Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ολομέτωπη επίθεση Κομισιόν προς τους οίκους αξιολόγησης με αφορμή το λάθος που έγινε με τη Γαλλία – Ποια είναι τα μέτρα που προτείνονται

tags :
Ολομέτωπη επίθεση Κομισιόν προς τους οίκους αξιολόγησης με αφορμή το λάθος που έγινε με τη Γαλλία – Ποια είναι τα μέτρα που προτείνονται
Σημαντικές μεταβολές αναφορικά με τη λειτουργία των διεθνών οίκων αξιολόγησης αναμένεται να προτείνει την ερχόμενη Τρίτη η Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η συγκυρία της ανακοίνωσης της Κομισιόν δεν είναι τυχαία, αν αντιληφθεί κανείς τον σάλο που προκλήθηκε χθες μετά το λάθος του οίκου S&P για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας, που προκάλεσε μεγάλους κλυδωνισμούς στις αγορές.
Δεν είναι άλλωστε μυστικό ότι πολλάκις οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει δημόσια την έντονη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο και και τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Michel Barnier αναμένεται να απαγορεύσει, στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο, τις αξιολογήσεις των οίκων για τις χώρες της Ευρώπης. Σε άρθρο της μεταρρύθμισης του νομικού πλαισίου για τους οίκους αξιολόγησης, ο Barnier προτείνει να έχει η νέα εποπτική αρχή ESMA το δικαίωμα να “απαγορεύει προσωρινά τη δημοσιοποίηση των αξιολογήσεων για την πιστοληπτική ικανότητα κρατών”.
Ενδεχόμενη απαγόρευση θα μπορούσε να αποτρέψει τους οίκους αξιολόγησης να εκδίδουν αξιολογήσεις σε “ακατάλληλες στιγμές”, όπου έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Με αυτό τον τρόπο ο Ευρωπαίος Επίτροπος επιθυμεί να δώσει μία απάντηση σε όσους ασκούν έντονη κριτική στους οίκους αξιολόγησης και στις χρονικές στιγμές που επιλέγουν για να δημοσιοποιήσουν τις αξιολογήσεις τους, επηρεάζοντας αρνητικά τις αγορές και οξύνοντας τις ήδη επικίνδυνες εντάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στις 31/10 η ΕSMA προχώρησε σε επικαιροποίηση της προσυπογραφής των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας που έχουν εκδώσει τρίτες χώρες, ανακοινώνοντας τις επιτυχείς εγγραφές των DBRS, Fitch Ratings, Moody's Investor Services και Standard & Poor's (S&P) ως οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.
Για να δραστηριοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Κανονισμός για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (ΕΚ) αριθ. 1060/2009- "Κανονισμός CRAs")1 απαιτεί από τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας να εγγραφούν βάσει των διατάξεων του Κανονισμού. Αυτές οι εγγραφές έχουν ισχύ για όλες τις Ευρωπαϊκές εταιρείες των DBRS, Fitch, Moody's και S&P αντιστοίχως.
Οι εγγραφές των DBRS, Fitch, Moody's και S&P είναι το αποτέλεσμα προσεκτικής και συντονισμένης εξέτασης των αιτήσεων από τα κολλέγια των εθνικών εποπτικών αρχών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.
Οι αξιολογήσεις εγγραφής κάλυψαν, μεταξύ άλλων, θέματα όπως η ανεξαρτησία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, η διακυβέρνηση και η διαφάνεια. Τα ίδια θέματα θα είναι αντικείμενο της συνεχούς εποπτείας της ESMA, που αρχίζει από σήμερα. Εν γένει, οι νέες νομικές προϋποθέσεις και η εποπτεία της ESMA θα συνεισφέρουν στην ποιότητα των αξιολογήσεων.
Ο κ. Steven Maijoor, Πρόεδρος της ESMA, είπε:
"Φέρνοντας αυτούς τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που δραστηριοποιούνται σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον κάτω από Ευρωπαϊκή εποπτεία, η Ευρώπη κάνει ένα μεγάλο βήμα για μια περισσότερο ασφαλή αγορά για αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας με ενισχυμένη διαφάνεια και εμπιστοσύνη. Με την εποπτεία αυτών των οργανισμών, η ESMA θα διασφαλίσει την υψηλή ποιότητα των αξιολογήσεων που είναι σημαντική για την καλή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών και την προστασία των επενδυτών.  Η εγγραφή τους επιτρέπει στην ESMΑ να ξεκινήσει  επιτόπιους ελέγχους και να αξιολογήσει πώς οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας πληρούν τις προϋποθέσεις σε θέματα, όπως η διακυβέρνησή τους, οι συγκρούσεις συμφερόντων και η διαφάνεια ."

Μεταβατική  περίοδος για τις  αξιολογήσεις πιστοληπτικής  ικανότητας που εκδίδονται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δεδομένου του παγκόσμιου εύρους των δραστηριοτήτων των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής  ικανότητας, η χρήση αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας που εκδίδεται σε μια τρίτη χώρα είναι απαραίτητο να είναι σύμφωνη με το καθεστώς προσυπογραφής που ορίζεται στον Κανονισμό CRAs,2 και περιγράφεται με λεπτομέρεια στις Κατευθυντήριες Οδηγίες της ESMA για την προσυπογραφή που δημοσιεύθηκαν την 18η Μαΐου 2011. Ενδελεχής αξιολόγηση του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου των τρίτων χωρών από τις οποίες οι οργανισμοί αξιολόγησης
πιστοληπτικής ικανότητας έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να προσυπογράφουν αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας είναι συνεχής, με σκοπό να επιβεβαιωθεί η συμμόρφωση με το άρθρο 4 του Κανονισμού CRAs.
Επί του παρόντος, η ESMA ενημερώνει τους συμμετέχοντες στην αγορά ότι μόνο το κανονιστικό πλαίσιο που εφαρμόζεται για τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στην Ιαπωνία έχει αναγνωρισθεί ότι είναι σύμφωνο με τις προϋποθέσεις του Κανονισμού CRAs, ενώ διάφορες άλλες τρίτες χώρες είναι σε προχωρημένο στάδιο εναρμόνισης των κανονιστικών τους πλαισίων με τις προϋποθέσεις του Κανονισμού CRAs. Δεδομένης της συνεχούς διαδικασίας αναγνώρισης άλλων τρίτων χωρών, έχει προβλεφθεί μεταβατική περίοδος τριών μηνών (μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011), την οποία η ESMA ενδεχομένως να επιμηκύνει για τρεις επιπλέον μήνες (μέχρι 31 Μαρτίου 2012). Αυτή η μεταβατική περίοδος θα επιτρέψει στους μετέχοντες στην αγορά να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν στην ΕΕ τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας που εκδίδονται σε τρίτες χώρες, ενώ η αξιολόγηση της σύγκλισης με τις προϋποθέσεις του Κανονισμού CRAs συνεχίζεται.
Επιπλέον, κάθε νέα απόφαση προσυπογραφής  τρίτων χωρών θα ανακοινωθεί από  την ESMA με την υιοθέτησή της. Σε συνέχεια των σημερινών εγγραφών, η ESMA επικαιροποίησε τη λίστα των εγγεγραμμένων οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στην ιστοσελίδα της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης