Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στα 360,1 δισ. ευρώ ή στο 163% του ΑΕΠ εκτοξεύτηκε το δημόσιο χρέος τον Σεπτέμβριο - «Τα στοιχεία καθιστούν αναγκαίο το κούρεμα του χρέους» επισημαίνει αρμόδιος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ

 Στα 360,1 δισ. ευρώ ή στο 163% του ΑΕΠ εκτοξεύτηκε το δημόσιο χρέος τον Σεπτέμβριο - «Τα στοιχεία καθιστούν αναγκαίο το κούρεμα του χρέους» επισημαίνει αρμόδιος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ
Εκρηκτική αύξηση του δημοσίου χρέους καταγράφουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, σε σημείο που καθίστανται αδύνατο να εξυπηρετηθεί χωρίς το «κούρεμα» 50% των ελληνικών ομολόγων....
Στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2011, το συνολικό χρέος της χώρας έφθασε τα 360,1 δις. ευρώ ή στο 163,6% του ΑΕΠ από 353,6 δις. ευρώ που είχε διαμορφωθεί τον Ιούνιο. Δηλαδή, μέσα σε ένα τρίμηνο το ελληνικό χρέος αυξήθηκε κατά 6,5 δισ. ευρώ!

Διευκρινίζεται ότι εάν στο προηγούμενο ύψος του χρέους συμπεριληφθούν και τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων και των άλλων δημοσίων φορέων ( ενδοκυβερνητικό χρέος) τότε αυτό εξακοντίζεται στα 371 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές τον Ιούλιο το χρέος της Ελλάδας έσπασε κάθε ρεκόρ αφού η βελόνα του έδειξε τα 377 δις. ευρώ ή το 171,3% ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Εξέλιξη, η οποία δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στην τεχνική αντιπροσωπεία της Τρόικας, η οποία διαπίστωσε ότι παρά τις εκτεταμένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, το χρέος συνεχίζει να κινείται σε μη βιώσιμη τροχιά.
Αν δεν προχωρήσει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ( PSI) το χρέος θα συνεχίσει να κινείται με «σπασμένα τα φρένα» και θα οδηγηθεί σε επίπεδα άνω του 190% του ΑΕΠ το 2012, όπως έχουν προβλέψει Ε.Ε. και ΔΝΤ.
Σε ανάλογο ποσοστό κινείται και η πρόβλεψη που έχει κάνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών ( ΚΕΠΕ).
Οι αναλυτές του Κέντρου, ανήμερα της Συνόδου της 27ης Οκτωβρίου είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι αν δεν εφαρμοστούν οι αποφάσεις για το «κούρεμα», τότε η Ελλάδα, θα συνεχίσει μετά την Ιαπωνία να έχει το δεύτερο υψηλότερο χρέος στον κόσμο.
Μόνο για την εξυπηρέτηση αυτού του ποσού του χρέους, η Ελλάδα καλούνταν να πληρώσει δαπάνες για τόκους ύψους 17,9 δισ. ευρώ το 2012.
Για το 2011, αυτές οι υποχρεώσεις εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 16,3 δισ. ευρώ, από 13,2 δισ. ευρώ το 2010. Ως ποσοστό του ΑΕΠ οι τόκοι θα φτάσουν φέτος στο 7,4%.
Τα νέα στοιχεία με την εικόνα του δημοσίου χρέους θα παρουσιάσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στους αξιωματούχους της Τρόικας που καταφθάνουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Κατά τις πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους δανειστές της χώρας για την πορεία των συζητήσεων με τους ιδιώτες σχετικά με το κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Οι διαδικασίες αυτές θα έπρεπε οπωσδήποτε να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2012.
Στόχος παραμένει η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI + να φθάσει σε ένα ποσοστό πάνω από 90%, και όπως σημείωνε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τούτο θα διασφαλιστεί με κάθε τρόπο.
Το μόνο «όπλο» που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να πετύχει αυτό το ποσοστό συμμετοχής είναι να αφήσει να διαρρεύσει ότι κάτω από αυτό το όριο οι ελληνικές αρχές δεν θα εφαρμόσουν αυτές τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου.
Σαν να λέει δηλαδή στους ιδιώτες ότι δεν πρόκειται να πληρώσει κανένα ομόλογο…
Οποιαδήποτε άλλη μορφή πίεσης σε προς τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά σε ένα «πιστωτικό γεγονός».
Να σημειωθεί ότι το χρέος στο οποίο θα προχωρήσει το «κούρεμα» ανέρχεται σε 206 δισ. ευρώ.
Το «κούρεμα» θα μειώσει κατά 100 δις. ευρώ το χρέος ενώ κατά 5 δις. ευρώ ετησίως θα μειωθούν οι δαπάνες για τόκους, αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό του 2012.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης