛΑΟΣ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γ. Γεωργίου.
Mε βάση τελευταίες πληροφορίες, υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος αναμένεται να παραμείνει ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ στη νέα κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν οι Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Ραγκούσης, Δημήτρης Ρέππας, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη ξεκαθαριστεί το χαρτοφυλάκιο ποιου υπουργείου θα αναλάβουν. Από το στρατόπεδο της ΝΔ προτάθηκαν οι κ.κ Δημήτρης Αβραμόπουλος (θα παραιτηθεί από βουλευτής της ΝΔ), Σταύρος Δήμας, Γιάννης Μουρμούρας και Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Αναλυτικότερα, οι πρώτες πληροφορίες για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης
Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να παραμείνει τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο ο Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ θέση στο οικονομικό επιτελείο λαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες και ο Γιάννης Μουρμούρας, σύμβουλος του κ. Σαμαρά.
Στη νέα κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν οι Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Ραγκούσης, Δημήτρης Ρέππας, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη ξεκαθαριστεί το χαρτοφυλάκιο ποιου υπουργείου θα αναλάβουν.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει συμφωνήσει να αναλάβει υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Η ΝΔ είχε θέσει ως όρο για τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας να αντικατασταθούν οι σημερινοί υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επομένως, εκτιμάται ότι οι κκ. Καστανίδης, Παπαϊωάννου, Μπεγλίτης, Παπουτσής και Μόσιαλος αναμένεται να τεθούν εκτός του νέου σχήματος, προκειμένου να ικανοποιηθεί η απαίτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η έκπληξη, αν τελικά επιβεβαιωθεί, είναι ότι στην κυβέρνηση -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα συμμετάσχουν και βουλευτές από το ΛΑΟΣ, με επικρατέστερους τον Μάκη Βορίδη και ενδεχομένως τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Λ. Παπαδήμος: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ελλάδα
Αποδέχθηκα την εντολή να σχηματίσω κυβέρνηση, γιατί όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας. Η τιμή στο πρόσωπό μου είναι μεγάλη και η ευθύνη μεγαλύτερη, δήλωσε στην πρώτη του τοποθέτηση ως πρωθυπουργός ο κ. Παπαδήμος.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας έχει μεγάλη σημασία. Η νέα κυβέρνηση είναι μεταβατική και έχει συγκεκριμένο έργο να επιτελέσει, να ψηφίσει τη συμφωνία της δανειακής σύμβασης, πρόσθεσε στη συνέχεια.
Η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ αποτελεί εγγύηση νομισματικής σταθερότητας, συνέχισε, ενώ αναφερόμενος στις φήμες ότι είχε θέσει όρους προς τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να αναλάβει πρωθυπουργός, κατέστησε σαφές ότι δεν τέθηκαν όροι.
Αντ. Σαμαράς: Οι εκλογές θα γίνουν άμεσα
Ισχύει η συμφωνία που έγινε την περασμένη Κυριακή στην Προεδρία της Δημοκρατίας, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς προσερχόμενος στα γραφεία του κόμματος, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ακόμη ότι οι εκλογές θα γίνουν άμεσα.
Στην επίσημη ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρεται ότι δόθηκε εντολή στον Λ. Παπαδήμο για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, το έργο της οποίας είναι η έγκριση των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου και η οικονομική πολιτική που συνδέεται με αυτή.
Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:
Πρώτος έφθασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζφέρης, ακολούθησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, και τελευταίος την πύλη του Προεδρικού πέρασε ο Γιώργος Παπανδρέου.
«Είναι η τρίτη φορά που ήρθα γι αυτό το θέμα. Ελπίζω να είναι η τελευταία», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Σήμερα είναι μία καλή μέρα», ακούστηκε να λέει ο Γ. Καρατζαφέρης.
Υπνθυμίζεται ότι μετά από ένα άνευ προηγουμένου πολιτικό θρίλερ διάρκειας 3 ημέρων, καταστάσεις που παρέπεμπαν τουλάχιστον σε φαρσοκωμωδία και εξέθεσαν την Ελλάδα στο διεθνές σκηνικό, εν μέσω σφοδρών αλληλοκατηγοριών και συνεχών ανατροπών, η συμφωνία για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στην Ελλάδα και το όνομα του νέου πρωθυπουργού φαίνεται πως βρίσκεται κοντά στην επίτευξή της...
Οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν ότι μεταβατικός πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση με ημερομηνία λήξης και περιορισμένων και αρμοδιοτήτων αναμένεται να οριστεί ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, μετά το οριστικό ναυάγιο που υπήρξε στην υποψηφιότητα του νυν προέδρου της Βουλής, Φ. Πετσάλνικου, ο οποίος μέχρι το βράδυ της Τετάρτης έμοιαζε η επικρατέστερη επιλογή.
Το όνομα του κ. Παπαδήμου στη διάρκεια των τελευταίων τριών 24ώρων έχει τεθεί εντός και εκτός από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων αρκετές φορές, ωστόσο τελικώς τα δύο μεγάλα κόμματα φέρεται πως συναινούν στο πρόσωπό του.
Την ίδια ώρα, την κατάσταση στα χέρια τους φαίνεται ότι παίρνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ομάδα 50 βουλευτών, των οποίων μάλιστα έθεσε υπόψιν του Γ. Παπανδρέου τελεσίγραφο ώστε να βρεθεί λύση μέσα στις επόμενες ώρες, διαφορετικά θα παραιτηθούν.
Το φιάσκο που τείνει να οδηγηθεί ο ορισμός του νέου πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με την ακυβερνησία των τελευταίων ημερών οδήγησε δεκάδες κυβερνητικών βουλευτών να απευθύνουν δραματική έκκληση για λύση. Η κατάσταση αυτή πρέπει να τελειώνει άμεσα, φέρεται να δήλωσαν στις μεταξύ τους συνομιλίες και στις συνομιλίες τους με κορυφαία στελέχη, όπως Λοβέρδο, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση και Σκανδαλίδη.
Πάντως χτες τη νύχτα, ο Γ. Παπανδρέου, ήρθε σε τηλεφωνική επαφή με πολλά από τα στελέχη του κόμματος και ζητούσε στήριξη στην επιλογή Βενιζέλος ή Παπαδήμος. Οι περισσότεροι άλλωστε έτειναν προς τον τεχνοκράτη…
Ο κ. Παπαδήμος για να αναλάβει νέος πρωθυπουργός έχει θέσει τις εξής τέσσερις προϋποθέσεις - όρους:
1) Να υπάρξει δέσμευση και των δύο κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ότι θα εφαρμοστεί η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 26ης -27ης Οκτωβρίου.
2) Να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των στελεχών της ΝΔ στη νέα κυβέρνηση.
3) Να υπάρξει ελαστικότητα στην ημερομηνία διενέργειας των εκλογών και να δοθεί μεγαλύτερη πίστωση χρόνου, ήτοι να μην κλειδώσει η 19η Φεβρουαρίου ως η ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.
4) Δεν έχει απαιτήσεις στη σύνθεση του οικονομικού επιτελείου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη αποδεχθεί τις προϋποθέσεις που διατυπώνει ο κ. Παπαδήμος, ενώ και η ΝΔ φέρεται να πρόσκειται θετικά, με δεδομένη τη δήλωση το βράδυ της Τετάρτης του προέδρου του κόμματος, Αντ. Σαμαρά ότι δεν έχει πρόβλημα με τα πρόσωπα, για αυτό και θα δεχθεί κάθε επιλογή που θα προταθεί.
Η ΝΔ δεν θα γίνει μέρος του προβλήματος. Το πρόβλημά μου δεν είναι τα πρόσωπα. Την πρωτοβουλία για νέο πρωθυπουργό την έχει η κυβερνητική πλειοψηφία. Προτεραιότητα είναι η εκταμίευση της 6ης δόσης και η ψήφιση της δανειακής σύμβασης, ώστε να διενεργηθούν εκλογές και να έχει ο τόπος κυβέρνηση, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Στις 10:00 νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συγκαλείται στις 10:00 το πρωί σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη ματαίωση της χθεσινής σύσκεψης, στη σκιά της απρόσμενης αποχώρησης του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη.
Στη νέα σύσκεψη θα συμμετάσχει τελικά ο κ. Καρατζαφέρης, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ενώ δεν θα συμμετάσχουν ο Αλ. Τσίπρας και η Αλ. Παπαρήγα.
Εκτός απροόπτου στη σημερινή σύσκεψη θα ανακοινωθεί ο νέος πρωθυπουργός και θα δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Γιατί ναυάγησε η "λύση" Πετσάλνικος
Η επιλογή του Φ. Πετσάλνικου να αναλάβει μεταβατικός πρωθυπουργός ναυάγησε οριστικώς το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ βρισκόταν μια ανάσα πριν "κλειδώσει", καθώς υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις τόσο από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όσο και από τα υπόλοιπα κόμματα.
Η οργή και η επεισοδιακή αποχώρηση Καρατζαφέρη
Η κρίσιμη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Κάρολο Παπούλια το βράδυ της Τετάρτης στιγματίστηκε από την οργή και την αποχώρηση τελικά του προέδρου του ΛΑΟΣ.
Ο κ. Καρατζαφέρης αποχώρησε φανερά εξοργισμένος από το προεδρικό μέγαρο, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις. Ο κ. Καρατζαφέρης διαφώνησε ανοικτά με την επιλογή να είναι μεταβατικός πρωθυπουργός ο Φ. Πετσάλνικος, ζητώντας νέος πρωθυπουργός να είναι ο Λ. Παπαδήμος. Λυπάμαι γιατί παιχνίδια και τακτικισμοί των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά παρασύρουν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε ότι αν δεν βάλουν πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα.
Παπανδρέου: Θεσμική η απόφαση για τη μεταβατική κυβέρνηση - Η Ελλάδα συνεργάζεται για να αντιμετωπίσει την κρίση
"Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για τη σωτηρία της χώρας. Σήμερα αναλαμβάνει μια κυβέρνηση πάνω από κόμματα και προσωπικές διαφορές. Προσπάθησα από την πρώτη στιγμή για το πνεύμα της συνεννόησης. Αν τώρα δεν υπήρχε αυτή η συνεργασία, πότε θα υπήρχε;", διεμήνησε ο κ. Γ. Παπανδρέου, στο διάγγελμα που απηύθυνε προς τον ελληνικό λαό, τονίζοντας παράλληλα πως είναι εθνική προτεραιότητα η προστασία της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Να σημειωθεί ότι στο διάγγελμά του ο κ. Παπανδρέου - στο τελευταίο του διάγγελμα ως πρωθυπουργός - παρά το συγκινησιακό κλίμα και τις ευχαριστίες δεν ανέφερε ούτε μια φορά τη λέξη "παραιτούμαι".
"Μπορούμε να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλο χωρίς μίσος και πόλωση, με αλληλεγγύη. Ελπίζω και αγωνίζομαι να ανοίξει νέα εποχή για την Ελλάδα. Σήμερα, παρά τις διαφορές μας, αφήνουμε στην άκρη τις συγκρούσεις και αναλαμβάνει υπερκομματική κυβέρνηση πολιτικών δυνάμεων. Η συνεργασία με τα πολιτικά κόμματα ήταν σωστή, έχουμε συννενόηση στην Ελλάδα", σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου, ενώ αναφερόμενος στο πρόσωπο του πρωθυπουργού έκανε λόγο για μια θεσμική επιλογή.
Ωστόσο αυτό που πρέπει να τονιστεί με πολύ σαφή τρόπο είναι ότι αν και σήμερα δεν επέλθει συμφωνία τότε η διαδικασία μεταβατικής κυβέρνησης θα πρέπει να ακυρωθεί... Τα κόμματα να ψηφίσουν τη δανειακή σύμβαση και η χώρα να προχωρήσει άμεσα σε πρόωρες εκλογές. Η κοινωνία χρειάζεται καθαρές λύσεις.. .όχι αβεβαιότητα ή κυβερνήσεις μαριονέτα....
www.bankingnews.gr
Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να παραμείνει τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο ο Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ θέση στο οικονομικό επιτελείο λαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες και ο Γιάννης Μουρμούρας, σύμβουλος του κ. Σαμαρά.
Στη νέα κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν οι Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Ραγκούσης, Δημήτρης Ρέππας, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη ξεκαθαριστεί το χαρτοφυλάκιο ποιου υπουργείου θα αναλάβουν.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει συμφωνήσει να αναλάβει υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Η ΝΔ είχε θέσει ως όρο για τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας να αντικατασταθούν οι σημερινοί υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επομένως, εκτιμάται ότι οι κκ. Καστανίδης, Παπαϊωάννου, Μπεγλίτης, Παπουτσής και Μόσιαλος αναμένεται να τεθούν εκτός του νέου σχήματος, προκειμένου να ικανοποιηθεί η απαίτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η έκπληξη, αν τελικά επιβεβαιωθεί, είναι ότι στην κυβέρνηση -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα συμμετάσχουν και βουλευτές από το ΛΑΟΣ, με επικρατέστερους τον Μάκη Βορίδη και ενδεχομένως τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Λ. Παπαδήμος: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ελλάδα
Αποδέχθηκα την εντολή να σχηματίσω κυβέρνηση, γιατί όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας. Η τιμή στο πρόσωπό μου είναι μεγάλη και η ευθύνη μεγαλύτερη, δήλωσε στην πρώτη του τοποθέτηση ως πρωθυπουργός ο κ. Παπαδήμος.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας έχει μεγάλη σημασία. Η νέα κυβέρνηση είναι μεταβατική και έχει συγκεκριμένο έργο να επιτελέσει, να ψηφίσει τη συμφωνία της δανειακής σύμβασης, πρόσθεσε στη συνέχεια.
Η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ αποτελεί εγγύηση νομισματικής σταθερότητας, συνέχισε, ενώ αναφερόμενος στις φήμες ότι είχε θέσει όρους προς τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να αναλάβει πρωθυπουργός, κατέστησε σαφές ότι δεν τέθηκαν όροι.
Αντ. Σαμαράς: Οι εκλογές θα γίνουν άμεσα
Ισχύει η συμφωνία που έγινε την περασμένη Κυριακή στην Προεδρία της Δημοκρατίας, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς προσερχόμενος στα γραφεία του κόμματος, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ακόμη ότι οι εκλογές θα γίνουν άμεσα.
Στην επίσημη ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρεται ότι δόθηκε εντολή στον Λ. Παπαδήμο για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, το έργο της οποίας είναι η έγκριση των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου και η οικονομική πολιτική που συνδέεται με αυτή.
Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:
Πρώτος έφθασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζφέρης, ακολούθησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, και τελευταίος την πύλη του Προεδρικού πέρασε ο Γιώργος Παπανδρέου.
«Είναι η τρίτη φορά που ήρθα γι αυτό το θέμα. Ελπίζω να είναι η τελευταία», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Σήμερα είναι μία καλή μέρα», ακούστηκε να λέει ο Γ. Καρατζαφέρης.
Υπνθυμίζεται ότι μετά από ένα άνευ προηγουμένου πολιτικό θρίλερ διάρκειας 3 ημέρων, καταστάσεις που παρέπεμπαν τουλάχιστον σε φαρσοκωμωδία και εξέθεσαν την Ελλάδα στο διεθνές σκηνικό, εν μέσω σφοδρών αλληλοκατηγοριών και συνεχών ανατροπών, η συμφωνία για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στην Ελλάδα και το όνομα του νέου πρωθυπουργού φαίνεται πως βρίσκεται κοντά στην επίτευξή της...
Οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν ότι μεταβατικός πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση με ημερομηνία λήξης και περιορισμένων και αρμοδιοτήτων αναμένεται να οριστεί ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, μετά το οριστικό ναυάγιο που υπήρξε στην υποψηφιότητα του νυν προέδρου της Βουλής, Φ. Πετσάλνικου, ο οποίος μέχρι το βράδυ της Τετάρτης έμοιαζε η επικρατέστερη επιλογή.
Το όνομα του κ. Παπαδήμου στη διάρκεια των τελευταίων τριών 24ώρων έχει τεθεί εντός και εκτός από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων αρκετές φορές, ωστόσο τελικώς τα δύο μεγάλα κόμματα φέρεται πως συναινούν στο πρόσωπό του.
Την ίδια ώρα, την κατάσταση στα χέρια τους φαίνεται ότι παίρνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ομάδα 50 βουλευτών, των οποίων μάλιστα έθεσε υπόψιν του Γ. Παπανδρέου τελεσίγραφο ώστε να βρεθεί λύση μέσα στις επόμενες ώρες, διαφορετικά θα παραιτηθούν.
Το φιάσκο που τείνει να οδηγηθεί ο ορισμός του νέου πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με την ακυβερνησία των τελευταίων ημερών οδήγησε δεκάδες κυβερνητικών βουλευτών να απευθύνουν δραματική έκκληση για λύση. Η κατάσταση αυτή πρέπει να τελειώνει άμεσα, φέρεται να δήλωσαν στις μεταξύ τους συνομιλίες και στις συνομιλίες τους με κορυφαία στελέχη, όπως Λοβέρδο, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση και Σκανδαλίδη.
Πάντως χτες τη νύχτα, ο Γ. Παπανδρέου, ήρθε σε τηλεφωνική επαφή με πολλά από τα στελέχη του κόμματος και ζητούσε στήριξη στην επιλογή Βενιζέλος ή Παπαδήμος. Οι περισσότεροι άλλωστε έτειναν προς τον τεχνοκράτη…
Ο κ. Παπαδήμος για να αναλάβει νέος πρωθυπουργός έχει θέσει τις εξής τέσσερις προϋποθέσεις - όρους:
1) Να υπάρξει δέσμευση και των δύο κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ότι θα εφαρμοστεί η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 26ης -27ης Οκτωβρίου.
2) Να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των στελεχών της ΝΔ στη νέα κυβέρνηση.
3) Να υπάρξει ελαστικότητα στην ημερομηνία διενέργειας των εκλογών και να δοθεί μεγαλύτερη πίστωση χρόνου, ήτοι να μην κλειδώσει η 19η Φεβρουαρίου ως η ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.
4) Δεν έχει απαιτήσεις στη σύνθεση του οικονομικού επιτελείου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη αποδεχθεί τις προϋποθέσεις που διατυπώνει ο κ. Παπαδήμος, ενώ και η ΝΔ φέρεται να πρόσκειται θετικά, με δεδομένη τη δήλωση το βράδυ της Τετάρτης του προέδρου του κόμματος, Αντ. Σαμαρά ότι δεν έχει πρόβλημα με τα πρόσωπα, για αυτό και θα δεχθεί κάθε επιλογή που θα προταθεί.
Η ΝΔ δεν θα γίνει μέρος του προβλήματος. Το πρόβλημά μου δεν είναι τα πρόσωπα. Την πρωτοβουλία για νέο πρωθυπουργό την έχει η κυβερνητική πλειοψηφία. Προτεραιότητα είναι η εκταμίευση της 6ης δόσης και η ψήφιση της δανειακής σύμβασης, ώστε να διενεργηθούν εκλογές και να έχει ο τόπος κυβέρνηση, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Στις 10:00 νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συγκαλείται στις 10:00 το πρωί σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη ματαίωση της χθεσινής σύσκεψης, στη σκιά της απρόσμενης αποχώρησης του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη.
Στη νέα σύσκεψη θα συμμετάσχει τελικά ο κ. Καρατζαφέρης, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ενώ δεν θα συμμετάσχουν ο Αλ. Τσίπρας και η Αλ. Παπαρήγα.
Εκτός απροόπτου στη σημερινή σύσκεψη θα ανακοινωθεί ο νέος πρωθυπουργός και θα δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Γιατί ναυάγησε η "λύση" Πετσάλνικος
Η επιλογή του Φ. Πετσάλνικου να αναλάβει μεταβατικός πρωθυπουργός ναυάγησε οριστικώς το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ βρισκόταν μια ανάσα πριν "κλειδώσει", καθώς υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις τόσο από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όσο και από τα υπόλοιπα κόμματα.
Η οργή και η επεισοδιακή αποχώρηση Καρατζαφέρη
Η κρίσιμη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Κάρολο Παπούλια το βράδυ της Τετάρτης στιγματίστηκε από την οργή και την αποχώρηση τελικά του προέδρου του ΛΑΟΣ.
Ο κ. Καρατζαφέρης αποχώρησε φανερά εξοργισμένος από το προεδρικό μέγαρο, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις. Ο κ. Καρατζαφέρης διαφώνησε ανοικτά με την επιλογή να είναι μεταβατικός πρωθυπουργός ο Φ. Πετσάλνικος, ζητώντας νέος πρωθυπουργός να είναι ο Λ. Παπαδήμος. Λυπάμαι γιατί παιχνίδια και τακτικισμοί των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά παρασύρουν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε ότι αν δεν βάλουν πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα.
Παπανδρέου: Θεσμική η απόφαση για τη μεταβατική κυβέρνηση - Η Ελλάδα συνεργάζεται για να αντιμετωπίσει την κρίση
"Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για τη σωτηρία της χώρας. Σήμερα αναλαμβάνει μια κυβέρνηση πάνω από κόμματα και προσωπικές διαφορές. Προσπάθησα από την πρώτη στιγμή για το πνεύμα της συνεννόησης. Αν τώρα δεν υπήρχε αυτή η συνεργασία, πότε θα υπήρχε;", διεμήνησε ο κ. Γ. Παπανδρέου, στο διάγγελμα που απηύθυνε προς τον ελληνικό λαό, τονίζοντας παράλληλα πως είναι εθνική προτεραιότητα η προστασία της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Να σημειωθεί ότι στο διάγγελμά του ο κ. Παπανδρέου - στο τελευταίο του διάγγελμα ως πρωθυπουργός - παρά το συγκινησιακό κλίμα και τις ευχαριστίες δεν ανέφερε ούτε μια φορά τη λέξη "παραιτούμαι".
"Μπορούμε να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλο χωρίς μίσος και πόλωση, με αλληλεγγύη. Ελπίζω και αγωνίζομαι να ανοίξει νέα εποχή για την Ελλάδα. Σήμερα, παρά τις διαφορές μας, αφήνουμε στην άκρη τις συγκρούσεις και αναλαμβάνει υπερκομματική κυβέρνηση πολιτικών δυνάμεων. Η συνεργασία με τα πολιτικά κόμματα ήταν σωστή, έχουμε συννενόηση στην Ελλάδα", σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου, ενώ αναφερόμενος στο πρόσωπο του πρωθυπουργού έκανε λόγο για μια θεσμική επιλογή.
Ωστόσο αυτό που πρέπει να τονιστεί με πολύ σαφή τρόπο είναι ότι αν και σήμερα δεν επέλθει συμφωνία τότε η διαδικασία μεταβατικής κυβέρνησης θα πρέπει να ακυρωθεί... Τα κόμματα να ψηφίσουν τη δανειακή σύμβαση και η χώρα να προχωρήσει άμεσα σε πρόωρες εκλογές. Η κοινωνία χρειάζεται καθαρές λύσεις.. .όχι αβεβαιότητα ή κυβερνήσεις μαριονέτα....
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών