Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Γενικόλογες αναφορές από Παπαδήμο για το σχέδιο που θα βγάλει την Ελλάδα από το αδιέξοδο σε 96 ημέρες - Η κυβέρνηση παραμένει χαμηλών προσδοκιών

Γενικόλογες αναφορές από Παπαδήμο για το σχέδιο που θα βγάλει την Ελλάδα από το αδιέξοδο σε 96 ημέρες - Η κυβέρνηση παραμένει χαμηλών προσδοκιών
Τις προτεραιότητες της μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία λόγω της περιορισμένης της διάρκειας, παραμένει μια καθαρά υπηρεσιακή κυβέρνηση χαμηλών προσδοκιών με προδιαγεγραμμένο έργο και όχι ένα σχήμα σωτηρίας, ανέλυσε το βράδυ της Δευτέρας ο νέος πρωθυπουργός Γ. Παπαδήμος.

Σε ένα μίνι υπουργικό συμβούλιο νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τα κυβερνητικά στελέχη να στηρίξουν με κάθε τρόπο τη νέα κυβέρνηση, καθώς η επιτυχία της θα σημάνει αυτόματα και την επιτυχία της παράταξης του ΠΑΣΟΚ.
Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να μετριάσει τις φωνές εκείνες που θέτουν ζήτημα ηγεσίας στην παράταξη, ενόψει μάλιστα και του συνεδρίου του κόμματος που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2012.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος επανέλαβε την πάγια θέση του ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου του 2012, καθώς και ότι δεν πρόκειται να καταθέσει γραπτές δεσμεύσεις για την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου, παρά τις συνεχείς πιέσεις των Βρυξελλών. Ωστόσο αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι εάν τελικά οι εκλογές δεν πραγματοποιηθούν στις 19/2 ο πρόεδρος της ΝΔ αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο, καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπος με σωρεία αντιδράσεων στο εσωτερικό του κόμματος.

Λ. Παπαδήμος: Eνωμένοι θα τα καταφέρουμε - Διακυβεύεται η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ


Η μόνη επιλογή για την Ελλάδα είναι η παραμονή της στο ευρώ, δήλωσε από τη Βουλή ο νέος πρωθυπουργός, απαριθμώντας τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, οι οποίες είναι η εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ έως τις 15 Δεκεμβρίου, η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής και η οικονομική πολιτική που τη συνοδεύει, καθώς και η υλοποίηση όλων των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς διακυβεύεται η παραμονή της στο ευρώ, ενώ ζήτησε συστράτευση για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση.
Αναφερόμενος στο σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (PSI) ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι αυτό θα έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία, ενώ εστιάζοντας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τόνισε ότι βασική προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της ρευστότητας.
"Έχω πλήρη συνείδηση της ευθύνης που μου δίδεται. Ενωμένοι θα τα καταφέρουμε. Οι σημαντικές θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Η χώρα μπορεί να σωθεί και αυτό εξαρτάται από εμάς. Η αλήθεια και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι το διακύβευμα. Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδήμος.
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η χώρα πρέπει να παράξει πρωτογενή πλεονάσματα για την αποτελεσματική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο στα τέλη του έτους εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 9% του ΑΕΠ.
Στη συνέχεια εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η περίοδος κατά την οποία η νέα κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης δεν θα αποτελέσει παρένθεση, αλλά "γέφυρα που θα βοηθήσει τη μετάβαση της χώρας σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας".

"Να δούμε πώς θα γίνει" με τις δεσμεύσεις


"Να δούμε πώς θα γίνει" απάντησε ο κ. Παπαδήμος ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το ζήτημα των δεσμεύσεων που ζητεί η ΕΕ από τη νέα κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, προκειμένου να αποδεσμευτεί η 6η δόση.
Συγκεκριμένα, οι δημοσιογράφοι του επισήμαναν ότι στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ανέφερε τη λέξη "δέσμευση" και όχι "υπογραφή" από τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση για την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και των πολιτικών που τη συνοδεύουν.

Παπανδρέου: Να στηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση


Την αμέριστη στήριξη των κυβερνητικών στελεχών που συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση προς τον πρωθυπουργό ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης.
"Είμαστε πρωταγωνιστές και συμμέτοχοι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας", τόνισε ο κ. Παπανδρέου, υπενθυμίζοντας παράλληλα τη συμφωνία ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τον σχηματισμό της κυβέρνησης. "Συμφωνία η οποία αφορά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, με ό,τι αυτό συμπεριλαμβάνει, δηλαδή τη δέσμευση και της συνέχισης του προγράμματος προσαρμογής, παράλληλα του νέου προγράμματος που θα ολοκληρωθεί με τη διαπραγμάτευση, όσα πρέπει να γίνουν για την 6η δόση και βεβαίως και η προώθηση του PSI", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
Ο προεδρος του ΠΑΣΟΚαναφέρθηκε και στο θέμα της ημερομηνίας των εκλογών, μιλώντας για μία κατ' αρχήν και όχι οριστική συμφωνία για διεξαγωγή τους στις 19 Φεβρουαρίου."Έχει προσδιοριστεί μια καταρχήν ημερομηνία, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει μια κατανόηση όλων ότι δεν πρέπει να μπούμε στη δίνη του προεκλογικού αγώνα έως ότου έχουμε ολοκληρώσει με ασφάλεια αυτά τα οποία έχουμε κερδίσει. Κι έχουμε κερδίσει σημαντικά", τόνισε χαρακτηριστικά.

Σαμαράς: Δεν είναι στο χερί κανενός να παρατείνει τη ζωή της κυβέρνησης - Εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου - Δεν υπογράφω τις γραπτές δεσμεύσεις που ζητώνται


Την πεποίθηση ότι η νέα κυβέρνηση είναι μεταβατική και ειδικού σκοπού επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Δεν είναι στο χέρι κανενός να παρατείνει τη ζωή της κυβέρνησης πέρα από τους τρεις μήνες. Όταν εμείς λέμε προσωρινή εννοούμε προσωρινή, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ,επιμένοντας ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 19 Φεβρουαρίου.
Δεν θα ψηφίσουμε νέα μέτρα, μόνο όσα έχουν ήδη εγκριθεί, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπογράψει τις δεσμεύσεις που ζητούν οι Ευρωπαίοι.
Η ΝΔ πέτυχε όλους τους στόχους που είχε θέσει, υποστήριξε στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε "Εμείς την προκαλέσαμε την κυβέρνηση Παπαδήμου και εμείς θα τη στηρίξουμε ως μεταβατική κυβέρνηση και όχι ως συγκυβέρνηση".
"Η ΝΔ πήρε πρωτοβουλία να δώσει διέξοδο και θέσαμε τέσσερις στόχους: Να αλλάξει ο πρωθυπουργός, να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικού σκοπού που θα διασφάλιζε την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση και να οδηγηθούμε σε εκλογές. Μέσα σε επτά μέρες πετύχαμε όλους μας τους στόχους", τόνισε.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Πρωθυπουργός: Λουκάς Παπαδήμος

Αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης: Ευάγγελος Βενιζέλος - Θεόδωρος Πάγκαλος

Υπουργός Εσωτερικών: Τάσος Γιαννίτσης
Αναπληρωτής υπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός: Πάρις Κουκουλόπουλος

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Δημήτρης Ρέππας
Υφυπουργός: Παντελής Τζωρτζάκης
Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας

Υπουργός Οικονομικών: Ευάγγελος Βενιζέλος
Αναπληρωτής υπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης
Αναπληρωτής υπουργός: Παντελής Οικονόμου
Υφυπουργός: Ι. Μουρμούρας

Υπουργός Εξωτερικών: Σταύρος Δήμας
Αναπληρώτρια Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υφυπουργός: Δημήτρης Δόλλης

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Αναπληρωτής υπουργός: Γ. Ραγκούσης
Αναπληρωτής υπουργός: Γ. Γεωργίου
Υφυπουργός: Κώστας Σπηλιώπουλος

Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Ξυνίδης
Υφυπουργοί: Αδωνις Γεωργιάδης - Θάνος Μωραϊτης

Υπουργός Περιβάλλοντος: Γιωργός Παπαπακωνσταντίνου
Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Σηφουνάκης
Υφυπουργός: Γιάννης Μανιάτης

Υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων: Αννα Διαμαντοπούλου
Αναπληρωτής Υπουργός: Κ. Αρβανιτόπουλος
Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου

Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Μάκης Βορίδης
Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Γιώργος Κουτρουμάνης
Υφυπουργός: Γιάννης Κουτσούκος

Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Μιχάλης Τιμοσίδης
Υφυπουργός: Δημήτρης Βαρτζόπουλος
Υφυπουργός: Μάρκος Μπόλαρης

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Κώστας Σκανδαλίδης
Υφυπουργός: Αστέριος Ροντούλης
Υφυπουργός: Γιάννης Δριβελέγκας

Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
Υφυπουργός: Γιώργος Πεταλωτής

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χρήστος Παπουτσής
Υφυπουργός: Μανόλης Όθωνας

Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Παύλος Γερουλάνος
Υφυπουργός για θέματα Τουρισμού: Πέτρος Αλιβιζάτος - Γιώργος Νικητιάδης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης